Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Συνάντηση Φιγιόν - Πούτιν στο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα...



Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το γραφείο του στο Παρίσι.


Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στο 13ο ρωσογαλλικό κυβερνητικό σεμινάριο, ανέφερε η ίδια πηγή χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Η Γαλλία, που του εξάμηνο αυτό ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, επιθυμεί ένας από τους ανώτερους γάλλους διπλωμάτες, ο Πιερ Μορέλ, πρώην πρεσβευτής στην Ρωσία, να αναλάβει μεσολαβητής της ΕΕ για την κρίση στην Γεωργία, ανακοίνωσε σήμερα γαλλική διπλωματική πηγή. Τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί πλήρως από ορισμένες περιοχές της Γεωργίας (στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία), μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των συμφωνιών Ρωσίας και ΕΕ που υπεγράφησαν στην Μόσχα την περασμένη Δευτέρα. Στην Μόσχα, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει "αυτή την εβδομάδα" συμφωνίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών, με τις αποσχισθείσες από την Γεωργία περιοχές της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας. "Θα υπογράψω αυτή την εβδομάδα τις ειδικές συμφωνίες για ανάπτυξη φιλικών σχέσεων (με τις δύο αυτές δημοκρατίες)στις οποίες θα περιέχονται και συμφωνίες στον στρατιωτικό τομέα", τόνισε σε συνάντηση που είχε με στελέχη επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε στις 11 Σεπτεμβρίου την προσεχή υπογραφή αυτών των συμφωνιών που θα επιτρέψουν κυρίως στην Ρωσία να έχει στρατιωτικές βάσεις στις δύο αυτές περιοχές.