Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Καρναβάλι στο Νησί (Μεσσήνη)... Έλα κι Εσύ!!!

Που βρίσκεται ο θεός Διόνυσος... Πάλι στην Μεσσήνη;

Όπως διάβασα, ως μυθολογική οντότητα «δεν είναι ούτε παιδί, ούτε άνδρας, αλλά αιώνιος έφηβος» που δεν είναι Ολύμπιος θεός, αλλά αναπαριστάται μαζί τους...
Λέτε και φέτος... να έφυγε από τον Όλυμπο και να βρεθεί στην πόλη της Μεσσήνης;
Aυτό, πάντως, υπόσχεται ο κατασκευαστής των αρμάτων της Μεσσήνης, Δημήτρης Γεωργίου, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο www.kalnews.gr , με αφορμή την προετοιμασία για την ημέρα του καρναβαλιού.

Καρναβάλι... σημαίνει πρώτα απ' όλα άφθονο κρασί, φαγητό μέχρι σκασμού ξεκινώντας από την Τσικνοπέμπτη και φυσικά... μασκάρεμα!..........



Ο ρυθμός... τρελός, όπως άλλωστε θα έπρεπε να είναι σε ένα καρναβάλι, αλλά ποιο τρελός για τους κατασκευαστές που ήδη βρίσκονται στα κτήρια του ΑΣΟ και κατασκευάζουν τα άρματα που θα παρελάσουν στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης.

O Δημήτρης Γεωργίου που βρίσκεται χρόνια τώρα, ως πρωτεργάτης στην κατασκευή των αρμάτων.... μας τα είπε όλα... και εμείς σας τα παραθέτουμε!


Δημήτρης Γεωργίου: “O θεός Διόνυσος και φέτος στην Μεσσήνη”

Συνέντευξη στη Νατάσα Σταματοπούλου

Πότε ξεκίνησε το καρναβάλι στη Μεσσήνη, κύριε Δημήτρη;
Το καρναβάλι της Μεσσήνης μετρά φέτος 149 χρόνια. Ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας όπου οι κάτοικοι άλλαζαν φορεσιές για να πάει ο ένας στο σπίτι του άλλου, κι έτσι σιγά σιγά έμεινε σαν έθιμο!
Έπειτα, ντύνονταν κανονικά σαν καρναβαλιστές. Έτσι, την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσήνης μαζί με άλλους συλλόγους και εθελοντές οι οποίοι παρουσίαζαν αρχικά δύο άρματα. Το καρναβάλι πήρε την σημερινή του μορφή από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Μεσσήνης.

O Μπεκρής που σατιρίζεται την Τσικνοπέμπτη είναι πραγματικό πρόσωπο;
Ο Μπεκρής, είναι ο αείμνηστος Μεσσήνιος Παναγιώτης Κορωνιός, χαρακτηριστική φυσιογνωμία στους παλαιότερους Μεσσήνιους. Το άρμα του συμβολίζει την Μεθυσμένη Πολιτεία, από το ομώνυμο βιβλίο του Πανταζή. Έχει πεθάνει τώρα.
Σαν άνθρωπος ήταν καλός και φιλήσυχος, όμως το κρασί ήταν η αδυναμία του. Το πρόσωπο που εμφανίζεται στο άρμα είναι ίδιο με τις φωτογραφίες του.

Κ. Γεωργίου, πως ασχοληθήκατε με το Καρναβάλι της Μεσσήνης;
Ασχολούμαι από το 1983 ως υπάλληλος του δήμου, αλλά και παλαιότερα. Ξεκίνησα, μετά από ένα σεμινάριο της Λαϊκής Επιμόρφωσης, όπου δίδασκαν δύο αδέρφια από την Πάτρα, ειδικευμένοι σε αυτά τα θέματα Εκεί έμαθα κάποια πράγματα και τα αξιοποίησα, έτσι ώστε από το 1983 κατασκευάζω εγώ τα άρματα στο δήμο Μεσσήνης.

Πόσο εύκολα κατασκευάζεται ένα άρμα;
Βασικό στοιχείο για την κατασκευή είναι το φενιζόλ, το οποίο το σκαλίζουμε για να βγάλουμε την φιγούρα που θα έχει το άρμα. Έπειτα, πρέπει να χαρτώνεται με κόλα και χαρτί και να περαστεί με πολυεστέρα.
Ένα κεφάλι μπορεί να μας φάει μια εβδομάδα, άρα δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Αντίθετα είναι χρονοβόρα και πολύ δύσκολη για κάποιον που δεν γνωρίζει. Ποιο δύσκολο είναι το κεφάλι, λόγω χαρακτηριστικών (μάτια, μύτη, χείλια, φρύδια), αλλά το σώμα, επειδή έχει μεγάλο όγκο θέλει περισσότερο τον χρόνο του.

Πόσα άτομα ασχολούνται για την κατασκευή των αρμάτων;
Φέτος, έχουν έρθει να βοηθήσουν στην κατασκευή 6 με 7 άτομα. Έχουμε ξεκινήσει από τις 10 Ιανουαρίου περίπου και η καλύτερη ημέρα για εμάς είναι η Τσικνοπέμπτη, όπου σταματάμε τις εργασίες και αρχίζουμε το ψήσιμο με σουβλάκια και λουκάνικα, ενώ το βράδυ βγαίνει το άρμα του Μπεκρή και περιφέρεται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το πρώτο άρμα που παρουσιάζεται κάθε χρονιά στον κόσμο και στην πόλη της Μεσσήνης.

Φέτος τι θέματα θα έχουμε;
Φέτος, θα έχουμε γύρω στα 8 άρματα. Θα είναι λιγότερα από άλλες χρονιές αλλά θα έχουμε πολλά γκρουπ. Αυτό είναι το καλύτερο για ένα καρναβάλι. Σημασία δεν έχουν τόσο τα πολλά άρματα αλλά ο κόσμος που συμμετέχει μαζί τους. Θέλουμε ο κόσμος να διασκεδάσει και αυτό θα το καταφέρουμε με τα γκρουπ που έχουν ξεκινήσει να οργανώνονται.
Φυσικά, τα άρματα πρέπει να έχουν καλά θέματα. Τα θέματα έχουν, όπως κάθε χρόνο, σχέση με την επικαιρότητα. Για την Μεσσηνία, ένα από τα πιο σοβαρά γεγονότα που συνέβη τον τελευταίο χρόνο είναι η Υπουργοποίηση του Μεσσήνιου Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Φυσικά, και θα πρέπει να τονιστεί ότι τα άρματα δεν είναι κακοπροαίρετα.



Kalnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Δυο Ψέμματα!...




.
.






.
.


Χωρίς, περιττά, σχόλια....


Διαβάστε Περισσότερα...

Στασιμότητα για τα δικαιώματα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου...


Πραγματοποιήθηκε χθες, όπως ήταν προγραμματισμένη άλλωστε, η συνάντηση των σπουδαστών του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υπό τη συνοδεία του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με τους δύο υφυπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σπύρο Ταλιαδούρο και Ανδρέα Λυκουρέντζο. Αφορμή για τη συνάντηση αυτή αποτέλεσε το αίτημα των φοιτητών για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων της Σχολής με την ένταξή τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ...........


Ουδέτερα έως αρνητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά το τέλος της συνάντησης, με το κόλλημα να εντοπίζεται όντως σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το πρόβλημα βρίσκεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί και δεν έχει προωθηθεί ακόμα. Οι πτυχιούχοι της Σχολής θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, δικαίωμα συμμετοχής στους επόμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για θέσεις εκπαιδευτικών ωρομίσθιων και αναπληρωτών, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζονται τα μόριά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, βρέθηκε στο πλευρό των φοιτητών - κι εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάσταση που επικρατεί - στη συνάντηση με τους δύο υφυπουργούς, όπως και η πρόεδρος της Σχολής, Αθηνά Ξανθάκη - Καραμάνου.



«Από το 2004 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ένταξης αλλά έμειναν στις υποσχέσεις»

Ανακοίνωση στήριξης για τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εξέδωσε η παράταξη της ΠΑΣΠ του ΤΕΙ Καλαμάτας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των πρώτων για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και την ένταξή τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Σχετικά με την κατάληψη του Πανεπιστημίου Καλαμάτας από τον Φοιτητικό Σύλλογο εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τον αποκλεισμό τους απ' τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της Κυβέρνησης γιατί από το 2004 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ένταξης, αλλά έμειναν στις υποσχέσεις. Οι φοιτητές μη αντέχοντας τους συνεχιζόμενους "εμπαιγμούς" προέβησαν σε κατάληψη και σε ποίκιλες μορφές κινητοποιήσεων.

Τους καλούμε να συνεχίσουν την κατάληψη στη Σχολή τους εάν δεν κατοχυρωθούν επαγγελματικά, εάν δεν είναι ίσοι με τους άλλους αποφοίτους των ίδιων Σχολών. Τους προτρέπουμε να δράσουν μαζικά και δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους χωρίς παραταξιακές αποχρώσεις. Το σημαντικότερο, ζητούμε από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, τους τοπικούς βουλευτές και όλους τους τοπικούς Φορείς να προστατέψουν τα παιδιά και να δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν στο γραφειοκρατικό ζήτημα που κωλυσιεργεί. Το θέμα αυτό αφορά όλη την πόλη της Καλαμάτας, γιατί κάποιος που εισέρχεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα έχει λόγο να έρθει να σπουδάσει στο συγκεκριμένο Τμήμα, αφού δεν θα μπορεί να δώσει εξετάσεις για το Δημόσιο».

Εμείς στηρίζουμε την απόφαση να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, θα είμαστε στο πλευρό τους όσο και αν διαρκέσει η επαγγελματική τους αποκατάσταση και να συνεχίζουν να διεκδικούν τα αυτονόητα».


*ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι ένα από τα πανεπιστήμια που φτιάχτηκαν προκειμένου να γίνει πυλώνας της εφαρμογής όλων των αντιδραστικών – αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και με την ανοιχτή συμμετοχή Επιχειρηματιών μέσα στην Διοικούσα Επιτροπή του!

Και όλα αυτά χωρίς καν να είναι εξασφαλισμένη η κρατική χρηματοδότηση αλλά να είναι ένα πανεπιστήμιο εξαρτημένο από την στρόφιγγα του ΕΠΕΑΚ, που δημιουργήθηκε χωρίς καν τα βασικά: καθηγητές, υποδομές, επαγγελματικά δικαιώματα! Η Πανσπουδαστική ήταν η μόνη παράταξη που από την αρχή προειδοποιούσε από την πρώτη στιγμή ότι ΕΠΕΑΕΚ ισούται με λεφτά με οδηγίες χρήσης και ημερομηνία λήξης.

Τα τμήματα του ΠΑ.ΠΕΛ, που εγκαινιάστηκαν με τυμπανοκρουσίες από τον Σημίτη, δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν την λογική: «όπου πόλη και ΑΕΙ, όπου χωριό και ΤΕΙ..» στην οποία πρωτοστάτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πιστά συνέχισε η ΝΔ, ώστε να βρουν ένα τρόπο να συνεχίσει να ζει η επαρχία της Ελλάδας, που η ίδια η πολιτική τους έχει ερημώσει…

Και ήταν όλοι μαζί εν χορώ που χειροκρότησαν τη δημιουργία του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα: η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτάδες τους και οι ντόπιοι εκπρόσωποι τους από τον Νομάρχη(ΝΔ), τον Μαλαπάνη (ΠΑΣΟΚ), τον Πετράκο (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), καθώς είδαν ζεστή πελατεία για τα μαγαζιά και την «ανάπτυξη» της Καλαμάτας και ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ!

Για τις ανάγκες βέβαια των φοιτητών κουβέντα! Ούτε για το αβάσταχτο κόστος σπουδών, για την συνεχόμενη υποβάθμιση του πτυχίου μέσα από τον νόμο πλαίσιο και την οδηγία που εξισώνει τα πτυχία μας με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που στο κλάδο των παιδαγωγικών λειτουργούν κατά εκατοντάδες.

Ενώ η χώρα μας έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και πληθώρα μνημείων ταυτόχρονα οι χιλιάδες αρχαιολόγοι στήνονται στην ουρά της ανεργίας, πηγαινοερχόμενοι απλήρωτοι με μηνιαίες συμβάσεις στο Υπουργείο πολιτισμού και μια πολύ μικρή μειοψηφία στην καλύτερη να πετύχει στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ ως καθηγητής. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα αποτελέσματα όπου σε 18.681 αιτήσεις, συμμετείχαν 15.716 για 480 θέσεις!!!

Αντίθετα οι δυνάμεις του δικομματισμού στο Πανεπιστήμιο, θέλοντας να αποκρύψουν την ουσία του προβλήματος, καλλιεργούν ψευδαισθήσεις στους φοιτητές, λέγοντας ότι κύριο είναι μονό η είσοδο της σχολής στο ΑΣΕΠ ως φιλόλογοι. Ο ΑΣΕΠ δεν αποτελεί παρά ένα ακόμα ταξικό εμπόδιο, ένα «φιλτράρισμα» για τον απόφοιτο της σχολής. Άλλωστε χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία όπου από δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους δεν διορίζονται παρά μόνο μετρημένοι! Η πιθανότητα να διοριστείς είναι μικρότερη απ’ το να σε χτυπήσει αυτοκίνητο στο δρόμο!

Η στάση των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ- όπου φυσικά για άλλη μια φορά τα «βρήκαν»-αφού στηρίζουν με νύχια και με δόντια αυτή την πολιτική των κομμάτων τους, την πολιτική της υποβάθμισης, της ιδιωτικοποίησης και της ανεργίας συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να καταδείξουν, να καταδικάσουν τους υπεύθυνους μην τυχόν και βγάλει κάποιος φοιτητής συμπεράσματα για την αντιλαϊκή τους πολιτική! Για αυτό κλείνουν την σχολή με κινητοποιήσεις παρωδία και «κρυφό» πρόγραμμα δράσης, γιατί φοβούνται την οργανωμένη αντίδραση των φοιτητών

Αντιπαλεύουμε την πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Βιομηχάνων που μας στερεί τα δικαιώματα μας στην μόρφωση ,στη δουλειά, στη ζωή!

Κόντρα στους ευρωμονόδρομους τους η νεολαία πρέπει να βαδίσει στον δικό της μονόδρομο, του αγώνα!

Απαιτούμε:

Μαζικοί διορισμοί από την επετηρίδα για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία αλλά και γενικότερα για Αρχαιολόγους. Μέχρι τότε να εισαχθεί η σχολή στον ΑΣΕΠ!
Το πτυχίο να αποτελεί την μόνη απόδειξη για δουλεία χωρίς περαιτέρω εξετάσεις και πιστοποιήσεις



με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Αποστολή ελαιολάδου στη Γάζα!


Πριν μία εβδομάδα ο αντινομάρχης Κοινωνικών Θεμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, είχε ανακοινώσει την έναρξη του μειοδοτικού διαγωνισμού για την αποστολή δέκα τόνων ελαιολάδου στον Παλαιστινιακό λαό στη Γάζα.........


Χθες το μεσημέρι έληξε το χρονικό περιθώριο για την αποστολή στη Νομαρχία Μεσσηνίας των προσφορών από τους τυποποιητές για τον διαγωνισμό.

Ο κ. αντινομάρχης μετά από επικοινωνία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας απέστειλε φαξ με τα στοιχεία του διαγωνισμού σε 69 Μεσσήνιους τυποποιητές - εξαγωγείς ελαιολάδου. Μετά τη λήξη του χρονικού περιθωρίου για την αποστολή των προσφορών, στα χέρια της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας είχε τις τέσσερις προσφορές ενδιαφέροντος. Οι ενδιαφερόμενοι ήταν: Η «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας», η «Agrovim» του κ. Γυφτέα, η «Μπλάουερ» και η «Κανάκης Εμπόριο Τυποποίηση». Τέλος, ο κ. Καφαντάρης σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στη Νομαρχία θα κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις για τον μειοδότη του διαγωνισμού.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Άνοιξε πόρτα στον… θάνατο.


Τραγικό και μακάβριο θάνατο βρήκε χθες το πρωί στην οδό Αρτέμιδος, στην Καλαμάτα, ο 68χρονος, Κωνσταντίνος Βάγγαλης.........

Συγκεκριμένα, χθες στις 10.30 το πρωί στην οδό Αρτέμιδος στην Καλαμάτα το δίκυκλο μοτοποδήλατο, που οδηγούσε ο άτυχος Κωνσταντίνος Βάγγαλης, κινούμενο επί της οδού Αρτέμιδος με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, ανετράπη όταν, σύμφωνα με πληροφορίες των αυτοπτών μαρτύρων, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου, που μόλις είχε σταθμεύσει έξω από τη ΔΕΗ, άνοιξε την πόρτα για να βγει, με αποτέλεσμα ο οδηγός του μοτοποδηλάτου να χτυπήσει πάνω στην ανοιχτή πόρτα του αυτοκινήτου και στη συνέχεια να εκτιναχτεί στη μέση του οδοστρώματος.

Τραγική συγκυρία ήταν ότι, εκείνη τη στιγμή τον δρόμο διερχόταν φορτηγό, οδηγούμενο από 39χρονο αλλοδαπό κάτοικο Καλαμάτας, που παρέσυρε τον χτυπημένο και πεσμένο στο έδαφος 68χρονο, με συνέπεια να τραυματισθεί θανάσιμα ο οδηγός του μοτοποδηλάτου. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες των αυτοπτών μαρτύρων, η σφοδρότητα της σύγκρουσης και ο εγκλωβισμός στη συνέχεια του θύματος στις ρόδες του φορτηγού ήταν τέτοια, που επέφεραν τον αποκεφαλισμό του 68χρονου!


Ο άτυχος 68χρονος, Κωνσταντίνος Βάγγαλης του Αθανασίου και της Θεοδώρας, κάτοικος Καλαμάτας, ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ. Μάλιστα, η οικογένειά του διατηρεί ψησταριά σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας, ενώ οι φίλοι και γνωστοί του δηλώνουν συγκλονισμένοι από το αναπάντεχο και συνάμα τραγικό συμβάν, ανήμποροι να πιστέψουν τι ακριβώς έχει συμβεί και πώς χάθηκε τόσο άδικα ο δικός τους άνθρωπος. Όλοι τους τον περιγράφουν ως έναν πρόσχαρο, καταδεκτικό άνθρωπο και με χιούμορ.


Το δυστύχημα συνέβη στο ύψος των γραφείων της ΔΕΗ κι έντρομοι όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στην Υπηρεσία, υπάλληλοι και πολίτες, βγήκαν έξω και αντίκρισαν το μακάβριο θέαμα. Συγκλονισμένοι και σοκαρισμένοι οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξη από το τραγικό αυτό περιστατικό, που έκοψε το νήμα της ζωής του 68χρονου. Στον τόπο του τραγικού συμβάντος από την πρώτη στιγμή έσπευσαν ασθενοφόρο, αστυνομικό και πυροσβεστικό όχημα, οι άνδρες του οποίου απεγκλώβισαν το σώμα του άτυχου 68χρονου, που βρισκόταν σφηνωμένο κάτω από το φορτηγό. Η κυκλοφορία στην οδό Αρτέμιδος διεκόπη προσωρινά, λόγω του δυστυχήματος, ενώ αργότερα ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία. Να σημειωθεί ότι, προανάκριση για το συμβάν και τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας, ενώ και το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης θα φωτίσει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του 68χρονου, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους του δυστυχήματος.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Με λαμπρότητα θα εορτάσουν στα Φιλιατρά τον πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο!



Την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου των Φιλιατρών, θα τιμήσουν τα Φιλιατρά την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα........


Την ημέρα της εορτής θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του πολιούχου των Φιλιατρών, Αγίου Χαραλάμπους του Θαυματουργού, σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού, οι θρησκευτικές - εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στις 5.00 το απόγευμα με συγκέντρωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Κλήρου, της Δημοτικής Αρχής και των λοιπών Αρχών της πόλης, των μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου - Λυκείου, προσκόπων, Συλλόγων, Σωματείων, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Εν συνεχεία θα γίνει η άφιξη των προσκεκλημένων Μητροπολιτών και άμεση εκκίνηση για τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός.

Την επόμενη ημέρα το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. Λίγο αργότερα θα παραταχθούν αγήματα του Στρατού, της Αεροπορίας, των προσκόπων και των Σχολείων προ του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου. Αμέσως μετά θα γίνει προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό. Τέλος, θα ξεκινήσει η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας σε κεντρικές οδούς της πόλης και θα ψαλεί δέηση στην κεντρική πλατεία. Ο Δήμος Φιλιατρών θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους στη 1.00μετά το μεσημέρι στο «Φουρναράκειο» Πνευματικό Κέντρο.

Σημειώνουμε πως οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η εμποροπανήγυρη που, χρόνο με το χρόνο, προσελκύει περισσότερους "πραματευτές" αλλά και επισκέπτες!



*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Στις 21 Φεβρουαρίου στην Κυπαρισσία ο χορός του Προοδευτικού Συλλόγου Φαρακλάδας!


Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στην Κυπαρισσία θα πραγματοποιηθεί ο χορός του Προοδευτικού Συλλόγου Φαρακλάδας.........


στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου "Κανελλάκης", στην παραλία Κυπαρισσίας, με τιμή εισόδου 20 ευρώ.



Διαβάστε Περισσότερα...

Τo Σάββατο στην Αθήνα ο χορός των Απανταχού Αρμεναίων!


Το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ο χορός του Συλλόγου των Άρμεναίων........


ΣΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΝΕΟΣ ΡΗΓΑΣ", ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ 13 (210-3240830),
ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΕΤΡΟ.. ΣΤΑΣΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ.

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ 21:00.

ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ 30 EYRO (ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ)



Διαβάστε Περισσότερα...

Την Κυριακή κόβει την πίτα της "Η Αρκαδιά"!


Το απόγευμα της Κυριακής, στην Αθήνα κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο Σύλλογος Κυπαρισσίων της Αθήνας "Η Αρκαδιά".............


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κυπαρισσιών της Αθήνας "Η Αρκαδιά" και το περιοδικό "Τριφυλιακή Εστία" σας εύχονται

Χρόνια Πολλά & Ευτυχισμένο το 2009

και σας προσκαλούν στη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 18:30

στο Καφέ ΙΑΝΟΣ Σταδίου 24 Αθήνα, τηλ 2103217426





Με πατριωτικούς χαιρετισμούς


Για το Δ.Σ.





Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ρούλα Τσατσάκου-Θεοδωροπούλου Γιώργος Κορμάς




Διαβάστε Περισσότερα...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ "ΕΡΜΗ" - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες γεγονότων που σκοπό έχουν:
- να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα
- να καταστείλουν οποιαδήποτε εξέγερση αφορά στην εξέλιξη των δημοκρατικών θεσμών
- να περιορίσουν και να συντρίψουν το κοινωνικό κράτος

Ένας πληθυσμός πολιτών κινδυνεύει με αποκλεισμό και περιθωριοποίηση.

Στον ΕΡΜΗ, Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες, που φιλοξενεί και εκπαιδεύει 120 άτομα με αναπηρία, η κρίση που ξέσπασε εδώ και ένα χρόνο αφορά στην:...................


- κατάργηση και περιορισμό της συμμετοχής εκπαιδευομένων και των οικογενειών τους στο Σωματείο
- βάρβαρη και προκλητική επιβολή μιας ομάδας υμετέρων που ονομάζεται διοίκηση του χώρου επί 20 έτη χωρίς έστω την τυπική διαδικασία σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών
- κακοδιαχείριση
- τρομοκρατία και εκφοβισμό,

έφερε τους εργαζόμενους στο προσκήνιο ενός αγώνα που πιστεύουμε πως οφείλει να είναι καθολικός και διαρκής εφόσον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ καλά πως ακόμα στυγνότερα επιβάλλεται σε όλες τις μονάδες ειδικής αγωγής στη χώρα μας.
Μια ανοιχτή και δημοκρατική προοπτική αυτοδιαχείρισης και αυτονομίας των χώρων συνθλίβεται στην ελεεινή σύμπραξη πολιτείας και πουλημένου συνδικαλιστικού αναπηρικού κινήματος με στόχο την κατασπατάληση και εκμετάλλευση πόρων που μόνοι αποδέκτες έπρεπε να είναι τα άτομα με αναπηρίες και εργαζόμενοι. Ο Σύλλογος εργαζομένων στον ΕΡΜΗ, απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση απάντησε με κινητοποιήσεις που στόχο είχαν:
- να αναδείξουν το τεράστιο πρόβλημα του χώρου
- να απαιτήσουν τον εκδημοκρατισμό του
- να καταγγείλουν την οικογενειοκρατία και τον ετσιθελισμό των διοικούντων
- να επαναπροσανατολίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις δραστηριότητες του χώρου, να διασφαλίσουν τη στέγαση, την επάρκεια προσωπικού και περαιτέρω εξέλιξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Πέρα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας κινηθήκαμε τόσο προς τη Νομαρχία Αθηνών όσο και προς το Υπουργείο Υγείας.
Η μεν Νομαρχία ενήργησε ελέγχους χωρίς να κοινοποιήσει αποτελέσματα και εν τέλει να επιβάλλει ως όφειλε την επαναφορά του χώρου στη νομιμότητα και τη δικαίωση, το δε Υπουργείο κώφευσε.
Παράλληλα έλαβαν χώρα μια σειρά από ενέργειες τρομοκρατίας και ποινικοποίησης της δράσης μας, εξώδικες κλήσεις, φραστικές απειλές κ.α. από την πλευρά της διοίκησης και πλήρης σιωπή από πλευράς Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας.

Απέναντι σ’ αυτή την πλήρη απαξίωση και πρόκληση που συνεχίζει η Διοίκηση του χώρου παρ όλη την επικείμενη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για εγγραφή μελών, των γονέων των εκπαιδευομένων μας, συνεχίζουμε αποφασισμένοι όχι μόνο να διεκδικήσουμε τους στόχους μας, αλλά φέρνοντας στο προσκήνιο όλα τα θέματα που ταλανίζουν το χώρο. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους χώρους ειδικής αγωγής όπου οι εργαζόμενοι όσοι δεν έχουν «χρυσωθεί» υποφέρουν κάτω από άθλιες συνθήκες ανασφάλειας, εκφοβισμού και κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Πιστεύουμε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ με την παγκόσμια κρίση ενώπιων μας και με όλες τις αποδείξεις για το ότι θα πλήξει περισσότερο τους αδύνατους της ζωής – ο αγώνας μας μπορεί να είναι απαρχή μιας γενικότερης απαίτησης παρουσίας και διεκδικήσεων του κοινωνικού κράτους.
Γι’ αυτό και μπροστά στο ενδεχόμενο το 7ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΕΣΑΜΕΑ να είναι ακόμη ένα συνέδριο αποπροσανατολισμού και ντροπής με ενισχυμένη τη συντεχνία πολιτείας και ΕΣΑΜΕΑ στην κατεύθυνση σκεπάσματος των προβλημάτων των αναπήρων και περιορισμού σε πενιχρές διεκδικήσεις τύπου «κάρτες αναπηρίας» και «δελτίων εργατικής εστίας» προχωράμε σε αγωνιστική κινητοποίηση την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου και ώρα 9.30π.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο του Συνεδρίου (Ξενοδοχείο NOVOTEL Μιχ. Βόδα 4 & Λιοσίων, Αθήνα)και


ΚΑΛΟΥΜΕ
- όλους τους πολίτες
- τους συναδέλφους όλων των Μονάδων Ειδικής Αγωγής στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις
- τους Δημόσιους Φορείς
- τα πολιτικά κόμματα
- τα συνδικάτα, σωματεία και συλλόγους εργαζομένων
να πλαισιώσουν τον αγώνα μας.



ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ:
- απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και την «ομηρία» των αναπήρων και των οικογενειών τους

ΖΗΤΑΜΕ:
- εκδημοκρατισμό των χώρων Ειδικής Αγωγής

- διασφάλιση και αύξηση των προνοιακών επιχορηγήσεων για τους εποπτευόμενους Οργανισμούς ΑμεΑ του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- δωρεάν εκπαίδευση και αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία

- μόνιμες θέσεις και αξιοπρεπείς αποδοχές για τους εργαζόμενους

- άμεση εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΡΜΗ

- άμεση αποδοχή του δικαιώματος των γονέων να εγγραφούν ως μέλη του Σωματείου ΕΡΜΗΣ

- κατάργηση του φαινομένου της οικογενειοκρατίας


- επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων του Σωματείου

- διαφάνεια στην οικονομική και διοικητική διαχείριση του χώρου

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:
- να χτυπηθεί ο βάρβαρος και ψεύτικος μηχανισμός που επιμελώς προστατεύεται από τις κυρίαρχες πολιτικές

- να σταματήσει τώρα η τρομοκρατία και οι απειλές προς τους εργαζόμενους

- να σπάσει η ένοχη σιωπή που χρόνια τώρα ταλανίζει το χώρο της ειδικής αγωγής


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ - ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

Φεστιβάλ "ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΨΕΙΣ" - Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα: "ΑΚΤΕΣ & ΟΨΕΙΣ"!



Το φεστιβάλ «ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΨΕΙΣ» διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής με θέμα:
«ΑΚΤΕΣ & ΟΨΕΙΣ».

Η δύναμη της εικόνας ως μέσο προστασίας για τις θάλασσες και τις ακτές.............



Μεσσήνιοι ζωγράφοι θα συμμετάσχουν εικαστικά συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση όλων μας για καθαρές παραλίες.


Έργα ζωγραφικής θα επιλεχθούν για να γίνουν αφίσες και κάρτες για το
Καλοκαίρι του 2009.


Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από δασκάλους εικαστικών και ιστορικούς τέχνης.

Η παρουσίαση των έργων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου (παγκόσμια ημέρα της γης), ενώ η έκθεση θα λειτουργήσει από 21 έως 24 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@messinias-opsis.gr και θα περιλαμβάνουν τα εξής:

-α) Δυο(2) έργα του κάθε ζωγράφου
-β) Προτάσεις για τα συγκεκριμένα έργα
-γ) Βιογραφικό
-δ) Φωτογραφίες των έργων σε ανάλυση 300dpi και αρχείο μορφής jpeg
(οι διαστάσεις των έργων δεν θα πρέπει να υπερβούν το 1 μέτρο περίπου)

Πληροφορίες στη διεύθυνση www.messinias-opsis.gr και στο τηλ. 6987724550.



Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής


Η Διευθύντρια του Φεστιβάλ

Διονυσία Χρυσομπόλη







Διαβάστε Περισσότερα...

Happy Thursday!

.
.
.
.
.



Happy Thursday
Awesome MySpace Comments & Myspace Layouts









.
.
.
.
.










Διαβάστε Περισσότερα...