Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Κόντρα για το τουριστικό τρένο στο Δ.Σ. Καλαμάτας...



Κατά τη συνεδρίαση που έγινε προχθές το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το θέμα, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, ήταν το τουριστικό τρένο, που πρότεινε η Δημοτική Αρχή δια μέσου του αρμόδιου αντιδημάρχου, Θανάση Ηλιόπουλου.
Επίσης, έγινε ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Διονύση Αλευρά για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, όπου παρέστη και ο ίδιος. Τέλος, τέθηκαν ερωτήσεις από τις Μειοψηφίες για τρέχοντα ζητήματα της πόλης.

Δίχασε το Σώμα το τρένο
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος, κατά την εισήγησή του για τη λειτουργία του τουριστικού τρένου, ανέφερε προς το Σώμα τα εξής: «Για το τουριστικό τρένο πρέπει να γίνει μια καταρχήν συζήτηση, όσον αφορά στην κυκλοφορία του, τα δρομολόγια, την τιμή που θα διατίθεται στους πολίτες, αλλά και τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος. Αυτό το project έχει υλοποιηθεί και από άλλους Δήμους στην Ελλάδα κι έχει επιτύχει τον σκοπό του».
Επισήμανε επίσης ότι, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία «Ρέθυμνο Α.Ε.», η οποία ζητά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας μία μελέτη αρτιότητας και μία βατότητας, ώστε να προχωρήσει σε προσφορά.
Κλείνοντας ανέφερε ορισμένα τυπικά ζητήματα γι’ αυτή την κίνηση, τη διάρκεια λειτουργίας, που θα είναι 2 μήνες, το ύψος του εισιτηρίου, που θα ανέρχεται στα 3 ευρώ για το κοινό, αλλά και το ύψος των αποδοχών του Δήμου στο 15% επί των καθαρών κερδών.

Δ. Αλευράς: «Θα είναι μια καρικατούρα»
Στην παρέμβαση που έκανε ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας, Διονύσης Αλευράς, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το θέμα δεν είναι επείγον και άμεσο. Είμαστε σκεπτικοί και ως προς την εμφάνιση, αλλά και ως προς τη χρηστικότητα του μέσου και πιστεύουμε ότι, δεν θα βελτιωθεί η αισθητική της πόλης, αλλά θα είναι μια καρικατούρα. Πιστεύουμε ότι, πρέπει να πάρει αναβολή το θέμα, ώστε να το δούμε καλύτερα και με στερεότητα».

Β. Κοσμόπουλος: «Δεν θα προσφέρει τίποτα στην πόλη»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη», Βασίλης Κοσμόπουλος, πρόσθεσε στη συνέχεια: «Σε όλες τις άλλες πόλεις που έχει εφαρμοστεί η διαδρομή του αναλώνεται στα ιστορικά κομμάτια της πόλης και γίνεται για τους τουρίστες και τους επισκέπτες. Στην πόλη μας ξέρουμε ότι, την περίοδο των Χριστουγέννων οι επισκέπτες είναι κυρίως οι απόδημοι Καλαματιανοί και όσοι ζουν στις άλλες πόλεις της χώρας. Δεν θα προσφέρει, ούτε θα προσδώσει τίποτα στην πόλη».

Π. Παπαμικρούλης: «Δεν αντέχει η Καλαμάτα άλλη κυκλοφοριακή συμφόρηση»
Ο Παναγιώτης Παπαμικρούλης ανέφερε ότι, «η πόλη δεν αντέχει άλλη κυκλοφοριακή συμφόρηση». Ο Γιάννης Μπάκας εκτός της κυκλοφοριακής συμφόρησης αναφέρθηκε και στο θέμα της ανάπλασης της Αριστομένους, ιδίως στο πλάτος που θα έχει μετά τις εργασίες και το συνέδεσε πολύ εύγλωττα με το τουριστικό τρένο.

Ν. Τσερώνης: «Πρόχειρη και αβάσιμη η πρόταση»
Ο Ντίνος Τσερώνης απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο εξέθεσε τις απόψεις του για το θέμα: «Όταν κινούμαστε προς μία τέτοια κατεύθυνση, πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε. Θέλουμε να είμαστε ελκυστικοί προς τους τουρίστες, θέλουμε να εισάγουμε μία καινοτομία, θέλουμε μία ατραξιόν για τα παιδιά μας, τι θέλουμε; Εμείς πιστεύουμε ότι, η πρόταση που μας παρουσιάζετε είναι πρόχειρη και αβάσιμη».

Π. Νίκας: «Να γίνει ελκυστική η πόλη της Καλαμάτας»
Ο δήμαρχος κατά την τοποθέτησή του επί του θέματος είπε τα ακόλουθα: «Το θέμα αυτό δεν είναι ούτε για εσωτερικές κόντρες, ούτε για άσκοπες αντιδικίες. Θα μπορούσαμε, βάσει νόμου, να εκδώσουμε μία κανονιστική απόφαση και να λήξει το θέμα. Εμείς πιστεύουμε ότι, το θέμα αυτό ακουμπάει στον Νόμο 3463 περί δικαιώματος του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει λόγο στην αισθητική της πόλης. Ελάτε να βοηθήσουμε την πόλη να έχει καλύτερη εικόνα, μια καλύτερη αισθητική, μεγαλύτερη ελκυστικότητα».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ", 22 Νοεμβρίου