Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη για την ηγεσία της Ν.Δ ακόμα και με 7%!

www.votedora.gr



Προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη για την ηγεσία της Ν.Δ ακόμα και με 7% καταγράφει νέα δημοσκόπηση της σοβαρής και έγκυρης εταιρίας "Focus", η οποία διενεργήθηκε αποκλειστικά για το newstime.gr

Το σχόλιο της Focus για την δημοσκόπηση του newstime.gr

Η Ντόρα Μπακογιάννη διατηρεί και διευρύνει το προβάδισμά της στην κούρσα της διαδοχής, σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα της Focus για λογαριασμό του newstime.gr. Η υποψήφια για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στην πρόθεση ψήφου, στο σύνολο των νεοδημοκρατών, και κυρίως μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, ενώ και στην περίπτωση δεύτερου γύρου έχει επίσης προβάδισμα έναντι του Αντώνη Σαμαρά.

Επειδή έχει γίνει συζήτηση για την ακρίβεια των στοιχείων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται για την κούρσα ηγεσίας της Ν.Δ. καθώς είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει να ψηφίσει στις εκλογές, η έρευνα της FOCUS προσπαθεί να διερευνήσει ακριβέστερα τις τάσεις και τις προθέσεις των νεοδημοκρατών ως εξής:

1. Διεξάγεται σε πανελλαδικό δείγμα 400 ψηφοφόρων που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2009 και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στο σύνολο των νεοδημοκρατών, σε όσους δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να πάνε να ψηφίσουν και σε όσους δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.

2. Τίθεται ευθέως το ερώτημα «ποιον θα ψηφίσετε;» και όχι μόνο «ποιον προτιμάτε για πρόεδρο της Ν.Δ;» καθώς η πρόθεση ψήφου, ιδίως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, δε μπορεί να διερευνηθεί με ακρίβεια, αν δε συνδεθεί με την ίδια την ψήφο και μείνει μόνο στο επίπεδο της προτίμησης.

Ένα πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση συμμετοχής, καθώς σχεδόν το 57% των ερωτώμενων απαντά ότι θα πάει σίγουρα να ψηφίσει. Υπάρχει ακόμη ένα 14,2%, το οποίο δηλώνει ότι μάλλον θα πάει. Αυτό δε σημαίνει ότι θα συμβεί στην πραγματικότητα σε αυτή την έκταση, είναι όμως ενδεικτικό για τη σαφή πρόθεση συμμετοχής που υπάρχει.

Στη μάχη μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας, η κα Μπακογιάννη προηγείται στην πρόθεση ψήφου σε όλα τα υπό διερεύνηση κοινά.
Η κα Μπακογιάννη:
• με 4.8% προηγείται στο σύνολο των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (Μπακογιάννη 41,5%, Σαμαράς 36,7%, Ψωμιάδης 7,9%, αναποφάσιστοι 11.5%),
• με 7% προηγείται μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν (Μπακογιάννη 45,4%, Σαμαράς 38,4%, Ψωμιάδης 10,7%, αναποφάσιστοι 5,7%),
• με 2% προηγείται και μεταξύ όσων δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να πάνε να ψηφίσουν. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι απαντήσεις όσων δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα και όσων δηλώνουν ότι μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν. (Μπακογιάννη 41,9%, Σαμαράς 39,9%, Ψωμιάδης 10,5%, αναποφάσιστοι 7,7%).

Ένα επόμενο συμπέρασμα είναι ότι όσο πιο αποφασισμένος είναι ο ψηφοφόρος της Ν.Δ. να πάει να ψηφίσει, τόσο μειώνεται ο αριθμός των αναποφάσιστων. Έτσι από το 11,5% στο σύνολο των νεοδημοκρατών, μειώνεται στο μισό (στο 5,7%) σε αυτούς που σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν -γεγονός που σημαίνει ότι έχουν διαμορφωμένη άποψη για το ποιον θα ψηφίσουν.

Εάν η αναμέτρηση οδηγηθεί σε δεύτερη Κυριακή, στο σύνολο των νεοδημοκρατών, η κ. Μπακογιάννη προηγείται και πάλι με 44,5%, ο κ. Σαμαράς ακολουθεί με 42,9%. Μεταξύ όσων όμως δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν, η ψαλίδα ανοίγει υπέρ της κας Μπακογιάννη και φθάνει στις 3,1 μονάδες, καθώς η βουλευτής της Α’ Αθήνας λαμβάνει 46,8% και ο Μεσσήνιος πολιτικός 43,7%, ενώ 9,5% των ερωτηθέντων δεν παίρνει θέση.

Το συμπέρασμα είναι ότι, αν η ηγεσία δεν αποφασιστεί στις 29 Νοεμβρίου και απαιτηθεί δεύτερος γύρος, η κα Μπακογιάννη φαίνεται να επικρατεί καθώς οι ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν, έχουν πρόθεση ψήφου υπέρ της κας Μπακογιάννη.

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα ποιοτικά κριτήρια που ανιχνεύει η έρευνα της Focus για λογαριασμό του newstime.gr. Σε ένα από τα πιο βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά, το οποίο εκτιμάται ότι παίζει καίριο ρόλο στην επιλογή του νέου αρχηγού που είναι «Ποιος δίνει προοπτική νίκης στη Νέα Δημοκρατία» στο σύνολο των ψηφοφόρων είναι μπροστά με διαφορά 4,2% και πάλι η κα Μπακογιάννη. (Μπακογιάννη 44,1%, Σαμαράς 39,9%, Ψωμιάδης 4,9%, αναποφάσιστοι 7,8%).