Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

"Έφυγε" ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος - Βουβός θρήνος στην Τριφυλία.


«Εφυγε» τα ξημερώματα, σε ηλικία 76 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές....................

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στις 12:00 στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσις Σωτήρος (Aγιος Σώστης - Λεωφ. Συγγρού).

O ενταφιασμός θα γίνει σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές στο Ίδρυμα ΘΩΡΑΞ- Κέντρο Ερευνών Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος, τηλ. 210 7222934, στον αριθμό λογαριασμού της τράπεζας Citibank: 5500063302 (ΙΒΑΝ: GR82 0840 1040 0000 0550 0063 302).

Ο «καπετάν Βασίλης», ο ιδρυτής της Costamare και πρωτεργάτης στην ίδρυση της Costa Navarino, μεγάλης τουριστικής μονάδας στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Μεσσηνία, γεννήθηκε στο Διαβολίτσι.

Στην Κατοχή συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες μέσα από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μετώπο. Το 1948 ήρθε στην Αθήνα και έκανε διάφορες δουλειές μέχρι το 1953 όταν και μπαρκάρισε για πρώτη φορά. Από τότε εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ναυτικής ιεραρχίας.

Σε ηλικία 27 ετών ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγόρασε με δάνειο ένα μικρό φορτηγό πλοίο. Το 1974 ιδρύει την εταιρεία Costamare Shipping SΑ. Κατά τη ναυτιλιακή κρίση, την περίοδο 1982 - 1984, o Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγοράζει οκτώ πλοία σε πολύ χαμηλή τιμή. Μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας τακτικών γραμμών Ελληνικής του Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου, προσλαμβάνει το εξειδικευμένο προσωπικό της και εισέρχεται στην αγορά των τακτικών γραμμών, ως ναυλωτής πλοίων σε εταιρείες που εξυπηρετούσαν ήδη τις γραμμές. Στα επόμενα είκοσι χρόνια η εταιρεία αναπτύσσεται σημαντικά ανανεώνοντας τακτικά τον στόλο της. Το έτος 2000, η Costamare διαχειριζόταν 35 πλοία, των οποίων η μεταφορική ικανότητα έφθανε το 1.560.000 dwt.

Η Costamare το Νοέμβριο του 2010, εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το 2005 ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει σταδιακά έως το 2010 περίπου 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή 4 ξενοδοχειακών μονάδων, δύο γηπέδων γκολφ, και άλλων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις ιδιοκτησίας Κωνσταντακόπουλου στην περιοχή της Πύλου συνολικού εμβαδού 2.700 στρεμμάτων περίπου.

Σύμφωνα με ένα αφιέρωμα της Lloyd's List (2004) ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ονομάστηκε «Greek King of Containers», καθώς τον Ιούνιο του 2007 η εταιρεία του Costamare διέθετε 51 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης, το 2009 σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου τίμησαν τον Βασίλη Κωνσταντακόπουλο για την προσφορά του στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

Το Μάρτιο του 2010, το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας απένειμε στον Βασίλη Κωνσταντακόπουλο το αργυρό μετάλλιο «ως αναγνώριση της συνεχούς και άοκνης προσπάθειας και των πρωτοβουλιών τους σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών από τους ρύπους και τις λοιπές επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες».

Ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος έχει συμμετάσχει στα Διοικητικά Συμβούλια ελληνικών και διεθνών οργανισμών όπως:

- Vryonis Center, Sacramento California

- Κέντρο Ελληνισμού «Αγγελος Κ. Τσακόπουλος», Sacramento California

- Μεσσηνιακή Αμφικτιονία

- UHAC

- Εθνική Τράπεζα

- Advisory Board της γερμανικής ναυτιλιακής τράπεζας DVB NedshipBank

- Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

- Leadership 100

- Hellenic Committee των Νηογνωμόνων Lloyds και Bureau Veritas

- Hellenic Committee του Νηογνώμονα Germanischer Lloyd (Πρόεδρος)

- Διεθνής ασφαλιστικός οργανισμός Swedish Club (Αντιπρόεδρος)

Επίσης, έχει επίσης βραβευτεί για τη δραστηριότητα και την προσφορά του από σημαντικούς φορείς:

- Ακαδημία Αθηνών

- Δήμος Αθηναίων

- Δήμος Καλαμάτας

- Επτά Επιμελητήρια Πελοποννήσου

- Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος

- Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

- Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας

- Ελληνική Ναυτιλιακή Λέσχη

- Λέσχη Επιχειρηματικότητας

- Ευρωπαϊκή Ένωση

Σημαντικές τέλος ήταν οι πρωτοβουλίες αλλά και οι δωρεές του για τη δημιουργία και στήριξη κοινωφελών έργων και ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στη γενέτειρά του, τη Μεσσηνία.

Ήταν παντρεμένος με την Κάρμεν Αχιλ. Κυρίτση, με την οποία απέκτησαν τρεις γιούς: τον Κωστή, τον Αχιλλέα και τον Χρήστο, που σήμερα διευθύνουν την Costamare, την TEMES και την GEOHELLAS αντίστοιχα.

«Να βάλουμε όλοι "πλάτη" να σωθεί η χώρα»

«Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το ποιος φταίει και φτάσαμε ως εδώ δεν βοηθάει να το ψάχνουμε. Σήμερα, προέχει να βάλουμε όλοι πλάτη να σωθεί η χώρα. Να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας το διπλανό του και να επιβιώσουμε, όσο το δυνατόν, μονοιασμένοι».

Τα παραπάνω είχε δηλώσει το Δεκέμβριο ο καπετάν Βασίλης στη διάρκεια εκδήλωσης του ALBA, όπου του απενεμήθη το Business unusual Award θέλοντας να τιμήσει τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, πλοιοκτήτη καπετάν Βασίλη, έναν άνθρωπο με όραμα, κοινωνική ευαισθησία και προσφορά.

«Εφυγε γαλήνιος...»

«Ο Καπετάνιος έφυγε γαλήνιος ολοκληρώνοντας τα όνειρα και σχέδια του για τη θάλασσα και τη στεριά, με τη σκέψη του στην ελληνική ναυτιλία, τους ναυτικούς του ομίλου και την αγαπημένη του πατρίδα, τη Μεσσηνία», αναφέρει η εταιρεία Costamare σε ανακοίνωσή της.

ΕΕΝ: Η μεγάλη ναυτιλιακή οικογένεια αισθάνεται φτωχότερη

Τη βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του «Πατριάρχη» της σύγχρονης ναυτιλίας, καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, εξέφρασε η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΝ αποφάσισε αντιπροσωπεία του να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος και χρηματικό ποσό να κατατεθεί στο Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΡΓΩ».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση, η μεγάλη ναυτιλιακή οικογένεια από σήμερα αισθάνεται φτωχότερη από την απώλεια ενός εμπνευσμένου και πρωτοπόρου πλοιοκτήτη, αλλά, κυρίως, ανθρώπου με έντονη κοινωνική παράσταση, ήθος, εντιμότητα, που, μέχρι τελευταία στιγμή, αγωνιζόταν, πέραν των προσωπικών επιχειρηματικών επιδιώξεων του, να υλοποιηθεί το όνειρό του, ώστε η ελληνική εμπορική ναυτιλία να συνεχίσει να είναι πρώτη σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της.

Αντώνης Σαμαράς: Η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος και η Ελλάδα έχασαν τον καπετάνιο

«Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, δεν είναι πια μαζί μας. Η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος, η Ελλάδα έχασαν τον καπετάνιο που ήξερε να παλεύει στη ζωή και να προσφέρει στον Τόπο», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για το θάνατο του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

«Γνήσιος πατριώτης συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες. Πραγματικός δημιουργός κατάφερε να ξεχωρίσει στη ναυτική οικογένεια. Δεμένος με τον τόπο του, προχώρησε, τα τελευταία χρόνια, σε μια κολοσσιαία τουριστική επένδυση στην περιοχή της Πύλου. Δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις δουλειάς για τους συμπατριώτες μας και ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου τον τίμησαν για την προσφορά του και η τοπική κοινωνία τον ευγνωμονεί», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Σαμάρας.

«Είμαι περήφανος -υπογράμμισε- που ο Καπετάν Βασίλης με τιμούσε με την φιλία του. Θα τον τιμώ πάντα. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο: Έφερε πιο κοντά την Ελλάδα με την Κίνα

Την ιδιαίτερη θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου αλλά και σε ολόκληρη τη ναυτική οικογένεια, εκφράζει ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ν. Γιαννίδης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.

«Ο καπετάν Βασίλης Κωσταντακόπουλος, ιδρυτής της Costamare, ως ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες της ναυτιλίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας έφερε πιο κοντά την Ελλάδα με την Κίνα μεσολαβώντας για την κινεζική επένδυση στον ΟΛΠ. Η απώλεια του καπετάν Βασίλη Κωσταντακόπουλου κάνει σήμερα την ελληνική ναυτιλιακή κι επιχειρηματική οικογένεια ακόμη πιο φτωχή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο.

ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: «Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου ενός εξαιρετικού ανθρώπου και αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, ενός αληθινού φίλου. Η εφοπλιστική οικογένεια θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός σημαντικού μέλους της, ενός πραγματικού έλληνα με όραμα και κοινωνική ευαισθησία που έδωσε και την ψυχή του για την ανάπτυξη του τόπου του και την προβολή της χώρας μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο καπετάν-Βασίλης Κωνσταντακόπουλος έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Υπήρξε σε όλα του μαχητής, άξιο τέκνο της Μεσσηνίας μας, που την τίμησε, την ανέδειξε και τη στήριξε όσο λίγοι. Επιχειρηματίας οραματιστής και πρωτοπόρος, καπετάνιος ικανός και επίμονος, τα ’βγαλε πέρα στα δύσκολα νερά των μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών για τον τόπο. Αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό στις καρδιές μας, αλλά και άξιους συνεχιστές του επιχειρηματικού του οράματος και του μεγάλου του έργου για τη Μεσσηνία και τη χώρα. Καλό σου ταξίδι, Καπετάν Βασίλη! Θα σε θυμόμαστε πάντα με την αγάπη και το σεβασμό που κέρδισες με το σημαντικό έργο και την προσφορά σου στον τόπο μας!»

Η Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου σε δήλωσή της σημείωσε πως, «Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο καπετάν Βασίλης, «έφυγε» τα ξημερώματα χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές που ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του. Αντιθέτως, η αγάπη του για την πατρίδα μας ξεπερνούσε κατά πολύ τα ευχολόγια και τις δηλώσεις, μια αγάπη ειλικρινής που φαινόταν σε κάθε βήμα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Ο καπετάν Βασίλης ήταν ένας άνθρωπος ανήσυχος, δραστήριος, αγωνιστής, ένας ελεύθερος άνθρωπος, τόσο στην Κατοχή με την συμμετοχή του στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, όσο και κατά τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του δραστηριότητας όταν το 1953 πρωτομπαρκάρισε για να συναντήσει από κοντά και να γνωρίσει την απεραντοσύνη της θάλασσας. Από τότε εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ναυτικής ιεραρχίας, όταν και αγόρασε το πρώτο του πλοίο σε ηλικία 27 ετών με δάνειο, καθώς υπήρξε από τους ανθρώπους που μόχθησε για να αποκτήσει ό,τι απέκτησε και δεν βρήκε τίποτα έτοιμο. Βέβαια, όσο και αν γύρισε ό,τι κι αν έζησε, κατέληξε και πάλι στην «Ιθάκη» του, τη Μεσσηνία, για να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας και της Πελοποννήσου, αναλαμβάνοντας συνεχείς πρωτοβουλίες και κάνοντας μεγάλες δωρεές για τη δημιουργία και στήριξη κοινωφελών έργων και ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στη γενέτειρά του. Αυτός ο αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ένας Μεσσήνιος με όραμα και κοινωνική ευαισθησία μας αποχαιρέτησε, αφήνοντας πίσω μία εξαιρετική οικογένεια, τα τρία παιδιά του με τις οικογένειες τους, οι οποίοι είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσουν το έργο του πατέρα τους, εκτός των άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους και τις επενδύσεις τους στον τόπο μας».

Δήλωση του Γιάννη Λαμπρόπουλου για το θάνατο του καπετάν Βασίλη

Σήμερα έφυγε από τη ζωή, ο δικός μας άνθρωπος, ο Καπετάνιος, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.
Ήταν πετυχημένος στον αγώνα της ζωής, αυτοδημιούργητος, γεμάτος καλοσύνη, γνήσιος πατριώτης, Μεσσήνιος και Έλληνας, παράδειγμα προς μίμηση.
Η προσφορά του στην Ελλάδα αλλά και κυρίως στον τόπο καταγωγής του τη Μεσσηνία, υπήρξε καθοριστική για το αναπτυξιακό μέλλον του Νομού μας.
Οραματίστηκε μια άλλη Μεσσηνία και αγωνίστηκε χρόνια μέχρι να δει σε λειτουργία, τη μεγάλη του τουριστική επιχείρηση. Όλοι μας θα τον θυμόμαστε.
Καλό σου ταξίδι Καπετάνιε.

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ

Η επιχειρηματική κοινότητα της Μεσσηνίας θρηνεί την απώλεια του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, του αναντικατάστατου φίλου, του λαμπρού συμπατριώτη, του υποδειγματικού επιχειρηματία ο οποίος έκανε στόχο ζωής την ευημερία της Μεσσηνίας και απέδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τη γενέτειρα γη.

Ήταν και θα παραμείνει ξεχωριστός για το λαμπρό παράδειγμα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που έδωσε, για τη σεμνότητα του χαρακτήρα του, για τη παραδειγματική πορεία του ως πολίτη της κοινωνία μας και ως οικογενειάρχη. Έφυγε, αλλά οι προσωπικές και επιχειρηματικές του διαδρομές και επιλογές άνοιξαν νέους δρόμους και έθεσαν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον της Μεσσηνίας και των ανθρώπων της, γι’ αυτό και θα συνεχίσει να πορεύεται δίπλα μας και να «ζει» ανάμεσα μας.

Η Διοικούσα Επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κι εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Βουβός πόνος για τον Καπετάν Βασίλη


Σε βαθύ πένθος βυθίστηκε από το πρωί η Τριφυλία με το άκουσμα του θλιβερού μαντάτου του θανάτου του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Του ανθρώπου που αγάπησε όσο κανείς άλλον τον τόπο και προσέφερε τα μέγιστα, στέγνωσε την ψυχή του, για την αναπτυξιακή προοπτική της Τριφυλίας και της Μεσσηνίας (αλλά και όλης της χώρας) με την τεράστια επένδυση της Π.Ο.Τ.Α. και το Costa Navarino που ήδη λειτουργεί.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, σε δήλωσή του σημείωσε πως, «Η εκδημία του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για την χώρα μας. Σε περιόδους βαθιάς οικονομικής και όχι μόνο κρίσης σαν και αυτή που διανύει η χώρα μας, γρηγορούσες πατριωτικές συνειδήσεις και φωτεινά δημιουργικά μυαλά, σαν αυτό του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη, ο τόπος μας τα είχε και συνεχίζει να τα έχει απόλυτη ανάγκη. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απώλεια για τη Μεσσηνία και ειδικότερα για την Τριφυλία όπου βρίσκεται και η έδρα του δημιουργήματός του, της COSTA NAVARINO. Για εμάς, για τους πολίτες της Τριφυλίας, το κενό που αφήνει η εκδημία του Καπετάν Βασίλη δε μπορεί να καλυφθεί. Αντισταθμίζεται όμως από την αγάπη για τον τόπο, που ο ίδιος είχε εμπνεύσει στους επιγόνους του. Ο Δήμος και σύσσωμοι οι πολίτες της Τριφυλίας εκφράζουν τη βαθιά τους οδύνη αλλά και τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Η Δημοτική Αρχή θα παραστεί στην κηδεία του και στον καιρό τον δέοντα θα αποτίσει την πρέπουσα τιμή στη μνήμη του Καπετάνιου και ίσως μάλιστα σε χώρο του ίδιου του δημιουργήματός του».





"Καλό Ταξίδι Καπετάν Βασίλη"

TRIFYLIANEWS.




Διαβάστε Περισσότερα...