Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Στοιχεία από την δικογραφία σε βάρος του ειδικού φρουρού παρουσιάζει η «ΕΠΙ»


Ο τραγικός και άδικος θάνατος του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, Επαμεινώντα Κορκονέα, πυροδότησε έναν άνευ προηγουμένου κοινωνικό αναβρασμό, οργή και αγανάκτηση και σοβαρά επεισόδια στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.


Χαρακτηριστικό είναι πως για παραπάνω από τρεις μέρες η Αθήνα καιγόταν, ενώ δεν ήταν λίγες οι πόλεις που πραγματοποιήθηκαν έκτροπα.


Στοιχεία από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του ειδικού φρουρού, Επαμεινώντα Κορκονέα και των βαρύτατων κατηγοριών που αντιμετωπίζει παρουσιάζει σήμερα η «Επι».


Σε επικοινωνία που είχαμε με τον γνωστό ποινικολόγο, Αλέξη Κούγια, που ανέλαβε την υπεράσπισή του, ο ίδιος μας ενημέρωσε σχετικά με τις νομικές λεπτομέρειες της υπόθεσης και δήλωσε ότι, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και δεδομένης της μεγάλης διάστασης που έχει πάρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη, δεν είναι σε θέση να δώσει στην παρούσα φάση περισσότερα στοιχεία.


Τι δήλωσε στον εισαγγελέα
Ο ειδικός φρουρός βαρύνεται με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με τη χρήση υπηρεσιακού όπλου. Ο ίδιος στην έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου που συντάχτηκε στις 7 Δεκεμβρίου υποστήριξε ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα τα ακόλουθα: «Εκτελούσα εποχούμενη περιπολία του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων ως οδηγός του Ε.Α. 19085 με συνοδηγό τον Σαραλιώτη Βασίλειο. Ήμασταν Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου και δεχτήκαμε επίθεση από αρκετά άτομα με μπουκάλια. Αιφνιδιαστήκαμε. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να προστατέψω τους συναδέλφους μου, που ήταν λίγο πιο πάνω. Επειδή τα άτομα ήταν αρκετά, έκανα τον κύκλο, βγήκα στη Ζωοδόχου Πηγής. Ζωοδόχου Πηγής και Ναυαρίνου διαπιστώσαμε την ύπαρξη πολλών ατόμων με μολότοφ και πέτρες στα χέρια. Κινήθηκαν εναντίον μας και αναγκαστήκαμε να κάνουμε χρήση βομβίδας κρότου - λάμψης. Αυτοί συνέχισαν να κινούνται εναντίον μας και βλέποντας ότι δεν θα μπορούσαμε να απεμπλακούμε, γιατί είχαν έρθει αρκετά κοντά μας, έβγαλα το όπλο, έριξα δύο φορές στον αέρα. Προσπαθώντας να απομακρυνθούμε πάνω στον πανικό μου εκπυρσοκρότησε το όπλο μου άλλη μια φορά. Απομακρυνθήκαμε και πήγαμε στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων, όπου ενημερώσαμε ότι δεχτήκαμε επίθεση. Ζητάω συγγνώμη από την οικογένεια του παιδιού και από την οικογένειά μου που την έφερα σε δύσκολη θέση. Το μόνο που ήθελα ήταν να προστατέψω τους συναδέλφους μου, που είναι οικογενειάρχες σαν εμένα, από άνανδρες επιθέσεις. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω».


Τι δήλωσε στο απολογητικό του υπόμνημα στον ανακριτή
Ο κατηγορούμενος ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή Αθηνών στο απολογητικό του υπόμνημα υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Μη μπορώντας να αναχαιτίσουμε την επιθετική τους πορεία (σ.σ. της ομάδας αναρχικών) και ευρισκόμενοι πλέον σε κατάσταση φόβου για την ίδια μας τη ζωή, κινηθήκαμε για να φύγουμε, στρέφοντας την πλάτη μας προς το μέρος τους, ταυτοχρόνως δε και προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διαφυγή μας, όντας ταραγμένος και φοβισμένος πλέον για τη ζωή μας, αφού το πλήθος δεν ανέκοψε την πορεία του, παρά τη χειροβομβίδα κρότου - λάμψης από τον συνάδελφό μου, έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και έριξα δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, μπορεί και τρίτη, που δεν είχα συνειδητοποιήσει, αλλά μου την υπενθύμισε ο συγκατηγορούμενός μου (…)».
Στη συνέχεια ο Κορκονέας δήλωσε πως μαζί με τον συνάδελφό του αγνοούσαν τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρόνου διαδηλωτή, καθώς «οι μόνες βολές έγιναν στον αέρα προς αποθάρρυνση… » και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι, «ποτέ δεν θα προέβαινα σε μια τέτοια ακραία ενέργεια, δηλαδή τη χρήση του όπλου μου εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον ενός εφήβου, δεδομένου ότι είμαι και ο ίδιος πατέρας τριών ανήλικων παιδιών αλλά και ευσυνείδητος αστυνομικός, όπως αποδεικνύει η μέχρι τώρα ευδόκιμη υπηρεσία μου». Σε άλλο σημείο της απολογίας του υποστηρίζει πως η σφαίρα εξοστρακίστηκε, πως «δεν υπήρχε καμία πρόθεση να τον πλήξω, αφού είχα ήδη πυροβολήσει προειδοποιητικά στον αέρα» και πως επειδή δεν έχουν υποβληθεί ακόμη στο φάκελο της δικογραφίας η ιατροδικαστική έκθεση και η βαλλιστική εξέταση και τα πορίσματα των εργαστηριακών εξετάσεων «επιφυλάσσομαι να απολογηθώ συμπληρωματικά».


Σε φυλακές εκτός Αττικής οι δύο αστυνομικοί
Σε φυλακές εκτός Αττικής μεταφέρθηκαν οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη - Ανδρέα Γρηγορόπουλου και κρίθηκαν προφυλακιστέοι την Τετάρτη, με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και της εισαγγελέως.

Σήμερα το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης του όπλου
Στο μεταξύ, πιθανότατα σήμερα θα βγουν τα τελικά αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης, που αναμένεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν ο θανάσιμος τραυματισμός του 15χρονου μαθητή προήλθε από ευθεία βολή ή εξοστρακισμό. Η σφαίρα που έπληξε στην καρδιά τον Αλέξανδρο βρίσκεται από την Τετάρτη στα εργαστήρια του «Δημόκριτου», όπου θα γίνει μικροσκοπικός έλεγχος και στη συνέχεια το πόρισμα θα διαβιβαστεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.


Σεβασμό στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη ζητά η οικογένειά του
Οι δικηγόροι Δημήτρης Τσοβόλας και Βλασία Σεργάκη ανέλαβαν παράσταση πολιτικής αγωγής της οικογένειας του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με κοινή δήλωσή τους οι δυο δικηγόροι επισημαίνουν ότι, επιθυμία της οικογένειας και των ιδίων είναι να τηρηθεί απόλυτος σεβασμός στη μνήμη του Αλέξανδρου από κάθε πλευρά. Αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δήλωσή τους: «Έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι θα ακολουθηθούν όλοι οι νόμιμοι τύποι και η νόμιμη διαδικασία, ώστε να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη στη θλιβερή αυτή υπόθεση. Πρόχειρες κρίσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα και μάλιστα πριν από την ολοκλήρωση κάθε ανακριτικής ενέργειας από οποιαδήποτε πλευρά και ειδικά από παράγοντες της υπόθεσης είναι επικίνδυνες, δεν υπηρετούν την αλήθεια και δεν συντελούν στην απόδοση πραγματικής δικαιοσύνης. Κάθε προσπάθεια σπίλωσης της μνήμης του αδικοχαμένου παιδιού είναι ανεπίτρεπτη και, εκτός της βαθύτατης πικρίας που προκαλεί, συνεπάγεται και βαρύτατες ποινικές συνέπειες».


Το μόνο που μένει να ελπίζει κάποιος είναι ο θάνατος του Αλέξη Γρηγορόπουλου να είναι ο τελευταίος θάνατος παιδιού υπό τέτοιες συνθήκες.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"