Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

«Εκτός» Ν.Οσετίας η Γεωργία, ρωσικό μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα και απειλές Ουκρανίας


Φόβους για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής προκαλούν τα γεγονότα στη Ν.Οσετία. Οι γεωργιανές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη Ν.Οσετία, ενώ η Ρωσία συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα σε αυτήν την αποσχισθείσα επαρχία, καθώς και στην Αμπχαζία. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε αποκλεισμό των ακτών της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να ανακόψει τον εφοδιασμό σε πυρομαχικά, για να λάβει προειδοποιήσεις από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα προχώρησε σε αποκλεισμό των γεωργιανών ακτών, προκειμένου να ανακόψει τον εφοδιασμό σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Πάντως, το πρακτορείο Ria-Novosti, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι δεν υπάρχει αποκλεισμός. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο αποκλεισμός θα σήμαινε ότι η Ρωσία είναι σε πόλεμο με τη Γεωργία και αυτό δεν συμβαίνει, όπως είπε.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν άλλες πληροφορίες, καθώς από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξεδόθη ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τη Ρωσία ότι δεν θα επιτρέψει στα πολεμικά σκάφη της να επιστρέψουν στη βάση τους στην Κριμαία.
Σύμφωνα με το Κίεβο, το ρωσικό μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να εμπλέξει και την Ουκρανία στη σύγκρουση και προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί την επιστροφή των ρωσικών πλοίων στη Σεβαστούπολη.
Την ίδια ώρα, τα γεωργιανά στρατεύματα αποσύρονται από την Ν.Οσετία. Σύμφωνα με το Reuters, οι γεωργιανές δυνάμεις πέρασαν τα «σύνορα» με τη Ν.Οσετία, μέσω του χωριού Εργκνέτι. Η αποχώρηση των γεωργιανών στρατευμάτων είχε ξεκινήσει από νωρίς την Κυριακή, με την εγκατάλειψη της πρωτεύουσας Τσχινβάλι, μετά από σφοδρές συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Μετά την επικράτηση στην Τσχινβάλι, οι Ρώσοι προχώρησαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου της Γεωργίας, που βρίσκεται 12 χλμ έξω από την πρωτεύουσα της χώρας Τιφλίδα. Από το βομβαρδισμό δεν υπήρξαν θύματα, ωστόσο το πλήγμα ήταν σημαντικό, καθώς πρόκειται για τη βάση των μαχητικών Σουχόι.
Την ώρα που περίπου 6.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ν.Οσετία, άλλοι 4.000 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην Αμπχαζία, στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αναμένουν τη δύση του ηλίου για να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις.
Οι Αμπχάζιοι δήλωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει περίπου 1.000 στρατιώτες και θα προχωρήσουν κατά των γεωργιανών δυνάμεων, ακόμη και μόνοι τους.
Από τις σφοδρές συγκρούσεις τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες είναι οι τραυματίες, ενώ σε 30.000 υπολογίζεται ο αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Βόρειο Οσετία.
Πόλεμος εντυπώσεων
Κι ενώ οι στρατιωτικές μάχες συνεχίζονται, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο πόλεμος των εντυπώσεων μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Γεωργίας.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επιστρέφοντας το Σάββατο από το Πεκίνο όπου παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Βορείου Οσετίας, Βλαδικαυκάζ, όπου προήδρευσε σε πολεμικό συμβούλιο. Δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες από το συμβούλιο του Πούτιν, που επισήμως αφορούσε την αποστολή βοήθειας στους πρόσφυγες, καθώς και εικόνες από τον Ρώσο πρωθυπουργό να συνομιλεί με πρόσφυγες.
Αργότερα, στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην προεδρική κατοικία στο Γκόρκι, έξω από τη Μόσχα.
Η απάντηση του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι ήρθε το πρωί της Κυριακής. Σε μια προσπάθεια ανόρθωσης του ηθικού, παρά την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων, ο Μ.Σαακασβίλι επισκέφθηκε χωριό που βρίσκεται στα όρια Γεωργίας - Ν.Οσετίας, λίγα χιλιόμετρα από την Τσχινβάλι. Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της σύντομης αυτής επίσκεψής του στο χωριό Εργκνέτι, ο Γεωργιανός πρόεδρος συνομίλησε με κατοίκους και επισκέφθηκε νοσοκομεία, όπου έχουν μεταφερθεί τραυματίες.
Το Σάββατο, ο Μ.Σαακασβίλι είχε σύσκεψη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το κοινοβούλιο της Γεωργίας κήρυξε τη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση για τις επόμενες 15 ημέρες. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια επαναπατρισμού δυνάμεων της Γεωργίας που βρίσκονται στο Ιράκ.
Διεθνείς πιέσεις
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση στην Αμπχαζία».
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι εάν συνεχίσει την κλιμάκωση της κρίσης, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και προεδρεύων της ΕΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ, πρόκειται να μεταβεί στην Τιφλίδα και τη Μόσχα σε μια ειρηνευτική προσπάθεια. Εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Κουσνέρ θα βρίσκεται στην Τιφλίδα εντός της Κυριακής και τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Μόσχα.
Να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, που μπορεί να προκαλέσουν γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, ζήτησε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ'. Παράλληλα, ζήτησε ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις διεθνείς πιέσεις ή από την πρόταση Σαακασβίλι για εκεχειρία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι οι ρωσικές ενέργειες είναι απόλυτα νόμιμες και υπενθύμισε ότι μέρος του προβλήματος είναι οι φιλοδοξίες της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=926555&lngDtrID=245