Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

ΣΕ ΛΙΓΟ, ΤΟΠΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ VPRC ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ BEST ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ...



Την πρώτη τοπική δημοσκόπηση μετά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση και τις περυσινές βουλευτικές, παρουσιάζει σήμερα και αύριο ο τηλεοπτικός σταθμός “Best”.
Πρόκειται για δημοσκόπηση της VPRC η οποία καταγράφει τις τάσεις του εκλογικού σώματος για κόμματα, βουλευτές, νομαρχιακούς και δημοτικούς παράγοντες.


Τα ευρήματα της δημοσκόπησης και τις δύο ημέρες θα παρουσιαστούν στις 8.45 το βράδυ, στο κεντρικό δελτίο του σταθμού.
Στην έρευνα για το γενικό πολιτικό κλίμα στη Μεσσηνία
δίδονται απαντήσεις στα ερωτήματα για την εκτίμηση των πολιτών σχετικά με την κατάσταση στη Μεσσηνία τα 2-3 τελευταία χρόνια, το βαθμό ικανοποίησης από τη νομαρχιακή πλειοψηφία και τη νομαρχιακή αντιπολίτευση, για το ποιόν θα ψήφιζαν οι πολίτες αν γίνονταν αύριο εκλογές στη νομαρχία, καθώς και για το βαθμό ικανοποίησης από το έργο των βουλευτών Μεσσηνίας.

Για το Δήμο Καλαμάτας οι πολίτες απαντούν στα ερωτήματα για το βαθμό ικανοποίησης από τη δημοτική αρχή και τη δημοτική αντιπολίτευση και για τον υποψήφιο που θα ψήφιζαν αν γίνονταν αύριο εκλογές.

Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει και την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το βαθμό συσπείρωσης των κομμάτων, και ακολουθεί το “ψητό” για το σταυρό προτίμησης στους βουλευτές της Μεσσηνίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όπου παρουσιάζεται το ποσοστό των σταυρών προτίμησης που συγκεντρώνει ο καθένας και η ανάλυση της σταυροδοσίας.
***Το TRIFYLIANEWS θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σε επόμενες αναρτήσεις...
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...

Μεγάλη συμμετοχή στη Γιορτή των Πουλιών στη Γιάλοβα!



Ερωδιούς, αργυροτσικνιάδες, θαλασσοσφυριχτές, νανόμπουφους, ποταμογλάρονα και άλλα πανέμορφα πουλιά θαύμασαν στη Γιάλοβα την Κυριακή, οι τυχεροί που βρέθηκαν στη λιμνοθάλασσα. Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία οργάνωσε ξεναγήσεις, προκειμένου να γνωρίσει το κοινό από κοντά το μαγικό κόσμο των άγριων πουλιών που κρύβονται στην περιοχή μας. Εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες πρόσφεραν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια συναρπαστική ημέρα στη φύση και, παράλληλα, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τα πουλιά του τόπου μας.
Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες και συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία «BirdLife International». Τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας διοργάνωσε και συντόνισε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, τοπικών φορέων και οργανώσεων.



Διαβάστε Περισσότερα...

Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις για το δρόμο "Τσακώνα - Καλαμάτα"...


Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να κλείσει η υπόθεση της δεύτερης εργολαβίας Ραψομμάτη, αυτής που έως τώρα εκινείτο με πολύ αργούς ρυθμούς και τη διάλυση της οποίας επεδίωκε η ανάδοχος κοινοπραξία. Ο στόχος είναι να κλείσει το έργο με την υπάρχουσα εργολαβία, είπε στο «Θ» ο Γιάννης Καρνέσης, διευθυντής στην ΕΥΔΕ Μελετών - Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου, ο οποίος έχει αναλάβει με παράλληλα καθήκοντα και τη διεύθυνση της ΕΥΔΕ Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου, υπηρεσίας που επιβλέπει την ανακατασκευή του καταρρεύσαντος τμήματος Παραδεισίων - Τσακώνας, αλλά και των προσβάσεων στη σήραγγα Ραψομμάτη. Ο κ. Καρνέσης τόνισε πως η πρόθεση είναι το έργο να ολοκληρωθεί, ενώ θετικό είναι το γεγονός πως υπάρχει έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα εκ μέρους του αναδόχου.
Σημειώνεται πως πρόκειται για το πλέον επείγον έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Πελοπόννησο, ένα «στοίχημα τιμής» για το υπουργείο αφού η σήραγγα –το δύσκολο- με την οποία παρακάμπτονται οι στροφές της Μεγαλόπολης είναι έτοιμη και χρονίζουν οι προσβάσεις –το εύκολο κομμάτι. Αναμένεται τώρα η σχετική απόφαση από τα ανώτερα κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Πέραν αυτού, σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο που κατασκευάζει ο «Μορέας» με παραχώρηση, έγινε η πρώτη δίκη για τον ορισμό τιμής μονάδος απαλλοτριουμένων ακινήτων, στο τμήμα Λεύκτρου-Παραδεισίων. Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο θα γίνουν ανάλογες δίκες για το τμήμα Τσακώνας-Καλαμάτας. Μάλιστα, ο κ. Καρνέσης ανέφερε πως για το κομμάτι 0-21 (από κατάληξη Τσακώνας μέχρι λίγο έξω από την Καλαμάτα) έχουν γίνει σημειώσεις των σχετικών ακινήτων στο κτηματολογικό γραφείο Θουρίας και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η ανάλογη διαδικασία για τον περιμετρικό Καλαμάτας, στο κτηματολογικό γραφείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Από πλευράς έργων, ολοκληρώνεται η δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο, προχωρούν οι σήραγγες στο Νεοχώρι (προς Κόρινθο), έχει ξεκινήσει η Στέρνα (στις κεραίες), γίνεται η διάνοιξη της αριστερής (από Αθήνα) σήραγγας στο Καλογερικό και θα αρχίσει και η δεξιά. Στο Καλογερικό τελειώνει και η παραλλαγή του δρόμου, αφού στο εύρος της σημερινής οδού «θα σκάσει» η έξοδος των σηράγγων. Προχωρούν και τα έργα στο Παραδείσια-Τσακώνα για τα οποία δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης.

Του Κώστα Κοντοθανάση

http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=20279&Itemid=32


Διαβάστε Περισσότερα...

Κείτονταν για ώρα αναίσθητος σε πεζοδρόμιο στην Καλαμάτα!...


Αγνώστων στοιχείων άνδρας βρέθηκε προχθές στις εφτά το απόγευμα πεσμένος στο πεζοδρόμιο της οδού Ομήρου έξω ακριβώς από τα κάγκελα γηπέδου μπάσκετ όπου εκείνη την ώρα, όπως και κάθε μέρα άλλωστε, έπαιζαν αμέριμνα παιδιά .

Ο άντρας ηλικίας περίπου 40 με 45 ετών κείτονταν ξαπλωμένος και αναίσθητος στο πεζοδρόμιο.



Όταν οι γείτονες ενημερώθηκαν από τα παιδιά τους τι συμβαίνει, έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στην Αστυνομία και στο ΕΚΑΒ.


Αλλά εκείνη την στιγμή μία έκπληξη τους περίμενε καθώς οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ ρωτούσαν επανειλημμένως τι ρούχα και παπούτσια φορούσε θέλοντας να τα μάθουν αναλυτικά. Έχοντας ως αποτέλεσμα μετά από ολιγόλεπτη κουβέντα για την ενδυμασία του, να έρθει η Αστυνομία στις οκτώ παρα δέκα και ύστερα από τηλεφώνημα και της Αστυνομίας τελικά να καταφθάσει το ΕΚΑΒ, μισή ώρα αργότερα από αυτήν. όπου και εξακριβώθηκε ότι ο άντρας βρισκόταν κάτω από την επήρεια μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.





Και εγώ ερωτώ τώρα, γιατί τόσο χρόνος και κουβέντα για το τι φορούσε ο 40χρονος, δεν τους φθάνει που ένας άνθρωπος βρισκόταν πεσμένος στο πεζοδρόμιο, και τι θα συνέβαινε εάν ο συγκεκριμένος δεν ήταν μεθυσμένος αλλά βρισκόταν αναίσθητος από άλλη αιτία;








Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

«Να μη μας φοβίζει ο Καποδίστριας 2», λέει ο Δήμαρχος Αυλώνος...



Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Αυλώνος, Γιάννη Φιλντίση, μας ανέφερε τα εξής σχετικά με τη διοικητική αναδιάρθρωση των δήμων:



«Πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο Συμβούλιο χθες σχετικά με τον Καποδίστρια 2.
Εμείς σαν Δήμος είμαστε θετικοί στη διοικητική μεταρρύθμιση. Θέλουμε να συνεχιστεί ο διάλογος και φυσικά μας βρίσκει θετικούς η πρόταση του ΙΤΑ, σε ό,τι αφορά τον δήμο μας. Τα πράγματα είναι απλά και όλοι λίγο πολύ βλέπουμε ότι, πρέπει να υλοποιηθεί τώρα ο Καποδιστρίας 2. Ωστόσο ορισμένοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Αλλά πρέπει να περάσουμε στη υλοποίησή του και η γνώμη μου προσωπικά είναι ότι, πρέπει να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση αν επί της ουσίας θέλουμε να πάμε μπροστά. Σημειωτέον ότι, στις μέρες μας- και έτσι όπως δουλεύουν οι σημερινοί Δήμοι- δεν παράγεται έργο, απλά γίνεται μια διαχείριση της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα άλλοι Δήμοι να πηγαίνουν λίγο καλύτερα και άλλοι λίγο χειρότερα. Το θέμα είναι όμως ότι, δεν προχωράμε έτσι όπως πρέπει να προχωράμε. Απαιτείται όμως και μια βασική προϋπόθεση η οποία δεν είναι άλλη από το να μας διαθέσει το κράτος τους πόρους εκείνους οι οποίοι προβλέπονται. Και βέβαια, να φτιαχτούν δήμοι καινούργιοι με τις υπηρεσίες που πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν: Οικονομικές , Διοικητικές, προγραμματισμού και Τεχνικές Υπηρεσίες. Ωστόσο, και οι μεγάλοι δήμοι, έτσι όπως είναι διαμορφωμένες οι συνθήκες, «υποφέρουν». Οι δήμοι απαιτούν καταρτισμένο προσωπικό και φυσικά χρειάζεται να αλλάξει και η δομή του κράτους. Όπως επίσης να αλλάξει το υπάρχον σύστημα και φυσικά η γραφειοκρατία να ελλατωθεί, έτσι ώστε να μπορέσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσει εκείνα τα οποία πρέπει να δώσει στον πολίτη. Πρέπει να αλλάξει το κράτος, και ας μην μας φοβίζει τόσο ο Καποδίστριας 2. Ας μην ξεχνάμε ότι, έτσι μας φόβιζε και ο Καποδίστριας 1 με αποτέλεσμα την τότε ένωση δέκα περίπου χωριών στον Δήμο Αυλώνος. Ωστόσο, ο Καποδίστριας 1, πήγε καλά και έχοντας και αντιμετωπίζοντας τις όποιες αδυναμίες είχε. Αναρωτιέμαι, γιατί αυτά τα λάθη να μην οδηγήσουν σε σωστό δρόμο τον Καποδίστρια 2. Τα πράγματα είναι απλά και δεν πρέπει να μας φοβίζει ένας μεγάλος Δήμος. Εξάλλου αυτό που μόνο απαιτείται είναι οργάνωση. Τέλος, πιστεύω ότι, εμείς οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε να ψηφίζουμε, γιατί δυστυχώς δεν ξέρουμε να ψηφίζουμε, δηλαδή να εκλέγουμε σωστούς τοπικούς προέδρους και να αναβαθμιστούν τα Τοπικά Συμβούλια, και τότε όλα θα βελτιωθούν. Το θέμα είναι να ζητάμε για τον τόπο μας αυτά που πρέπει και να είμαστε πραγματιστές».



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

Επίσκεψη Δανών μαθητών στην Καλαμάτα!


Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά υποδέχτηκαν στην Καλαμάτα και στο σχολείο τους μια ομάδα μαθητών απ’ τη Δανία.


Μετά το πρωινό καλωσόρισμα και τη γνωριμία των μαθητών αναχώρησαν καθηγητές και μαθητές για την Αρχαία Μεσσήνη. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την Αρκαδική πύλη και από τον χώρο του Εκκλησιαστηρίου στο Ασκληπιείο. Γυρίζοντας από την Αρχαία Μεσσήνη, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ξενάγησαν τους Δανούς συνομηλίκους τους στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβιτίκων, τον οποίο τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά έχουν υιοθετήσει σε μια προσπάθεια ανάδειξής του, εξαιτίας της ιδιαίτερης σημασίας του, αφού χρονολογείται από την πρωτοελλαδική εποχή αλλά και, επειδή βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση απ’ το σχολείο.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες απ’ την Δανία είχαν ετοιμάσει μια παρουσίαση της χώρας τους και του σχολείου τους, την οποία την έδειξαν στους μαθητές των εκπαιδευτηρίων. Στη συνέχεια, οι τελευταίοι ξενάγησαν τα παιδιά στους χώρους του σχολείου. Τους εξήγησαν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες του. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης των παιδιών, τα τραπέζια στρώνονταν με παραδοσιακές λιχουδιές, ζεστό ψωμί ψημένο σε παραδοσιακό φούρνο και γευστικούς μεζέδες που ετοιμάζονταν. Ακολούθησε ελληνικό γλέντι, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις σχέσεις που ήδη είχαν αρχίσει να δημιουργούνται μεταξύ τους και να ανταλλάξουν βασικά στοιχεία του πολιτισμού τους όπως χορούς, ήθη, έθιμα και συνήθειες. Τα παιδιά έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις απ’ το σχολείο, αλλά και από τη Μεσσηνία με την ελπίδα και την υπόσχεση να συνεχιστεί αυτή η φιλία και να αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Gydenaskolen της Δανίας και των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά της Καλαμάτας.







Διαβάστε Περισσότερα...

Τριβές στα ενδότερα του Επιμελητηρίου...



Ο επικεφαλής της μειοψηφίας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Αδαμόπουλος, με επιστολή του προς τα ΜΜΕ δίνει απαντήσεις προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραμπάτο, σε δημοσίευμα της 27/09/2008.


Δίνει απαντήσεις στον κ. Καραμπάτο όσον αφορά το θέμα για τα «μπακάλικα της μεσσηνίας», τους δρόμους της ελιάς προς το Πεκίνο, και τέλος τα όσα έχουν να κάνουν με τις συνελεύσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.


Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Για άλλη μία φορά ο κ. Γ. Καραμπάτος απαντά γενικά και αόριστα με μακροσκελείς ανακοινώσεις, στις καταγγελίες μου για ενέργειές του που εκθέτουν τον ίδιο και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Στη συνεδρίαση της 02/06/2008 επικαλούμαι τη μαρτυρία των συμβούλων για όσα χαρακτηριστικά είπε τότε ο κ. πρόεδρος, εκθέτοντας τους τυποποιητές ελαιολάδου . Στο θέμα των Μπακάλικων της Μεσσηνίας, ο πρόεδρος αρνείται ότι έχει υπογράψει σύμβαση franchising με τον επιχειρηματία και υποστηρίζει ότι είναι απλά μια καινοτόμος πρωτοβουλία που μάλιστα την έχει στηρίξει με παροχή τεχνογνωσίας, διανομή ενημερωτικών εντύπων για τη Μεσσηνία και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες .Το εξώδικο όμως του επιχειρηματία κ. Ευάγγελου Πανταζή τον διαψεύδει λέγοντας ότι δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά, επικαλούμενος μάλιστα και το συμβόλαιο που έχει υπογράψει ο πρόεδρος και το οποίο συμβόλαιο franchising παρουσιάστηκε στο συμβούλιο του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας την 15/09/2008, αφήνοντας εμβρόντητους τους συμβούλους και τη Διοικητική Επιτροπή που δεν γνώριζαν τίποτα. Ο κ. Γ. Καραμπάτος σκόπιμα λησμονά ότι παρόλη την επιφυλακτικότητά μας, οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, ως προς τα αποτελέσματα που θα είχε και η οργάνωση της Παγκόσμιας συνάντησης των μοτοσικλετιστών στη Γιάλοβα, αλλά και οι Δρόμοι της Ελιάς προς το Πεκίνο και με επιστροφή από τη Μόσχα, όλο το Δ.Σ. ζητήσαμε να συνδράμουμε τον πρόεδρο ώστε η διοργάνωση να είναι άψογη και να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις του νομού μας .Ο πρόεδρος όμως που για δικούς του λόγους θέλει να τα διοργανώνει όλα μόνος του…,κατάφερε η παγκόσμια συνάντηση των μοτοσικλετιστών στη Γιάλοβα να γίνει με μικρή συμμετοχή και με την προχειρότητα που την χαρακτήρισε, αμφιβάλλω αν θα έχουμε σοβαρά αποτελέσματα για τη Μεσσηνία και τις επιχειρήσεις.

Για το οδοιπορικό των δρόμων της Ελιάς, ο πρόεδρος κ. Γ. Καραμπάτος μας είχε υποσχεθεί στο συμβούλιο τις 02/06/2008 ότι θα γίνουν επιχειρηματικές συναντήσεις στη Μόσχα με τη συμβολή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και θα δοθεί μία μεγάλη δημοσιότητα για τη Μεσσηνία και να προετοιμαστούμε όσοι θέλουμε να πάμε αεροπορικώς εκεί, όταν θα έφτανε και αυτός με τους μοτοσικλετιστές απ’ το Πεκίνο .Φυσικά τίποτα απ’ αυτά δεν έγιναν γιατί ο πρόεδρος λέγει πολλά και πράττει τα ελάχιστα .Όπως αναφέρει ο ίδιος, αυτό ήταν το 10ο πολιτιστικό οδοιπορικό.Ας μας αναφέρει όλα αυτά τα χρόνια τι έχει πετύχει.Αν αυξήθηκαν οι εξαγωγές του λαδιού, της βρώσιμης ελιάς, των σύκων, της σταφίδας, της φέτας και άλλων μοναδικών προϊόντων που παράγονται στη Μεσσηνία . Στον τομέα των υπηρεσιών, αν έχει αυξηθεί ο τουρισμός μας και αν αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις της Μεσσηνίας γύρω από αυτόν, με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Γνωρίζει επίσης ο κ. πρόεδρος από τις παρεμβάσεις και τις τοποθετήσεις μου στα συμβούλια του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ότι και καλός γνώστης είμαι του επιμελητηριακού θεσμού, γι’ αυτό και επιμένω να μην παρεκκλίνει το επιμελητήριο απ’ τους θεσμοθετημένους σκοπούς του, αλλά και τα προβλήματα και τις δυνατότητες όλων των παραγωγικών κλάδων της Μεσσηνιακής οικονομίας καταγράφω με τους συμβούλους του συνδυασμού Συνεργασία για την Ανάπτυξη της Μεσσηνίας, συνομιλώντας με τους συναδέλφους μας επιχειρηματίες και κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις στα συμβούλια του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.


Την ιδιότητα του επικεφαλή της μειοψηφίας του Δ.Σ. του επιμελητηρίου την έχω μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2006, ως επικεφαλής του συνδυασμού Συνεργασία για την Ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Κακώς αναφέρει ο κ. πρόεδρος ότι το συμβούλιο είναι ενιαίο, αφού εκτός ότι έχουμε εκλεγεί οι σύμβουλοι από διαφορετικούς συνδυασμούς, φρόντισε και έβαλε ο ίδιος διαχωριστικές γραμμές αποκλείοντας τη συνεργασία μας.

Παράδειγμα η αντικατάστασή μου και του συμβούλου του συνδυασμού μας Χριστόφορου Δημήτρη από την επιτροπή του ΤΕΙ, 3 ημέρες πριν τον διαγωνισμό ανάθεσης έργου πέρυσι, η μη ειδοποίησή μου να συμμετάσχω σε συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ως αναπληρωματικό μέλος και άλλα.


Παραμένω πάντα πρόθυμος σε διάλογο και συνεργασία, καίτοι η στάση του προέδρου κ. Γ. Καραμπάτου είναι αρνητική, γιατί τα προβλήματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι πολλά και απαιτούν συντονισμένες ενέργειες με την συνεργασία πολλών για τη λύση τους.»



Διαβάστε Περισσότερα...

Δημήτρης Κουσελάς: Πρόταση νόμου καταθέτει την άλλη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ...


Χθες το μεσημέρι παρουσιάστηκαν στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο REX, οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ για την προστασία των νοικοκυριών και των δανειοληπτών από τις κακές πρακτικές των τραπεζών.


Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο κεντρικός εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουσελάς.


Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο κ. Κουσελάς αποτελούν ένα τμήμα ενός συνολικού σχεδίου που έχει επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ για τη διέξοδο της Οικονομίας από την κρίση. Όπως δήλωσε ο κ. Κουσελάς, «τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο την εμπέδωση ενός αισθήματος ασφαλείας για τον πολίτη και είναι μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των δανειοληπτών από την μια πλευρά, και στην ανακούφιση από την άλλη των ασθενέστερα οικονομικών τάξεων μέσα από τη θεσμοθέτηση του επιδόματος αλληλεγγύης και του επιδόματος θέρμανσης». Η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα μέτρα αυτά που περιέχονται στην πρόταση νόμου αφορούν κυρίως την υπερχρέωση, μιας και η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τα πιο υψηλά ποσοστά υπερχρέωσης στη ζώνη του ευρώ σε ότι αφορά τα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

Για τις κατασχέσεις
Πιο συγκεκριμένα για τις κατασχέσεις προτείνεται η αύξηση από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ το όριο κάτω από το οποίο η τράπεζα δεν θα επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση.
Απαγορεύεται η κατάσχεση της κύριας κατοικίας αντί της μοναδικής κατοικίας που ισχύει σήμερα, ώστε να μην αποκλείονται από την εφαρμογή της διάταξης δανειολήπτες που έχουν και τη δευτερεύουσα κατοικία. Μετατίθεται στον χρόνο επίδοσης της κατασχετήριας έκθεσης, η προθεσμία άσκησης ανακοπής από τον οφειλέτη, όταν δηλαδή είναι πλέον απολύτως σαφές στον ίδιο ότι, κινδυνεύει άμεσα να απολέσει την κατοικία του. Επεκτείνεται και στον εγγυητή η προστασία από την κατάσχεση της κύριας κατοικίας. Επιμηκύνεται σε 15 εργάσιμες μέρες, από 15 ημερολογιακές που είναι σήμερα, η προθεσμία μέσα στην οποία ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει ένσταση κατά της κατάσχεσης του ακινήτου του από την τράπεζα. Και απαγορεύεται η κατάσχεση της μιας και μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη ή του εγγυητή, στην οποία μπορεί να μην κατοικεί ο ίδιος, αλλά ο/η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα του.

Για τους πλειστηριασμούς
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς σε καμία περίπτωση δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό ακίνητο σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική, όσες φορές και αν επαναληφθεί ο πλειστηριασμός. Στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και οι εκκρεμείς πλειστηριασμοί. Εάν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ του χρόνου που γίνεται η κατάσχεση και του χρόνου που διενεργείται ο πλειστηριασμός, τότε προβλέπεται η υποχρεωτική αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς, εφόσον αυτή υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Θα προστατεύονται όλοι οι ιδιοκτήτες των κατασχεμένων ακινήτων, ανεξάρτητα από την προέλευση της οφειλής τους, και θα διασφαλίζεται ότι, κατά τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους θα λαμβάνουν τουλάχιστον τη διαφορά της οφειλής τους από την αντικειμενική αξία που έχουν τα ακίνητά τους κατά τον χρόνο διενέργειας του πλειστηριασμού. Για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων πλειστηριασμού, αυτοί θα διενεργούνται στη Δ.Ο.Υ της τοποθεσίας του ακινήτου, παρουσία του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου του. Και τέλος, θα μπαίνει φραγμός στο φαινόμενο που παρατηρείται στην αγορά να πωλούνται τα ακίνητα από τους ιδιοκτήτες τους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ακόμη και κατώτερες της αντικειμενικής, ώστε να αποφευχθεί ο εκπλειστηριασμός τους.

Για το ύψος των οφειλών και τα πανωτόκια
Για το θέμα του ύψους των οφειλών και τα πανωτόκια επεκτείνεται η ρύθμιση που ισχύει σήμερα μόνο για τους αγρότες, και στους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ώστε η συνολική οφειλή τους, να μην μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ύψους του δανείου που έχουν λάβει. Και καταργείται οριστικά ο ανα­τοκισμός (πανωτόκια) στις συμβάσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, προβλέπονται κυρώσεις σε περιπτώσεις μη προσαρμογής, και μπαίνει τέρμα στην άδικη, δυσανάλογη και προνομιακή μεταχείριση των τραπεζών στις πιστωτικές συμβάσεις που εξυπηρετούν καταναλωτικούς και στεγαστικούς σκοπούς.

Για τις μειώσεις των επιτοκίων σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες
Για τις μειώσεις των επιτοκίων των δανείων και των πιστωτικών καρτών υποχρεώνονται οι τράπεζες να μειώνουν το κυμαινόμενο επιτόκιο στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, όταν μειώνεται το επιτόκιο αναφοράς της σύμβασης. Εάν δεν το μειώνουν, τότε οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν δικαστικώς τη μείωσή του, καθώς και να ζητήσουν αποζημίωση. Και επιπλέον υποχρεώνονται οι τράπεζες να ενημερώνουν εγγράφως τους οφειλέτες σχετικά με οποιαδήποτε μεταβολή του κυμαινόμενου επιτοκίου.

Για την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση
Για την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση συστήνεται επιτροπή από τον Υπουργό Ανάπτυξης για την επεξεργασία, εντός εξαμήνου, σχεδίου νόμου για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και την εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο της δυνατότητας σταδιακής απαλλαγής των χρεών σε καταναλωτές που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες (πρόκειται για θεσμό που είναι διεθνώς γνωστός ως «πτώχευση του καταναλωτή»).

Για την παραπλανητική διαφήμιση από τις τράπεζες- τέλος στα ψιλά γράμματα
Όσον αφορά τη παραπλανητική διαφήμιση από τις τράπεζες μπαίνει οριστικά τέλος στην παραπλανητική διαφήμιση από τις τράπεζες («ψιλά γράμματα» των διαφημίσεων), μέσω των οποίων κρύβουν το πραγματικό κόστος δανεισμού και παραπλανούν τους καταναλωτές.

Για τις καταγγελίες συμβάσεων και την υπαναχώρηση του καταναλωτή
Για τις καταγγελίες συμβάσεων λόγω καθυστέρησης πληρωμών και τη δυνατότητα υπαναχώρησης του καταναλωτή δεν μπορεί η τράπεζα να καταγγέλλει αυθαίρετα τις συμβάσεις καταναλωτικών δανείων, εάν δεν υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων μηνιαίων δόσεων από τον οφειλέτη. Για την περίπτωση μάλιστα που η καθυστέρηση αφορά στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, τότε απαιτείται για την καταγγελία καθυστέρηση τουλάχιστον οκτώ μηνιαίων δόσεων. Η τράπεζα υποχρεώνεται να ενημερώνει και να ειδοποιεί εγγράφως τον οφειλέτη τουλάχιστον δύο μήνες πριν προβεί σε καταγγελία της σύμβασης. Και τέλος ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να υπαναχωρήσει, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, μέσα σε 14 ημέρες, από συμβάσεις καταναλωτικής πίστης για τις οποίες δεν έχει γίνει εγγραφή υποθήκης ή προσημείωση υποθήκης.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

Με τα πεύκα, τί γίνεται;;;...









"Πραγματικά, με λύπη διαπιστώνουμε τη χαριστική βολή που δέχεται ο τοπικός εναπομείνας φυσικός πλούτος μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Τα πεύκα στο Kάστρο της Κυπαρισσίας, στον Αη Γιώργη, στο μαγεμένο πευκοδάσος στην Ελαία (Μπούζι) ξεραίνονται το ένα πίσω από το άλλο.

Ήδη το πάρκο των Γαργαλιάνων έσβησε,το πευκοδάσος στη Φοινικούντα το ίδιο...

Η Νομαρχία τι κάνει;;;
Tο δασαρχείο;;;


Πάμε για ερημοποίηση τελικά;;;", σημειώνουν σε ηλεκτρονικό τους μήνυμα οι "ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" και εδώ που τα λέμε δεν έχουν και άδικο!!!



Έτσι ακριβώς είναι...




Διαβάστε Περισσότερα...

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ!...





ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!
.
.
.
.


Καθημερινά κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά που κατοικούν στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας, κοντά στο Κάστρο των Γιγάντων, αφού για να φτάσουν στο Νηπιαγωγείο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο αναγκάζονται να περνούν από το δρομάκι - πεζόδρομος υποτίθεται πως ήταν (ή ίσως και είναι στα χαρτιά) - πλησίον του οικήματος “Γεργακόπουλου” που ενώ εδώ και αρκετά χρόνια ξεκίνησε να «φτιάχνεται» ανακατασκευάζοντας το σύνολο σχεδόν του οικοδομήματος, αυτό παραμένει ως είχε και όλα τα μπάζα κτλ παραμένουν μέσα στη μέση στο δρομάκι!!!

Ακόμα και κάτι σκαλωσιές έχουν ξεμείνει εκεί και υπάρχει ορατός κίνδυνος σε ενδεχόμενη κατάρρευσή τους!!!

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που μας έστειλαν κάτοικοι της περιοχής, ο «δρόμος» έχει γίνει πλέον σχεδόν απροσπέλαστος και τα μικρά παιδάκια που περνώντας από εκεί πάνε στα σχολεία τους, καθημερινά κινδυνεύουν ή ακόμη και τραυματίζονται…

Όπως κατήγγειλαν οργισμένοι και αγανακτισμένοι κάτοικοι, καθημερινά παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα περνώντας από εκεί για να πάνε τα παιδιά τους στα σχολεία τους, ενώ η οργή τους μεγαλώνει και μόνο στη σκέψη ότι μπορεί να πάθουν κάτι τα παιδιά τους.

Καθημερινά κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των ιδίων και των παιδιών τους αλλά και επισκεπτών – τουριστών, αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι κακό…

Όπως είπαν έχουν απευθυνθεί στο Δήμο, δεκάδες φορές, και πρόσφατα και παλαιότερα, αλλά δυστυχώς δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ανταπόκριση και παρέμβαση…

***Και μετά, έχουμε τους ανευθυνοϋπεύθυνους Τοπικούς Άρχοντες να βγάζουν δεκαρίσους λόγους και λογύδρια περί προόδου και ανάπτυξης (τάχα) και να μας λένε για μεγαλόπνοα και φανταχτερά σχέδια!!!...

Εδώ δεν μπορούν να λύσουν τα μικρά και καθημερινά και με τις πρακτικές και τις πολιτικές τους θα φέρουν ανάπτυξη;;; Μας δουλεύουν;;;

Πίσωωωω ρεεε!!!...


Διαβάστε Περισσότερα...

Άρχισαν σήμερα στην Καλαμάτα τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς για τον Καρυωτάκη!






Η ζωή και το έργο του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη και η σχέση του με την Καλαματιανή ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, είναι το θέμα τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ, τα γυρίσματα της οποίας ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στην Καλαμάτα.





Σκηνοθέτης της σειράς είναι ο Τάσος Ψαράς, το ρόλο του Κώστα Καρυωτάκη ερμηνεύει ο ηθοποιός Δημοσθένης Παπαδόπουλος και της Μαρίας Πολυδούρη η Μαρία Κίτσου.



Γυρίσματα εκτός από την Καλαμάτα θα γίνουν στο Παρίσι, το Βουκουρέστι, την Πρέβεζα, την Αθήνα, το Λαύριο, τη Σύρο και το Γαλαξίδι.

http://tvradio.ert.gr/radio/local_Details.asp?id=2183&newsid=423878


Διαβάστε Περισσότερα...

Συνάντηση για το ΤΕΙ Καλαμάτας στο Υπουργείο Παιδείας...


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ Καλαμάτας θα συζητηθούν σήμερα σε συνάντηση που θα έχει η διοίκηση του ιδρύματος με τον υφυπουργό Παιδείας Σπύρο Ταλιαδούρο.


Μεταξύ άλλων στη συνάντηση θα τεθεί και πάλι το αίτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας για τη μετονομασία τμημάτων και την ίδρυση νέων και το ζήτημα της μείωσης του αριθμού των σπουδαστών που εισάγονται στις σχολές του μετά την εφαρμογή της βαθμολογικής βάσης του “10”.





Διαβάστε Περισσότερα...

Η ατζέντα της ημέρας...



* Στις 10:30 π.μ. στην Τράπεζα της Ελλάδος συνάντηση του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή, Γιώργο Προβόπουλο.
* Στις 11 π.μ. στη Βουλή η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.
* Στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχιακό μέγαρο ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης θα δώσει συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των εκδηλώσεων για τις νέες τεχνολογίες με τίτλο: «Athens Digital Week».
* Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ
* Στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Τιτάνια συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ για τις κινητοποιήσεις τους.
* Στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.
* Στις 2 μ.μ. στα γραφεία στη Βουλή συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
* Στις 2:30 μ.μ. ομιλία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Αρη Σπηλιωτόπουλου σε επίσημο γεύμα κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στο Καβούρι.
* Στις 8 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας συνέντευξη Τύπου συνδικαλιστών της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής αγώνα.
* Στις 9 μ.μ. στην Τεχνόπολη έναρξη της 8ης Εβδομάδας Μόδας Vodafone Athens Collections, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη.
* Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί κοινή ευρωπαϊκή άσκηση με τον ονομασία « Aeolus», που αφορά στην αντιμετώπιση οξέων συμβάντων δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση Ελληνικού Τύπου...



Η διεθνής κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι χθεσινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης και το περιεχόμενο του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από την κυβέρνηση, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του Ελληνικού Τύπου.


Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:


* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μέτρα υπέρ συνταξιούχων, χαμηλόμισθων και ανέργων. Με τον νέο προϋπολογισμό".
* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οι παροχές του προϋπολογισμού. Προτεραιότητα στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων δίνει η κυβέρνηση".
* Η ΑΥΓΗ: "Πιο βαθιά στην κρίση ΗΠΑ και Ευρώπη. Την επαύριο της ψήφισης του σχεδίου Μπους και της μίνι συνόδου στο Παρίσι".
* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταρρέει η Ευρώπη αντέχει η Ελλάδα και δίνει μαθήματα διαχείρισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στο κράτος αναζητούν σωτηρία τα τραπεζικά μεγαθήρια. "Μαύρη Δευτέρα" σε όλα τα Χρηματιστήρια".
* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Γενναία μείωση επιτοκίων για την έξοδο από την κρίση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες απαιτούν και πιέζουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Τρισέ".
* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Δίχτυ προστασίας των καταθέσεων. Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για τη θωράκιση των πολιτών από την κρίση".
* ΕΘΝΟΣ: "Εφιάλτης για χρηματιστήρια, τράπεζες. Ο Κ. Καραμανλής διαβεβαιώνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές".
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εν μέσω της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης, κατέθεσε χθες ο Υπουργός Οικονομίας το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2009 με το οποίο μας ξεκαθαρίζει... Πολλά θα δώσετε... λίγα θα πάρετε".
*ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αδειάζει τους υπουργούς - Άνοιγμα στους αντάρτες. Άτακτη υποχώρηση Καραμανλή από τις αδιέξοδες θέσεις στη ΔΕΘ και την ΚΕ της ΝΔ".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αυξήσεις φόρων σε ακίνητα - καύσιμα και στο βάθος ΦΠΑ Ανέβασε τον πήχυ των εσόδων στα 7,39 δισ. ευρώ ο Αλογοσκούφης".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φορο-τυφώνας. Προϋπολογισμός που δείχνει ότι οι θυσίες 4 ετών πήγαν χαμένες".
* ΕΣΤΙΑ: "Απαράδεκτη αύξησις φόρων. Στραγγαλίζεται η ιδιωτική οικονομία".
* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Ευρώπη στη δίνη της κρίσης. Μία ημέρα χάους στις διεθνείς αγορές. Πρώτη κοινή απόφαση από το Eurogroup".
* Ο ΛΟΓΟΣ: "Φορολογική "βόμβα". Κατατέθηκε το προσχέδιο στη Βουλή με 7,4 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους".
* ΤΑ ΝΕΑ: "Φοροτρέλα 7,4 δισ. βουλιάζει την οικονομία. Χαριστική βολή στα νοικοκυριά".
*Η ΝΙΚΗ: "Βάζουν φόρους με άλλοθι την κρίση. Απέτυχε παταγωδώς η πολιτική Αλογοσκούφη".
* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δυναμικό ξεκίνημα με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο. Άνοιξε η προσυνεδριακή περίοδος απαιτητικά και αισιόδοξα".
* Η ΧΩΡΑ: "Καταρρέουν με πάταγο τα ταβάνια των χρηματιστηρίων. Ο αμερικανικός ιός χτύπησε τις ευρωπαϊκές αγορές".
* City Press: "Ευρωπαϊκή αποσταθεροποίηση".
* Μetro: "Αναζητείται ισορροπία...Το μήνυμα αυτό δίνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2009, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή".
* Metropolis: "Προϋπολογισμός για δύσκολες ημέρες...."


Θεσσαλονίκη


* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Αδιέξοδο κι απόγνωση. Φορολογούμενοι, καταναλωτές στα πρόθυρα... τρέλας".
* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στα πρόθυρα της δημοσιονομικής επιτήρησης η Ελλάδα, ενώ από την κυβέρνηση κατατέθηκε Προϋπολογισμός για πλούσιους."
* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ο Καραμανλής προχωρεί να κερδίσει τρίτη εκλογή. Βαρυσήμαντη ομιλία χθες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ".



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα...

Σαν σήμερα, 7 Οκτωβρίου...

.
.
.
1846
Κατασκευάζεται η πρώτη ραπτομηχανή από τον Αμερικανό Ι.Χάου.


το 1910... εξεγείρονται οι Έλληνες φοιτητές κατά της γενόμενης εκκαθάρισης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, ενώ τα μαθήματα διακόπτονται προσωρινά.

το 1949... αρχίζουν στην Ελλάδα οι έρευνες για την ανεύρεση πηγών πετρελαίου και ουρανίου.

1954
Ιδρύεται Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία.


το 1959... η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης φωτογραφίζεται για πρώτη φορά, μέσω του σοβιετικού δορυφόρου «Ορμπίτνικ 1».

το 1961... το “Φως” δημοσιεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στατιστικά μπάσκετ (πόντους & ριμπάουντ). Τη στήλη επιμελείται ο Θεόδωρος Μπαλφούσιας και στην πρώτη ευκαιρία ο “Πατριάρχης” του ελληνικού μπάσκετ Φαίδων Ματθαίου σχολιάζει: “ενάμισι ριμπάουντ ισοδυναμεί με ένα καλάθι”.

1965
Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να πιέσει την Αθήνα επισείοντας την πιθανότητα εκδίωξης από την Πόλη του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου.


το 1972... εγκαινιάζεται στις Θερμοπύλες ο δεύτερος δορυφορικός σταθμός εδάφους.

1978
Ινδοί επιστήμονες αρνούνται να αποκαλύψουν τη μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης με την οποία γεννήθηκαν δύο παιδιά στην Ινδία, από φόβο μήπως χρησιμοποιηθεί από ανεύθυνους.






Διαβάστε Περισσότερα...

Tuesday!...

.

.
.

.

.

.


Διαβάστε Περισσότερα...

"Μιά βραδιά στο λούκι..."

.
.
.





.
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...

"Χαιρετίσματα!!!..."

.
.
.



.
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...

Στον αντεισαγγελέα Α.Π. θα καταθέσουν Εφραίμ και Αρσένιος


Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο έχουν κληθεί να καταθέσουν αύριο ως ύποπτοι για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος που φέρεται ότι διέπραξε δικαστικός λειτουργός, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.
Η σχετική έρευνα που διεξάγεται από τον Άρειο Πάγο αφορά τη δίκη ενώπιον του πολυμελούς πρωτοδικείου Ροδόπης, επί της οποίας ουδέποτε εκδόθηκε απόφαση αν και είχε εκδικασθεί.
Η δίκη έγινε με αφορμή αγωγή που είχε καταθέσει η Μονή Βατοπεδίου το 2003 διεκδικώντας από το ελληνικό δημόσιο έκταση 2044 στρεμμάτων επιπλέον των 25.000 στρεμμάτων που της είχαν αναγνωρισθεί με γνωμοδότηση το 2002. Και ενώ αναμενόταν η έκδοση απόφασης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με πρακτικό έκανε δεκτό το αίτημα της Μονής για συναίνεση του δημοσίου προκειμένου να καταργηθεί η δίκη. Το πρακτικό κατατέθηκε στο δικαστήριο τον Ιούνιο του 2004 με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί ποτέ απόφαση.



ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα...

Άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την εκκαθάριση ποινών, μετά τις διαμαρτυρίες του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας!




Την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά προκάλεσε η έντονη διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αναφορικά με το πρόβλημα της είσπραξης των χρημάτων από την εκκαθάριση των ποινών.
Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο Δικηγορικός Σύλλογος έστειλε αναφορά στον κ. Σανιδά και το πρωί της Παρασκευής κιόλας, υπήρξε επικοινωνία του κ. Σανιδά με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη για να ενημερωθεί αναλυτικά για το θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει απίστευτη ταλαιπωρία, εξαθλίωση και προσβάλλει βάναυσα τους πολίτες καθώς τα αρμόδια υπουργεία δεν συνεννοούνται. Ο κ. Σανιδάς είπε πως, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος σύντομα…


Σημειώνουμε πως, αποχή από τα καθήκοντά τους στην εκδίκαση υποθέσεων στα ποινικά δικαστήρια πραγματοποίησαν 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2008 οι δικηγόροι της Καλαμάτας, με απόφαση του Συλλόγου τους.


Οι δικηγόροι ζητούν να οριστούν υπάλληλοι των ΔΟΥ στα δικαστήρια, οι οποίοι θα εισπράττουν τις χρηματικές ποινές που επιβάλλουν οι δικαστές σε κατηγορούμενους για ποινικές υποθέσεις, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες οδηγούμενοι, συνοδεία αστυνομικών, στις έδρες των ΔΟΥ για να πληρώσουν τα πρόστιμα.


Για το θέμα αυτό, θυμίζουμε ρεπορτάζ της ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ πριν 2 εβδομάδες...


"Με χειροπέδες στην Εφορία για να εξαγοράσουν τις ποινές

Με χειροπέδες θα οδηγούνται στην Εφορία Καλαμάτας για να εξαγοράσουν τις ποινές τους ακόμα και οι καταδικασθέντες για απλές παραβάσεις.
Η άρνηση των δικαστικών υπαλλήλων να εισπράττουν τα χρήματα και η έλλειψη προσωπικού της Εφορίας Καλαμάτας φέρνουν για δεκάδες πολίτες αυτή την άσχημη εξέλιξη στην οποία αντιδρά ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας. Ελλείψει προσωπικού στη Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας για την είσπραξη των χρηματικών ποινών, που επιδικάζουν τα Δικαστήρια, έχει μετακυλιστεί η είσπραξη στους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι και αντιδρούν, αφού δεν εμπίπτει στα κύρια καθήκοντά τους η είσπραξη χρημάτων από την εκκαθάριση των δικαστικών ποινών.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Μαργέλης, μιλώντας στην «Επι» δήλωσε πως είναι απαράδεκτη η εξέλιξη αυτή, ότι παραπέμπει σε άλλες «δύσκολες και βάρβαρες εποχές» και δεν είναι δυνατόν σε μια κλειστή κοινωνία εν έτει 2008 οι καταδικασθέντες πολίτες για απλές παραβάσεις να οδηγούνται με χειροπέδες, συνοδεία αστυνομικών, ως κοινοί εγκληματίες στην Εφορία, για να πληρώσουν τη χρηματική τους ποινή. Θίγεται το κύρος και η αξιοπρέπεια κάθε πολίτη εις βάρος του οποίου εκκρεμεί μια χρηματική ποινή και ουσιαστικά τίθεται θέμα δημόσιας διαπόμπευσης «για την κάθε περιπέτεια που έτυχε να έχει ο καθένας στη ζωή του». Ο κ. Μαργέλης διευκρίνισε πως η Εφορία είναι υποχρεωμένη να διαθέτει αρμόδιο εντεταλμένο υπάλληλο, επιφορτισμένο με την είσπραξη των χρηματικών ποινών που εκδίδουν τα Δικαστήρια. Ως προς την άρνηση των δικαστικών υπαλλήλων να εισπράττουν τα χρήματα ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η είσπραξη των εσόδων από δικαστικούς υπαλλήλους δεν ανάγεται στα κύρια καθήκοντά τους, προκύπτει όμως η δυνατότητα, από τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 75 του ΠΔ 16/89 (ΦΕΚ Α’ 6/5-1-89) περί είσπραξης εσόδων έξω από τη Δ.Ο.Υ. να ορίζονται οι δικαστικοί υπάλληλοι, ως ειδικοί υπόλογοι και να ανατίθενται σε αυτούς καθήκοντα είσπραξης δημοσίων εσόδων με την έκδοση διπλοτύπων αποδεικτικών είσπραξης τύπου Β, παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους, ασχέτως αν τα Δικαστήρια είναι τακτικά ή μεταβατικά, εντός ή εκτός της έδρας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Η Δ.Ο.Υ. είναι υποχρεωμένη, ανεξαρτήτως τυχόν προβλημάτων της, από έλλειψη υπαλλήλων, να έχει αρμόδιο εντεταλμένο υπάλληλο στις ημέρες και ώρες της λειτουργίας των Δικαστηρίων, ο οποίος θα προβαίνει στην είσπραξη των χρημάτων από την εκκαθάριση των δικαστικών ποινών. Είναι αδιανόητο και ταυτόχρονα παράνομο οι Δημόσιες Υπηρεσίες να παραβαίνουν το κύριο καθήκον των υπαλλήλων τους που είναι η παροχή υπηρεσιών και αγαθών υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες. Είναι αδιανόητο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θα αντιδράσει έντονα σ’ αυτό, να ταλαιπωρούνται οι πολίτες οι οποίοι όταν καταδικάζονται θα είναι υποχρεωμένοι να συνοδεύονται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα (δεσμευμένοι), να εισέρχονται σε περιπολικά και σε συνέχεια να οδηγούνται συνοδευόμενοι από τα αστυνομικά όργανα στη Δ.Ο.Υ., για να “πληρώσουν” την ποινή τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί και το επιπλέον πρόβλημα που θα δημιουργηθεί μετά την 15η μεσημβρινή ώρα, κατά την οποία η Δ.Ο.Υ. σταματά τη λειτουργία της. Κατόπιν των ανωτέρω και προς αποφυγή δυσμενών σχολίων και προλήψεως τελέσεως ποινικών αδικημάτων, απαιτούμε όπως αντιμετωπιστεί άμεσα το εν λόγω ζήτημα και σε κάθε περίπτωση να κληθεί άμεσα αρμόδιος εντεταλμένος υπάλληλος από τη Δ.Ο.Y. Καλαμάτας με σκοπό να προβαίνει στην είσπραξη χρημάτων από την εκκαθάριση των δικαστικών ποινών».


Επίσης, πρωτοσέλιδο της ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ το οποίο αναρτήσαμε και στο Trifylianewς:


"Μια βραδιά στο κρατητήριο…"


"ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ
Αντιμέτωποι με τα… γρανάζια της γραφειοκρατίας και της τυπολατρίας του Ελληνικού κράτους ήρθαν προχθές τέσσερις Τσιγγάνοι, οι οποίοι, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου τους, Παναγιώτη Νταή, κρατήθηκαν παράνομα στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας για μια ημέρα. Αυτό συνέβη γιατί, πλέον, τα πρόστιμα από τις καταδικαστικές αποφάσεις δεν τα εισπράττει η Υπηρεσία στα Δικαστήρια, αλλά η Δ.O.Y. της κάθε περιοχής, η οποία… κλείνει τα απογεύματα. Αυτό έχει σαν συνέπεια, αν κάποιος χρειαστεί να πληρώσει μετά το μεσημέρι, να περάσει την υπόλοιπη ημέρα και νύχτα σε κάποιο κρατητήριο!
Ας εξετάσουμε όμως λεπτομερώς όλο το χρονικό της σύλληψης, την ποινή που τους επιβλήθηκε, την κράτησή τους, την αναφορά που κατετέθη στον εισαγγελέα και τις αποκλειστικές δηλώσεις του δικηγόρου των συλληφθέντων στην «ΕΠΙ»…
Το ιστορικό της σύλληψης
Προχθές, Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, δικάστηκαν με την αυτόφωρο διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας 5 Τσιγγάνοι για κλοπή ρεύματος, καθώς και για παράβαση πολεοδομικών διατάξεων. Το Δικαστήριο αθώωσε τον έναν από όλες τις κατηγορίες, ενώ τους άλλους τέσσερις τους απάλλαξε από τη μία κατηγορία και τους δίκασε μόνο για την κλοπή ρεύματος. Να σημειωθεί ότι, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ανάγκης και των μη ταπεινών αιτίων, λόγω της κατάστασής τους, αφού ομολόγησαν και οι ίδιοι ότι έκλεβαν το ρεύμα για να ζεστάνουν τα παιδιά τους. Άλλωστε και οι καταθέσεις των αστυνομικών ανέφεραν ότι, μέσα στις σκηνές των Τσιγγάνων υπήρχε μόνο μια λάμπα και μια σόμπα.
Κρατήθηκαν μέχρι χθες το πρωί
Αφού λοιπόν το Δικαστήριο τους επέβαλε μια ιδιαίτερα χαμηλή ποινή, αυτή των 15 ημερών φυλάκισης, στη συνέχεια οι τέσσερις Τσιγγάνοι ζήτησαν να πληρώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ έκαστος, συν τις όποιες προσαυξήσεις. Στο Δικαστήριο, όμως, οι δικαστικοί αρνήθηκαν να λάβουν το ποσό και οι Τσιγγάνοι απευθυνόμενοι στη Δ.Ο.Υ. είδαν ότι, αυτή είχε κλείσει, διότι η ώρα ήταν 5.00 μ.μ. Έτσι οι Τσιγγάνοι, όπως μας ανέφερε και ο δικηγόρος τους, Παναγιώτης Νταής, κρατήθηκαν μέχρι χθες το πρωί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας!
Μηνυτήρια αναφορά από τον Π. Νταή
Ο δικηγόρος των Τσιγγάνων, Παναγιώτης Νταής, κατέθεσε για λογαριασμό τους αναφορά στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, κ. Μαργέλη, καθώς και στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για το περιστατικό σε όποιον αναλογούν.
Για «αλητεία» μίλησε ο γνωστός ποινικολόγος
Ο Παναγιώτης Νταής, δικηγόρος των 4 Τσιγγάνων, μιλώντας αποκλειστικά στην «ΕΠΙ» αναφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις για τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού σε αυτή την περίπτωση: «Μολονότι οι πελάτες μου είχαν τα χρήματα να πληρώσουν, αυτοί κρατήθηκαν, αντίθετα σε κάθε έννοια δικαίου στον νόμο και το Σύνταγμα των Ελλήνων. Στην παρούσα φάση δεν ενδιαφέρει ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Πάντως οι Τσιγγάνοι χθες (σ.σ. προχθές) είχαν δίκιο. Κρατήθηκαν παράνομα κι αν αυτό είχε συμβεί Παρασκευή απόγευμα, θα κρατιόντουσαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας! Αύριο μπορεί να είναι κρατούμενος ο φίλος μας, ο γείτονας ή ο συγγενής μας. Τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του Ελληνικού κράτους πάντα τις πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτή είναι άλλη μία και σίγουρα άδικο δεν έχουν οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά το κράτος, που δεν λαμβάνει μέτρα και αφήνει τους πολίτες να οδηγούνται με χειροπέδες από τα Δικαστήρια στη Δ.Ο.Υ. ή τα κρατητήρια, μέχρι την επομένη το πρωί που επαναλειτουργεί η Δ.Ο.Υ. Η συμπεριφορά αυτή του κράτους απέναντί μας δεν είναι απλά παράνομη. Είναι αλητεία και… προσβάλλω τους αλήτες με αυτό που σου λέω»".



.


Διαβάστε Περισσότερα...