Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

«Μαύρη Δευτέρα» στα χρηματιστήρια...




Ισχυρές αναταράξεις έχει προκαλέσει στα χρηματιστήρια η κρίση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού τομέα μετά την πτώχευση της Lehman Brothers [Βλέπε άρθρο] .
Πιέσεις δέχεται και το δολάριο
[Βλέπε άρθρο] , ενώ «βουτιά» σημειώνουν οι τιμές του μαύρου χρυσού [Βλέπε άρθρο] .
Η Fed αποφάσισε να προβεί σε διεύρυνση των εγγυήσεων που αποδέχεται για δάνεια προς τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες
[Βλέπε άρθρο] , σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Wall Street να ξεπεράσει τα προβλήματα στα οποία θα οδηγήσει η πτώχευση της Lehman Brothers.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διασώζει πάντοτε «όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ
[Βλέπε άρθρο] .
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στις 12:36, ο δείκτης FTSE 100
[.FTSE] διαμορφωνόταν στις 5.231,3 μονάδες (-3,4%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 [.FCHI] στις 4.146,7 μονάδες (-4,29%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 6.026,37 μονάδες (-3,34%).
Στις 12:43, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 3,8% και διαμορφωνόταν στις 1.118,10 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών που συγκροτούν τον παραπάνω δείκτη άνοδο σημειώνουν μόνο δύο, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει συνολικές απώλειες της τάξεως του 26%.
Ο επιμέρους τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 5,4%, ενώ ο ασφαλιστικός καταγράφει απώλειες 5,9%, στον απόηχο της είδησης ότι η AIG καταστρώνει σχέδια για την άντληση νέων κεφαλαίων και την πώληση μονάδων της
[Βλέπε άρθρο] .