Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Καρναβάλι στο Νησί (Μεσσήνη)... Έλα κι Εσύ!!!

Που βρίσκεται ο θεός Διόνυσος... Πάλι στην Μεσσήνη;

Όπως διάβασα, ως μυθολογική οντότητα «δεν είναι ούτε παιδί, ούτε άνδρας, αλλά αιώνιος έφηβος» που δεν είναι Ολύμπιος θεός, αλλά αναπαριστάται μαζί τους...
Λέτε και φέτος... να έφυγε από τον Όλυμπο και να βρεθεί στην πόλη της Μεσσήνης;
Aυτό, πάντως, υπόσχεται ο κατασκευαστής των αρμάτων της Μεσσήνης, Δημήτρης Γεωργίου, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο www.kalnews.gr , με αφορμή την προετοιμασία για την ημέρα του καρναβαλιού.

Καρναβάλι... σημαίνει πρώτα απ' όλα άφθονο κρασί, φαγητό μέχρι σκασμού ξεκινώντας από την Τσικνοπέμπτη και φυσικά... μασκάρεμα!..........



Ο ρυθμός... τρελός, όπως άλλωστε θα έπρεπε να είναι σε ένα καρναβάλι, αλλά ποιο τρελός για τους κατασκευαστές που ήδη βρίσκονται στα κτήρια του ΑΣΟ και κατασκευάζουν τα άρματα που θα παρελάσουν στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης.

O Δημήτρης Γεωργίου που βρίσκεται χρόνια τώρα, ως πρωτεργάτης στην κατασκευή των αρμάτων.... μας τα είπε όλα... και εμείς σας τα παραθέτουμε!


Δημήτρης Γεωργίου: “O θεός Διόνυσος και φέτος στην Μεσσήνη”

Συνέντευξη στη Νατάσα Σταματοπούλου

Πότε ξεκίνησε το καρναβάλι στη Μεσσήνη, κύριε Δημήτρη;
Το καρναβάλι της Μεσσήνης μετρά φέτος 149 χρόνια. Ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας όπου οι κάτοικοι άλλαζαν φορεσιές για να πάει ο ένας στο σπίτι του άλλου, κι έτσι σιγά σιγά έμεινε σαν έθιμο!
Έπειτα, ντύνονταν κανονικά σαν καρναβαλιστές. Έτσι, την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσήνης μαζί με άλλους συλλόγους και εθελοντές οι οποίοι παρουσίαζαν αρχικά δύο άρματα. Το καρναβάλι πήρε την σημερινή του μορφή από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Μεσσήνης.

O Μπεκρής που σατιρίζεται την Τσικνοπέμπτη είναι πραγματικό πρόσωπο;
Ο Μπεκρής, είναι ο αείμνηστος Μεσσήνιος Παναγιώτης Κορωνιός, χαρακτηριστική φυσιογνωμία στους παλαιότερους Μεσσήνιους. Το άρμα του συμβολίζει την Μεθυσμένη Πολιτεία, από το ομώνυμο βιβλίο του Πανταζή. Έχει πεθάνει τώρα.
Σαν άνθρωπος ήταν καλός και φιλήσυχος, όμως το κρασί ήταν η αδυναμία του. Το πρόσωπο που εμφανίζεται στο άρμα είναι ίδιο με τις φωτογραφίες του.

Κ. Γεωργίου, πως ασχοληθήκατε με το Καρναβάλι της Μεσσήνης;
Ασχολούμαι από το 1983 ως υπάλληλος του δήμου, αλλά και παλαιότερα. Ξεκίνησα, μετά από ένα σεμινάριο της Λαϊκής Επιμόρφωσης, όπου δίδασκαν δύο αδέρφια από την Πάτρα, ειδικευμένοι σε αυτά τα θέματα Εκεί έμαθα κάποια πράγματα και τα αξιοποίησα, έτσι ώστε από το 1983 κατασκευάζω εγώ τα άρματα στο δήμο Μεσσήνης.

Πόσο εύκολα κατασκευάζεται ένα άρμα;
Βασικό στοιχείο για την κατασκευή είναι το φενιζόλ, το οποίο το σκαλίζουμε για να βγάλουμε την φιγούρα που θα έχει το άρμα. Έπειτα, πρέπει να χαρτώνεται με κόλα και χαρτί και να περαστεί με πολυεστέρα.
Ένα κεφάλι μπορεί να μας φάει μια εβδομάδα, άρα δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Αντίθετα είναι χρονοβόρα και πολύ δύσκολη για κάποιον που δεν γνωρίζει. Ποιο δύσκολο είναι το κεφάλι, λόγω χαρακτηριστικών (μάτια, μύτη, χείλια, φρύδια), αλλά το σώμα, επειδή έχει μεγάλο όγκο θέλει περισσότερο τον χρόνο του.

Πόσα άτομα ασχολούνται για την κατασκευή των αρμάτων;
Φέτος, έχουν έρθει να βοηθήσουν στην κατασκευή 6 με 7 άτομα. Έχουμε ξεκινήσει από τις 10 Ιανουαρίου περίπου και η καλύτερη ημέρα για εμάς είναι η Τσικνοπέμπτη, όπου σταματάμε τις εργασίες και αρχίζουμε το ψήσιμο με σουβλάκια και λουκάνικα, ενώ το βράδυ βγαίνει το άρμα του Μπεκρή και περιφέρεται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το πρώτο άρμα που παρουσιάζεται κάθε χρονιά στον κόσμο και στην πόλη της Μεσσήνης.

Φέτος τι θέματα θα έχουμε;
Φέτος, θα έχουμε γύρω στα 8 άρματα. Θα είναι λιγότερα από άλλες χρονιές αλλά θα έχουμε πολλά γκρουπ. Αυτό είναι το καλύτερο για ένα καρναβάλι. Σημασία δεν έχουν τόσο τα πολλά άρματα αλλά ο κόσμος που συμμετέχει μαζί τους. Θέλουμε ο κόσμος να διασκεδάσει και αυτό θα το καταφέρουμε με τα γκρουπ που έχουν ξεκινήσει να οργανώνονται.
Φυσικά, τα άρματα πρέπει να έχουν καλά θέματα. Τα θέματα έχουν, όπως κάθε χρόνο, σχέση με την επικαιρότητα. Για την Μεσσηνία, ένα από τα πιο σοβαρά γεγονότα που συνέβη τον τελευταίο χρόνο είναι η Υπουργοποίηση του Μεσσήνιου Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Φυσικά, και θα πρέπει να τονιστεί ότι τα άρματα δεν είναι κακοπροαίρετα.



Kalnews.gr