Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΠΟΨΕ ΓΙΑ ΤΗ "ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΟΣ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ!










Η νέα τηλεοπτική σειρά της κρατικής τηλεόρασης, που είναι αφιερωμένη στη ζωή του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Κώστα Καρυωτάκη, κάνει την πρεμιέρα της απόψε.

Η σειρά θα μεταδίδεται κάθε Πέμπτη, στις 22.00 από την ΕΤ1 ενώ όλοι μας αγωνιούμε να απολαύσουμε την πρεμιέρα καθώς αρκετά από τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν και στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο Πάρκο του ΟΣΕ, με συμμετοχή και πολλών κατοίκων της Καλαμάτας. Εκτός από την Καλαμάτα γυρίσματα έγιναν στη Σύρο, το Γαλαξίδι, την Πρέβεζα, την Αθήνα, το Παρίσι, το Βουκουρέστι και τη Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στη σειρά συμμετέχει και ένας Τριφύλιος, ο Γιάννης Σταματογιαννόπουλος, από το Κοπανάκι, αν δεν κάνουμε λάθος.

Στη σειρά συμμετέχουν συνολικά 200 ηθοποιοί και 3.000 κομπάρσοι, ενώ το κλίμα της εποχής αποδίδεται πιστά με τη χρήση 2.500 κοστουμιών και 22.000 φροντιστηριακών αντικειμένων.

Παραγωγός της σειράς είναι ο Κώστας Λαμπρόπουλος, διευθυντής παραγωγής ο Γκιουζέπε Χατζόπουλος και σκηνογράφος η Γιούλα Ζωιοπούλου.

Σκηνοθέτης είναι ο Τάσος Ψαράς.

Τον ρόλο του Κώστα Καρυωτάκη ερμηνεύει ο ηθοποιός, Δημοσθένης Παπαδόπουλος και της Μαρίας Πολυδούρη η Μαρία Κίτσου.

Η σειρά προβάλλει ιδιαίτερα τον έρωτα που έζησε ο ποιητής με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, η οποία στιγμάτισε τη ζωή και το έργο του και ανατρέπει την εικόνα του καταθλιπτικού και απαισιόδοξου χαρακτήρα, με την οποία έχουμε συνηθίσει να «βλέπουμε» τον Κώστα Καρυωτάκη.

Ο σκηνοθέτης, Τάσσος Ψαρράς, ερεύνησε επί εννέα έτη τη ζωή του ποιητή καταφεύγοντας ακόμη και στο «άνοιγμα» του στρατολογικού του φακέλου, αλλά και του φακέλου του στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο ποιητής παρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος ζωντανός, με χιούμορ και περιπαικτική διάθεση, όπως επίσης, κοινωνικά και πολιτικά συνειδητός και αγωνιζόμενος.

Επίσης, η Μαρία Πολυδούρη δεν περιγράφεται ως η λυρική ποιήτρια - σύντροφος του Καρυωτάκη, αλλά ως μία σημαντική προσωπικότητα, με δράση υπέρ της ισότητας των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.

Οι δικές τους ιστορίες, η ιστορία της αγάπης μεταξύ τους συμπαρασύρεται στη δίνη των σημαντικών ιστορικών εξελίξεων της μεταβατικής περιόδου εκείνης με τους μεγάλους σταθμούς των Βαλκανικών Πολέμων, του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Εθνικού Διχασμού, αλλά και της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Μέσα από την αφήγηση της σειράς περιγράφεται το κλίμα της εποχής της λογοτεχνικής «Γενιάς του Μεσοπολέμου», η προσφυγιά, τα ρεμπέτικα, η Ελλάδα της αστικής τάξης κ.ά.


*με πληροφορίες από το kalnews.gr