Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ο Αντώνης Σαμαράς πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο...



Σύσσωμος ο Αθηναϊκός Κυριακάτικος Τύπος εκθειάζει τον βουλευτή Μεσσηνίας, Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας για δυναμική επιστροφή του το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό προσκήνιο και φέρνοντάς τον στα δυνατά χαρτιά της Κυβέρνησης σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό.


Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στις εφημερίδες, «Ελεύθερος Τύπος» και «Real News», o Μεσσήνιος πολιτικός, «αφού διέσχισε μία πολιτική έρημο μέχρι την επανένταξή του στη Ν.Δ., το 2004 και την επανεκλογή του στο αξίωμα του βουλευτή, στις εκλογές του 2007, τώρα παρακολουθεί προσεκτικά το τοπίο και δείχνει ώριμος να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, εφόσον του το προτείνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Το δημοσίευμα έχει τον τίτλο «Ώρα (;) κυβέρνησης για τον Σαμαρά» αναλύοντας το προφίλ του Μεσσήνιου βουλευτή κι επισημαίνοντας μέσα από τις δηλώσεις και τις πολιτικές του κινήσεις έναν πιο ώριμο Αντώνη Σαμαρά. Ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στα εσωκομματικά της Ν.Δ., αλλά και στις εξελίξεις στο Σκοπιανό.
Ο Μεσσήνιος βουλευτής προσβλέπει σε επανεκλογή του Καραμανλή ως πρωθυπουργού: «Όσοι τρομάζουν με τη βεβαιότητα ότι ο Καραμανλής θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που θα εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός, θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τη βεβαιότητα αυτή!», δήλωσε με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς. Την άποψη αυτή ήδη είχε εκφράσει από την περασμένη άνοιξη: «Η Πολιτική είναι αγώνισμα Μαραθωνίου και όχι εκατό μέτρων. Όποιος τρέχει πρόωρα, ιδρώνει! Ο Καραμανλής θα μείνει για πολλά χρόνια ακόμη».

Θα εκδώσει βιβλίο για την παγκοσμιοποίηση


Ο Μεσσήνιος πολιτικός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό τα τελευταία χρόνια, καθώς η σχέση τους, πέρα από πολιτική, είναι και προσωπική. Ωστόσο, όταν ερωτάται σχετικά, κρατά χαμηλούς τόνους. «Δεν θα μου πάρετε λέξη», λέει σε όσους τον συναντούν στην οδό Μουρούζη! Ο κ. Σαμαράς ασχολείται συστηματικά αυτή την περίοδο με θέματα οικονομίας κι έχει στενή συνεργασία με ομάδα διαπρεπών τεχνοκρατών οικονομολόγων, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τη διεθνή κρίση όπως εξελίσσεται. Σχετικό θα είναι - άλλωστε - και το βιβλίο που γράφει για την «παγκοσμιοποίηση» και θα εκδοθεί σύντομα.

Δηλώσεις για το Σκοπιανό


«Χρειάζεται να μπει φρένο στις συνεχείς προκλήσεις των Σκοπιανών (επιστολές, μειονότητα, εθνότητα, Χάγη), ιδιαίτερα σήμερα που η ακραία πολιτική διαφωνία πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας ευτελίζει τα ίδια τα επιχειρήματά τους. Από κει και πέρα, μια που εκ των πραγμάτων η Ενδιάμεση Συμφωνία - με δική τους ευθύνη - είναι από καιρό ανενεργή, θα πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή εάν συμφέρει ή όχι να την καταγγείλουμε». Όσο περνά ο καιρός και οι Σκοπιανοί συνεχίζουν την αδιαλλαξία τους, ο κ. Σαμαράς νιώθει να δικαιώνεται η προσέγγισή του ότι, δεν πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία και να τους χαρίσουμε τίτλους της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιο ώριμος σε σχέση με το παρελθόν


Ο Αντώνης Σαμαράς δεν διστάζει να μιλά για «κεντροδεξιά παράταξη» (αντί του όρου μεσαίος χώρος) κι επιχειρηματολογεί υπέρ της δημιουργίας μίας ισχυρής μεσαίας τάξης. Όσοι τον συναντούν το τελευταίο χρονικό διάστημα συμφωνούν ότι, είναι πολύ πιο ώριμος σε σχέση με το παρελθόν, κινείται δε ενωτικά και προσεκτικά στο εσωκομματικό τοπίο. Στηρίζει δημοσίως τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, παρά τις επιμέρους διαφωνίες σε πτυχές της πολιτικής του. Αποφεύγει όσους προσπαθούν να ρίξουν «λάδι στη φωτιά» για τις σχέσεις του με την Ντόρα Μπακογιάννη. Έτσι απέρριψε κάθε «συνωμοσιολογική» προσέγγιση για το πώς βγήκε η περίφημη φωτογραφία με την υπουργό Εξωτερικών στο κυλικείο της Βουλής και θεωρεί πως από τη δημοσίευσή της βγήκαν και οι δύο κερδισμένοι. Στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζεται ως «ναρκαλιευτής» για τον λόγο ότι, έχει «εξουδετερώσει» τον τελευταίο καιρό, στο παρασκήνιο, νάρκες που είχαν ως στόχο την ενεργοποίηση ανακλαστικών του παρελθόντος. Επειδή μάλιστα έχουμε μπει στην «ύποπτη περίοδο», δεν έχει ζητήσει εδώ και καιρό ραντεβού με τον Κώστα Καραμανλή και χρησιμοποιεί εναλλακτικούς διαύλους επικοινωνίας. Αυτό που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν παραμελεί και δεν αποφεύγει είναι η διατήρηση της επικοινωνίας του με τους φίλους του στην επικράτεια, αλλά και με αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Ορισμένοι δεσμοί του παρελθόντος είναι - ως φαίνεται - ακατάλυτοι και η δοκιμασία του χρόνου, αντί να τους αποδυναμώσει, τους ενίσχυσε.

«Λεπτή η γραμμή που χωρίζει τον βουλευτή από τον υπουργό Σαμαρά»


Πολύ κοντά στην υπουργοποίηση φαίνεται πως είναι ο Α. Σαμαράς, όσον αφορά στην εφημερίδα «Real News», που έκανε την παρθενική της εμφάνιση χθες. Σε δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας αναφέρεται ότι, «η γραμμή που χωρίζει τον βουλευτή Μεσσηνίας από τον υπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι τόσο λεπτή, ώστε μόνο ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να τη χειριστεί χωρίς κραδασμούς». Ο ίδιος, ωστόσο, απαντά σε όσους μιλούν για σενάρια διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία ότι, «κάνουν λάθος. Όποιος τρέχει πρόωρα, κουράζεται», ενώ τα σενάρια τον φέρνουν ως διάδοχο του Αλογοσκούφη. Ο Μεσσήνιος πολιτικός ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική, κάνοντας λόγο για μια νέα μορφή παγκοσμιοποίησης, «που προϋποθέτει σύγκλιση των εθνικών συμφερόντων και συντονισμό των πολιτικών τους», μιλά για εποπτικό - ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, που θα εξασφαλίζει τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, μέσα όμως από ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Ο ίδιος προτείνει μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που όμως θα συνοδεύεται από δημόσιες επενδύσεις και μείωση φόρων από το κράτος. Επίσης, ερωτηθείς για τη διαγραφή Τατούλη απαντά ότι, «εγώ το 1993 παραιτήθηκα αμέσως από τη Βουλή». Για την περιβόητη φωτογραφία στο καφενείο της Βουλής σχολίασε ότι, «τίποτε δεν συνέβη. Κάθισε στην παρέα μας και χαιρετηθήκαμε. Αλίμονο, αν θεωρείται αυτό “είδηση”. Πολύς ντόρος για το τίποτα… ». Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως απέφυγε να ασκήσει κριτική στον Γ. Αλογοσκούφη ακόμα κι όταν διαφώνησε με κάποιους χειρισμούς του, σεβόμενος τη δύσκολη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Επιπρόσθετα η εφημερίδα «Espresso της Κυριακής» παρουσιάζει το βιογραφικό του Μεσσήνιου βουλευτή με λεπτομέρειες από τις σπουδές του, τη γνωριμία με τη σύζυγό του και την έως τώρα πολιτική του πορεία. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, «ο κάποτε συγκάτοικος (ως φοιτητής) του Γιώργου Παπανδρέου, είναι το δυνατό χαρτί του Καραμανλή στον ανασχηματισμό που έρχεται». Τέλος, η εφημερίδα «Το Βήμα» φιλοξενεί άρθρο οικονομικού περιεχομένου του ίδιου του βουλευτή με τίτλο «Επιστροφή στο κράτος, όχι στον κρατισμό», στο οποίο μιλά για μια νέα υπέρβαση ως προς τη σύνθεση του κράτους, «σύνθεση ανάμεσα στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ανάμεσα στην κερδοφορία και το δημόσιο συμφέρον, ανάμεσα στην ελευθερία και την υπευθυνότητα, ανάμεσα στην ελεύθερη αγορά και τη Δημοκρατία».
Να σημειωθεί τέλος ότι, ο πρωθυπουργός - καθώς τα σενάρια ανασχηματισμού οργιάζουν - δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του. Ωστόσο, η πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου εκτιμά ότι, ενδεχόμενος ανασχηματισμός έχει νόημα με ταυτόχρονη αλλαγή πολιτικής, διαφορετικά θα γυρίσει μπούμερανγκ…



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"