Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Επίσκεψη Δανών μαθητών στην Καλαμάτα!


Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά υποδέχτηκαν στην Καλαμάτα και στο σχολείο τους μια ομάδα μαθητών απ’ τη Δανία.


Μετά το πρωινό καλωσόρισμα και τη γνωριμία των μαθητών αναχώρησαν καθηγητές και μαθητές για την Αρχαία Μεσσήνη. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την Αρκαδική πύλη και από τον χώρο του Εκκλησιαστηρίου στο Ασκληπιείο. Γυρίζοντας από την Αρχαία Μεσσήνη, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ξενάγησαν τους Δανούς συνομηλίκους τους στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβιτίκων, τον οποίο τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά έχουν υιοθετήσει σε μια προσπάθεια ανάδειξής του, εξαιτίας της ιδιαίτερης σημασίας του, αφού χρονολογείται από την πρωτοελλαδική εποχή αλλά και, επειδή βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση απ’ το σχολείο.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες απ’ την Δανία είχαν ετοιμάσει μια παρουσίαση της χώρας τους και του σχολείου τους, την οποία την έδειξαν στους μαθητές των εκπαιδευτηρίων. Στη συνέχεια, οι τελευταίοι ξενάγησαν τα παιδιά στους χώρους του σχολείου. Τους εξήγησαν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες του. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης των παιδιών, τα τραπέζια στρώνονταν με παραδοσιακές λιχουδιές, ζεστό ψωμί ψημένο σε παραδοσιακό φούρνο και γευστικούς μεζέδες που ετοιμάζονταν. Ακολούθησε ελληνικό γλέντι, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις σχέσεις που ήδη είχαν αρχίσει να δημιουργούνται μεταξύ τους και να ανταλλάξουν βασικά στοιχεία του πολιτισμού τους όπως χορούς, ήθη, έθιμα και συνήθειες. Τα παιδιά έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις απ’ το σχολείο, αλλά και από τη Μεσσηνία με την ελπίδα και την υπόσχεση να συνεχιστεί αυτή η φιλία και να αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Gydenaskolen της Δανίας και των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά της Καλαμάτας.