Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - "Προβληματισμοί γύρω από το θαύμα της ανθρώπινης ζωής"!






ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Γραφείο Γυναικείων Θεμάτων & Οικογένειας
της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας
σας προσκαλεί το Σάββατο 29 Νοεμβρίου και ώρα 6.00 μμ
σε εκδήλωση με θέμα:

"Προβληματισμοί γύρω από το θαύμα της ανθρώπινης ζωής"

Εισηγητές: Βασ. Μπέλλιος, Δρ. Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
"Το έμβρυο, ο αγέννητος άνθρωπος"

Βαρβάρα Μεταλληνού, Δρ Θεολογίας,
Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας του Αγέννητου Παιδιού,
"Τα δικαιώματα του εμβρύου και η μητρική αγάπη"

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων
του ξενοδοχείου ELITE, 1ος όροφος.



Διαβάστε Περισσότερα...

Νέος ηγούμενος στην Ιερά Μονή Βουλκάνου



Στην εκλογή νέου καθηγουμένου προχώρησε το περασμένο Σάββατο η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου μετά την έγκριση και δημοσίευση του νέου κανονισμού λειτουργίας (κανονισμός που διέπει τη διοίκηση - διαχείριση και πνευματικά θέματα της Μονής).


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής εξελέγη κεκλεισμένων των θυρών παμψηφεί ως νέος ηγούμενος ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Σμυρνής. Επιπλέον οι νέοι ηγουμενοσύμβουλοί του θα είναι οι Αρχιμανδρίτες Χριστόφορος Νταμάτης και Αλέξιος Σαραντόπουλος. Μετά την εκλογή του νέου καθηγουμένου ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Ψυχάρης, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Ο νέος καθηγούμενος είναι κληρικός εγγράμματος, απλός και εργατικός. Άνθρωπος αδιαμφισβήτητης πνευματικότητας και ήθους. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί υπόδειγμα ιερομόναχου. Άξιος στη νέα του αποστολή».
Τα πρακτικά εκλογής θα αποσταλούν εντός της εβδομάδας στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος θα ορίσει την ημερομηνία ενθρόνισης του νέου καθηγουμένου. Να επισημάνουμε επιπλέον ότι, πληθώρα τηλεφωνημάτων δέχεται από χθες ο νέος καθηγούμενος της Ιεράς Μονής από κληρικούς και πολιτικούς του τόπου μας. Να υπενθυμίσουμε πως η Ιερά Μονή Βουλκάνου λειτουργούσε χωρίς εγκεκριμένο Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και πέρυσι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος είχε ζητήσει την παραίτηση του Αρχιμανδρίτη Πανάρετου και του Ηγουμενοσυμβουλίου, ενώ είχε ορίσει προσωρινό Ηγουμενοσυμβούλιο με ηγουμενεύοντα τον Πρωτοσύγκελο Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Λαμπρινάκο, με σκοπό την κατάρτιση του νέου κανονισμού και την υποβολή του στη Ιερά Σύνοδο προς έγκριση.

Βιογραφικό του νέου ηγουμένου
Ο νέος ηγούμενος, Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Σμυρνής, γεννήθηκε το 1953 στο Βλαχόπουλο. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου, ενώ έχει και Ναυτιλιακές Σπουδές. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο τμήμα Θεολογίας και παράλληλα φοιτά στο τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στο παρελθόν είχε διατελέσει εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Πιπερίτσα και στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Ελληνοεκκλησιάς. Τώρα ασκεί τα καθήκοντά του στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Χατζή.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΑΫΓΕΤΟΣ SOS! Συμβολική διαμαρτυρία - πορεία στη Μαραθόλακα...


Πλήθος κόσμου συμμετείχε χθες το πρωί στη συμβολική πορεία - διαμαρτυρία που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Δημοτικών Διαμερισμάτων Αλαγονίας στον σκουπιδότοπο της Μαραθόλακκας Ταϋγέτου με κεντρικό σύνθημα «Ταΰγετος SOS».


Η εκκίνηση έγινε από το 9ο χιλ. της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης στις 11.00 χθες το πρωί. Οι Αλαγόνιοι ήδη βρίσκονταν εκεί από τις 9.00 το πρωί. Η πορεία - διαμαρτυρία διαδρομής 1,5 χιλιομέτρου είχε ως σκοπό να καταδείξει το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα, αλλά και με την ενδεχόμενη εγκατάσταση κι άλλων απορριμμάτων της Καλαμάτας εκεί, σύμφωνα με την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στο κάλεσμα του Συλλόγου πολλοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν διαμαρτυρόμενοι στην πορεία.



Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Αντιπροσώπων Δημοτικών Διαμερισμάτων Αλαγονίας «ο αγώνας που ξεκίνησε δεν αφορά τους Αλαγόνιους, αφορά τους κατοίκους της Καλαμάτας και το βασανισμένο βουνό. Κυρίως τους Καλαματιανούς, γιατί σε λίγα χρόνια αυτοί θα υποστούν τις φοβερές συνέπειες των πρόχειρων και αντιπεριβαλλοντικών λύσεων που εφαρμόστηκαν και προτείνονται».



«Αποφασίσαμε λοιπόν να αγωνιστούμε ενωμένοι, χωρίς πολιτικές αβάντες, για όλους τους μπαρμπάδες και τις γιαγιάδες του Ταϋγέτου, για τα παιδιά μας που ζουν και μεγαλώνουν στην Καλαμάτα, για το βουνό που ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια και τέλος για μας που πίνουμε φαρμάκι βλέποντας τις σκουπιδιάρες “να ανεβαίνουν στο βουνό όλων των καλαματιανών», για να ξεφορτώσουν τα δηλητήρια”, δήλωσαν χαρακτηριστικά οι συμμετέχοντες.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Κόντρα για το τουριστικό τρένο στο Δ.Σ. Καλαμάτας...



Κατά τη συνεδρίαση που έγινε προχθές το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το θέμα, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, ήταν το τουριστικό τρένο, που πρότεινε η Δημοτική Αρχή δια μέσου του αρμόδιου αντιδημάρχου, Θανάση Ηλιόπουλου.
Επίσης, έγινε ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Διονύση Αλευρά για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, όπου παρέστη και ο ίδιος. Τέλος, τέθηκαν ερωτήσεις από τις Μειοψηφίες για τρέχοντα ζητήματα της πόλης.

Δίχασε το Σώμα το τρένο
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος, κατά την εισήγησή του για τη λειτουργία του τουριστικού τρένου, ανέφερε προς το Σώμα τα εξής: «Για το τουριστικό τρένο πρέπει να γίνει μια καταρχήν συζήτηση, όσον αφορά στην κυκλοφορία του, τα δρομολόγια, την τιμή που θα διατίθεται στους πολίτες, αλλά και τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος. Αυτό το project έχει υλοποιηθεί και από άλλους Δήμους στην Ελλάδα κι έχει επιτύχει τον σκοπό του».
Επισήμανε επίσης ότι, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία «Ρέθυμνο Α.Ε.», η οποία ζητά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας μία μελέτη αρτιότητας και μία βατότητας, ώστε να προχωρήσει σε προσφορά.
Κλείνοντας ανέφερε ορισμένα τυπικά ζητήματα γι’ αυτή την κίνηση, τη διάρκεια λειτουργίας, που θα είναι 2 μήνες, το ύψος του εισιτηρίου, που θα ανέρχεται στα 3 ευρώ για το κοινό, αλλά και το ύψος των αποδοχών του Δήμου στο 15% επί των καθαρών κερδών.

Δ. Αλευράς: «Θα είναι μια καρικατούρα»
Στην παρέμβαση που έκανε ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας, Διονύσης Αλευράς, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το θέμα δεν είναι επείγον και άμεσο. Είμαστε σκεπτικοί και ως προς την εμφάνιση, αλλά και ως προς τη χρηστικότητα του μέσου και πιστεύουμε ότι, δεν θα βελτιωθεί η αισθητική της πόλης, αλλά θα είναι μια καρικατούρα. Πιστεύουμε ότι, πρέπει να πάρει αναβολή το θέμα, ώστε να το δούμε καλύτερα και με στερεότητα».

Β. Κοσμόπουλος: «Δεν θα προσφέρει τίποτα στην πόλη»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη», Βασίλης Κοσμόπουλος, πρόσθεσε στη συνέχεια: «Σε όλες τις άλλες πόλεις που έχει εφαρμοστεί η διαδρομή του αναλώνεται στα ιστορικά κομμάτια της πόλης και γίνεται για τους τουρίστες και τους επισκέπτες. Στην πόλη μας ξέρουμε ότι, την περίοδο των Χριστουγέννων οι επισκέπτες είναι κυρίως οι απόδημοι Καλαματιανοί και όσοι ζουν στις άλλες πόλεις της χώρας. Δεν θα προσφέρει, ούτε θα προσδώσει τίποτα στην πόλη».

Π. Παπαμικρούλης: «Δεν αντέχει η Καλαμάτα άλλη κυκλοφοριακή συμφόρηση»
Ο Παναγιώτης Παπαμικρούλης ανέφερε ότι, «η πόλη δεν αντέχει άλλη κυκλοφοριακή συμφόρηση». Ο Γιάννης Μπάκας εκτός της κυκλοφοριακής συμφόρησης αναφέρθηκε και στο θέμα της ανάπλασης της Αριστομένους, ιδίως στο πλάτος που θα έχει μετά τις εργασίες και το συνέδεσε πολύ εύγλωττα με το τουριστικό τρένο.

Ν. Τσερώνης: «Πρόχειρη και αβάσιμη η πρόταση»
Ο Ντίνος Τσερώνης απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο εξέθεσε τις απόψεις του για το θέμα: «Όταν κινούμαστε προς μία τέτοια κατεύθυνση, πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε. Θέλουμε να είμαστε ελκυστικοί προς τους τουρίστες, θέλουμε να εισάγουμε μία καινοτομία, θέλουμε μία ατραξιόν για τα παιδιά μας, τι θέλουμε; Εμείς πιστεύουμε ότι, η πρόταση που μας παρουσιάζετε είναι πρόχειρη και αβάσιμη».

Π. Νίκας: «Να γίνει ελκυστική η πόλη της Καλαμάτας»
Ο δήμαρχος κατά την τοποθέτησή του επί του θέματος είπε τα ακόλουθα: «Το θέμα αυτό δεν είναι ούτε για εσωτερικές κόντρες, ούτε για άσκοπες αντιδικίες. Θα μπορούσαμε, βάσει νόμου, να εκδώσουμε μία κανονιστική απόφαση και να λήξει το θέμα. Εμείς πιστεύουμε ότι, το θέμα αυτό ακουμπάει στον Νόμο 3463 περί δικαιώματος του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει λόγο στην αισθητική της πόλης. Ελάτε να βοηθήσουμε την πόλη να έχει καλύτερη εικόνα, μια καλύτερη αισθητική, μεγαλύτερη ελκυστικότητα».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ", 22 Νοεμβρίου




Διαβάστε Περισσότερα...

Το παζλ της πορνείας συμπληρώνεται…


Το σίριαλ με την υπόθεση μαστροπείας που λαμβάνει χώρα στους Γαργαλιάνους συνεχίζεται! Σιγά σιγά μέλη του «ροζ κυκλώματος» παίρνουν τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των ανδρών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας.


Από τη συνεχιζόμενη προανάκριση, που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας σχετικά με την εμπορία ανθρώπων στην περιοχή των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, προέκυψε ότι, τη 19χρονη Ρουμάνα την κατακρατούσε παράνομα 31χρονος Αλβανός μαζί με 46χρονη Ελληνίδα - η οποία συνελήφθη προχθές - με σκοπό την προώθησή της για εργασία σε οίκο ανοχής στην Καλαμάτα. Η συλληφθεισα με την εις βάρος της δικογραφία θα αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.



Να σημειωθεί ότι, τα μέλη της σπείρας αλλοδαπών, μελών κυκλώματος μαστροπών που εξέδιδαν νεαρές αλλοδαπές γυναίκες στην περιοχή των Γαργαλιάνων, αλλά και παράλληλα διακινούσαν πλαστά χαρτονομίσματα, συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες από τους άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας. Πρόκειται για 3 αλλοδαπούς πολίτες Βουλγαρίας, έναν άνδρα 23 ετών και δύο γυναίκες, μια 33χρονη και μια 31χρονη, κάτοικοι όλοι της ευρύτερης περιοχής των Γαργαλιάνων. Ουσιαστικά από την προανάκριση της Αστυνομίας προέκυψε ότι, στη σπείρα εμπλέκονταν κι άλλοι αλλοδαποί που εκμεταλλεύονταν κι εξέδιδαν νεαρές γυναίκες από τη Ρουμανία. Συγκεκριμένα, ο 23χρονος Βούλγαρος ενεργώντας από κοινού με έναν 33χρονο Αλβανό κι έναν 26χρονο Ρουμάνο, τον Αύγουστο του 2008 παρέδωσαν σε Έλληνα 63χρονο επιχειρηματία για εκμετάλλευση μια 27χρονη Ρουμάνα αντί του ποσού των 5.000 ευρώ. Ο παραπάνω 26χρονος Ρουμάνος προέκυψε ότι προήγαγε κι άλλη 19χρονη Ρουμάνα στην πορνεία στην ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων. Τελικά αποδείχθηκε ότι, τη 19χρονη την κρατούσε παράνομα ο 31χρονος Αλβανός.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ", 22 Νοεμβρίου


Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Αντώνης Σαμαράς πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο...



Σύσσωμος ο Αθηναϊκός Κυριακάτικος Τύπος εκθειάζει τον βουλευτή Μεσσηνίας, Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας για δυναμική επιστροφή του το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό προσκήνιο και φέρνοντάς τον στα δυνατά χαρτιά της Κυβέρνησης σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό.


Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στις εφημερίδες, «Ελεύθερος Τύπος» και «Real News», o Μεσσήνιος πολιτικός, «αφού διέσχισε μία πολιτική έρημο μέχρι την επανένταξή του στη Ν.Δ., το 2004 και την επανεκλογή του στο αξίωμα του βουλευτή, στις εκλογές του 2007, τώρα παρακολουθεί προσεκτικά το τοπίο και δείχνει ώριμος να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, εφόσον του το προτείνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Το δημοσίευμα έχει τον τίτλο «Ώρα (;) κυβέρνησης για τον Σαμαρά» αναλύοντας το προφίλ του Μεσσήνιου βουλευτή κι επισημαίνοντας μέσα από τις δηλώσεις και τις πολιτικές του κινήσεις έναν πιο ώριμο Αντώνη Σαμαρά. Ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στα εσωκομματικά της Ν.Δ., αλλά και στις εξελίξεις στο Σκοπιανό.
Ο Μεσσήνιος βουλευτής προσβλέπει σε επανεκλογή του Καραμανλή ως πρωθυπουργού: «Όσοι τρομάζουν με τη βεβαιότητα ότι ο Καραμανλής θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που θα εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός, θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τη βεβαιότητα αυτή!», δήλωσε με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς. Την άποψη αυτή ήδη είχε εκφράσει από την περασμένη άνοιξη: «Η Πολιτική είναι αγώνισμα Μαραθωνίου και όχι εκατό μέτρων. Όποιος τρέχει πρόωρα, ιδρώνει! Ο Καραμανλής θα μείνει για πολλά χρόνια ακόμη».

Θα εκδώσει βιβλίο για την παγκοσμιοποίηση


Ο Μεσσήνιος πολιτικός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό τα τελευταία χρόνια, καθώς η σχέση τους, πέρα από πολιτική, είναι και προσωπική. Ωστόσο, όταν ερωτάται σχετικά, κρατά χαμηλούς τόνους. «Δεν θα μου πάρετε λέξη», λέει σε όσους τον συναντούν στην οδό Μουρούζη! Ο κ. Σαμαράς ασχολείται συστηματικά αυτή την περίοδο με θέματα οικονομίας κι έχει στενή συνεργασία με ομάδα διαπρεπών τεχνοκρατών οικονομολόγων, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τη διεθνή κρίση όπως εξελίσσεται. Σχετικό θα είναι - άλλωστε - και το βιβλίο που γράφει για την «παγκοσμιοποίηση» και θα εκδοθεί σύντομα.

Δηλώσεις για το Σκοπιανό


«Χρειάζεται να μπει φρένο στις συνεχείς προκλήσεις των Σκοπιανών (επιστολές, μειονότητα, εθνότητα, Χάγη), ιδιαίτερα σήμερα που η ακραία πολιτική διαφωνία πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας ευτελίζει τα ίδια τα επιχειρήματά τους. Από κει και πέρα, μια που εκ των πραγμάτων η Ενδιάμεση Συμφωνία - με δική τους ευθύνη - είναι από καιρό ανενεργή, θα πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή εάν συμφέρει ή όχι να την καταγγείλουμε». Όσο περνά ο καιρός και οι Σκοπιανοί συνεχίζουν την αδιαλλαξία τους, ο κ. Σαμαράς νιώθει να δικαιώνεται η προσέγγισή του ότι, δεν πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία και να τους χαρίσουμε τίτλους της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιο ώριμος σε σχέση με το παρελθόν


Ο Αντώνης Σαμαράς δεν διστάζει να μιλά για «κεντροδεξιά παράταξη» (αντί του όρου μεσαίος χώρος) κι επιχειρηματολογεί υπέρ της δημιουργίας μίας ισχυρής μεσαίας τάξης. Όσοι τον συναντούν το τελευταίο χρονικό διάστημα συμφωνούν ότι, είναι πολύ πιο ώριμος σε σχέση με το παρελθόν, κινείται δε ενωτικά και προσεκτικά στο εσωκομματικό τοπίο. Στηρίζει δημοσίως τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, παρά τις επιμέρους διαφωνίες σε πτυχές της πολιτικής του. Αποφεύγει όσους προσπαθούν να ρίξουν «λάδι στη φωτιά» για τις σχέσεις του με την Ντόρα Μπακογιάννη. Έτσι απέρριψε κάθε «συνωμοσιολογική» προσέγγιση για το πώς βγήκε η περίφημη φωτογραφία με την υπουργό Εξωτερικών στο κυλικείο της Βουλής και θεωρεί πως από τη δημοσίευσή της βγήκαν και οι δύο κερδισμένοι. Στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζεται ως «ναρκαλιευτής» για τον λόγο ότι, έχει «εξουδετερώσει» τον τελευταίο καιρό, στο παρασκήνιο, νάρκες που είχαν ως στόχο την ενεργοποίηση ανακλαστικών του παρελθόντος. Επειδή μάλιστα έχουμε μπει στην «ύποπτη περίοδο», δεν έχει ζητήσει εδώ και καιρό ραντεβού με τον Κώστα Καραμανλή και χρησιμοποιεί εναλλακτικούς διαύλους επικοινωνίας. Αυτό που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν παραμελεί και δεν αποφεύγει είναι η διατήρηση της επικοινωνίας του με τους φίλους του στην επικράτεια, αλλά και με αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Ορισμένοι δεσμοί του παρελθόντος είναι - ως φαίνεται - ακατάλυτοι και η δοκιμασία του χρόνου, αντί να τους αποδυναμώσει, τους ενίσχυσε.

«Λεπτή η γραμμή που χωρίζει τον βουλευτή από τον υπουργό Σαμαρά»


Πολύ κοντά στην υπουργοποίηση φαίνεται πως είναι ο Α. Σαμαράς, όσον αφορά στην εφημερίδα «Real News», που έκανε την παρθενική της εμφάνιση χθες. Σε δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας αναφέρεται ότι, «η γραμμή που χωρίζει τον βουλευτή Μεσσηνίας από τον υπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι τόσο λεπτή, ώστε μόνο ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να τη χειριστεί χωρίς κραδασμούς». Ο ίδιος, ωστόσο, απαντά σε όσους μιλούν για σενάρια διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία ότι, «κάνουν λάθος. Όποιος τρέχει πρόωρα, κουράζεται», ενώ τα σενάρια τον φέρνουν ως διάδοχο του Αλογοσκούφη. Ο Μεσσήνιος πολιτικός ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική, κάνοντας λόγο για μια νέα μορφή παγκοσμιοποίησης, «που προϋποθέτει σύγκλιση των εθνικών συμφερόντων και συντονισμό των πολιτικών τους», μιλά για εποπτικό - ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, που θα εξασφαλίζει τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, μέσα όμως από ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Ο ίδιος προτείνει μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που όμως θα συνοδεύεται από δημόσιες επενδύσεις και μείωση φόρων από το κράτος. Επίσης, ερωτηθείς για τη διαγραφή Τατούλη απαντά ότι, «εγώ το 1993 παραιτήθηκα αμέσως από τη Βουλή». Για την περιβόητη φωτογραφία στο καφενείο της Βουλής σχολίασε ότι, «τίποτε δεν συνέβη. Κάθισε στην παρέα μας και χαιρετηθήκαμε. Αλίμονο, αν θεωρείται αυτό “είδηση”. Πολύς ντόρος για το τίποτα… ». Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως απέφυγε να ασκήσει κριτική στον Γ. Αλογοσκούφη ακόμα κι όταν διαφώνησε με κάποιους χειρισμούς του, σεβόμενος τη δύσκολη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Επιπρόσθετα η εφημερίδα «Espresso της Κυριακής» παρουσιάζει το βιογραφικό του Μεσσήνιου βουλευτή με λεπτομέρειες από τις σπουδές του, τη γνωριμία με τη σύζυγό του και την έως τώρα πολιτική του πορεία. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, «ο κάποτε συγκάτοικος (ως φοιτητής) του Γιώργου Παπανδρέου, είναι το δυνατό χαρτί του Καραμανλή στον ανασχηματισμό που έρχεται». Τέλος, η εφημερίδα «Το Βήμα» φιλοξενεί άρθρο οικονομικού περιεχομένου του ίδιου του βουλευτή με τίτλο «Επιστροφή στο κράτος, όχι στον κρατισμό», στο οποίο μιλά για μια νέα υπέρβαση ως προς τη σύνθεση του κράτους, «σύνθεση ανάμεσα στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ανάμεσα στην κερδοφορία και το δημόσιο συμφέρον, ανάμεσα στην ελευθερία και την υπευθυνότητα, ανάμεσα στην ελεύθερη αγορά και τη Δημοκρατία».
Να σημειωθεί τέλος ότι, ο πρωθυπουργός - καθώς τα σενάρια ανασχηματισμού οργιάζουν - δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του. Ωστόσο, η πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου εκτιμά ότι, ενδεχόμενος ανασχηματισμός έχει νόημα με ταυτόχρονη αλλαγή πολιτικής, διαφορετικά θα γυρίσει μπούμερανγκ…



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Κραυγή απόγνωσης των ελαιοπαραγωγών Τριφυλίας...
















Με την έκδοση δύο ομόφωνων ψηφισμάτων, ένα για την άμεση αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν τα ελαιόδενδρά τους και κατ’ επέκταση η παραγωγή και το εισόδημά τους κι ένα με αιτήματα σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Χώρα η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης ελαιοπαραγωγών από τους Δήμους Νέστορος, Γαργαλιάνων, Πύλου, Φιλιατρών, Χιλιοχωρίων και Παπαφλέσσα, που διοργάνωσε ο Δήμος Νέστορος.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ανακαινισμένου κινηματογράφου «REX» οι συγκεντρωθέντες εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη του ελαιολάδου, που βάλλεται από παντού, καθώς και την οργισμένη αντίδρασή τους για την Πολιτεία, η οποία δεν λαμβάνει μέτρα στήριξης του προϊόντος, αλλά, αντ’ αυτού, αφήνει να δρουν ανεξέλεγκτα καρτέλ που διαρκώς στον βωμό του κέρδους, ρίχνουν τις τιμές στους παραγωγούς, ενώ στη συνέχεια τις πολλαπλασιάζουν στους καταναλωτές…
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του οικοδεσπότη δημάρχου Νέστορος, Αναστασίου Τσορώνη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης και με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες - ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μετά τον καταστροφικό παγετό της 17ης και 18ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Τσορώνης, η μείωση της παραγωγής στη «μαυροελιά» ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι και 80%! «Με τη συγκέντρωσή μας αναδεικνύουμε το τεράστιο μέγεθος της ζημιάς και απαιτούμε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις», τόνισε με έμφαση, προσθέτοντας ότι, «απαντήσεις και δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν είναι απαντήσεις από τη στιγμή που δωρίζουν στις τράπεζες 28 δισ. ευρώ! Το ένα δέκατο να δινόταν στους αγρότες, θα λυνόταν το πρόβλημα. Να ανασκουμπωθούμε όλοι, να παλέψουμε και να δουλέψουμε για να δοθεί στο λάδι η αξία που του ανήκει. Διεκδικούμε και απαιτούμε όλα αυτά που δικαιούμαστε… ».
Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του «Νηλέα», Γιώργος Κόκκινος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε αναλυτικά στην επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Καλαμάτα» σε όλο τον Νομό Μεσσηνίας, αφήνοντας αιχμές και για την ΕΑΣ Μεσσηνίας και για τη Νομαρχία και για το Υπουργείο.
Ακολούθως ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χώρας, Δημήτρης Πουλακίδας, αναφέρθηκε με αριθμούς και στοιχεία στη σημερινή τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν, καυτηριάζοντας την απουσία από τη συγκέντρωση των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού… Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν προς την Πολιτεία (την Κυβέρνηση) αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που με τις πολιτικές και τις πρακτικές τους ενισχύουν την πλουτοκρατία, σε βάρος των λαϊκών και αγροτικών στρωμάτων. Για την αποζημίωση σημείωσε πως αυτή πρέπει να διεκδικηθεί να δοθεί από τον ΕΛΓΑ, που δίνουν τα χρήματα οι αγρότες και πρέπει να είναι ανταποδοτικά και όχι από τα ΠΣΕΑ, που έχουν πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός βουλευτής που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την περίοδο που διανύουμε για το ελαιόλαδο με εξευτελιστικές τιμές, κόστος παραγωγής στα ύψη και σαν να μην έφταναν αυτά ήρθαν και οι τεράστιες ζημιές από τον παγετό. Επιτέθηκε στην Κυβέρνηση που αντί να σκύψει στην πραγματικότητα, δεν έκανε τίποτα και ενημέρωσε για τις 5 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχει κάνει για τον παγετό και την αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, δεν είναι δικαιολογία πως ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει τις ζημιές, διαβάζοντας όχι μία αλλά είκοσι μία αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, που είναι εκτός Νομοθετικού και Κανονιστικού Πλαισίου!
Στη συνέχεια ο νομάρχης, Δημήτρης Δράκος, σημείωσε ότι, το πρόβλημα του ελαιολάδου είναι υπαρκτό, αλλά και πολύπλευρο και πολύπλοκο και αναφέρθηκε στο τι έχει γίνει στη Μεσσηνία για τη στήριξη του προϊόντος, τονίζοντας πως εκείνο που πρέπει να αναδειχθεί είναι η ποιότητα. Σχετικά με την επέκταση της ΠΟΠ σε όλο τον Νομό σημείωσε ότι, αυτό από μόνο του δεν θα λύσει τα προβλήματα. Για τις αποζημιώσεις αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες και παρεμβάσεις της Νομαρχίας από την ίδια κιόλας μέρα, στις 18 Φεβρουαρίου, για να δοθούν αυτές και τόνισε ότι, όλοι μαζί θα δώσουν κι αυτόν τον αγώνα και όλοι μαζί θα τον κερδίσουν.
Ο επικεφαλής της «Συνεργασίας για τη Μεσσηνία», Θανάσης Πετράκος, σημείωσε την τραγική κατάσταση που επικρατεί κι έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς, τονίζοντας ότι είναι δίκαιο αίτημα να αποζημιωθεί η παραγωγή και πρόσθεσε ότι, για τη στήριξη και του προϊόντος και των παραγωγών χρειάζονται εθνικές δημόσιες πολιτικές.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν με σύντομες τοποθετήσεις το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ο δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας και ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς.
Χαιρετισμούς έστειλαν η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, ο βουλευτής Αντώνης Σαμαράς, ο επικεφαλής της «Ανατροπής» Χρήστος Μαλαπάνης και ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος.

Τα ψηφίσματα

-Για την αποζημίωση
«Εμείς οι ελαιοπαραγωγοί που συγκεντρωθήκαμε στη Χώρα Μεσσηνίας σήμερα 21 Νοέμβρη 2008 αποφασίζουμε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος: Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την αγανάκτησή μας για την μη ένταξη στο πρόγραμμα των ΠΣΕΑ για τον παγετό της 17ης και 18ης Φεβρουαρίου 2008 της απώλειας παραγωγής των ελαιοδέντρων. Η απώλεια παραγωγής ξεπερνά το 50% σύμφωνα και με την προεκτίμηση του επόπτη των ΠΣΕΑ κατά τον επιτόπου έλεγχο που πραγματοποίησε στην περιοχή του Δήμου μας καθώς και στους όμορους Δήμους, πράγμα που επιβεβαιώνεται σήμερα μετά τη συγκομιδή που ολοκληρώθηκε για την ποικιλία της μαυροελιάς. Η οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών του Δήμου μας και των όμορων Δήμων και κατ’ επέκταση των ελαιοπαραγωγών του Νομού μας, με την απώλεια παραγωγής να φτάνει στο επίπεδο του 40%, είναι πλέον εμφανής, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο του 30% που απαιτείται για την άμεση ένταξή μας στο πρόγραμμα των ΠΣΕΑ ή την άμεση αποζημίωσή μας. Κρίνουμε αναγκαία και επιβεβλημένη την αποστολή άμεσα κλιμακίου γεωπόνων του ΕΛΓΑ την καταγραφή και τη διαπίστωση των ζημιών».

-Αιτήματα
Στο δεύτερο ψήφισμα που εκδόθηκε αναφέρονται τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο. Αιτήματα τα οποία θεωρούν πως πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν από την Πολιτεία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν συνεχιστεί η σημερινή τραγική κατάσταση στον αγροτικό τομέα και δη στους ελαιοπαραγωγούς, τότε οδηγούνται στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικών οικογενειών, οι οποίες καθημερινά παλεύουν και μοχθούν για το πενιχρό εισόδημά τους που διαρκώς συρρικνώνεται! Και φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο στην κάθε τοπική κοινωνία και οικονομία, αφού η ελληνική περιφέρεια στηρίζεται ουσιαστικά στην αγροτική οικονομία.
Τα αιτήματα είναι: «Επιτάχυνση των διαδικασιών για την επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης “Καλαμάτα” σε όλο τον Νομό Μεσσηνίας, χρηματοδότηση προγραμμάτων που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στήριξη του ελληνικού παραδοσιακού ελαιώνα μέσα από τους άξονες της ΚΑΠ., αναδιάρθρωση καλλιεργειών για τον Νομό με κύριο άξονα την βελτίωση του εισοδήματος του Μεσσήνιου παραγωγού, έργα υποδομής για τη στήριξη των καλλιεργειών (φράγματα, λιμνοδεξαμενές κ.λπ.), ευέλικτα προγράμματα επενδύσεων σε υποδομές για την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων από ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, όχι στην αύξηση του ποσοστού της παρακράτησης από το 2010-2013, να αποσυρθεί η μήνυση που έχει υποβληθεί κατά εκπροσώπων του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, τα χρήματα των παρακρατημάτων να μην παραμένουν στις Ενώσεις αλλά να πηγαίνουν στους παραγωγούς».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...