Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΤΕΔΚ Μεσσηνίας - Τριβές προκαλεί η κατανομή των πυροσβεστικών οχημάτων


Δύσκολος είναι ο δρόμος προς τη σύγκλιση των απόψεων για το ποιος Δήμος θα πρέπει να εξοπλιστεί με τα πυροσβεστικά οχήματα που αγοράστηκαν με χρήματα της ΚΕΔΚΕ και θα διανείμει η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας στους Δήμους του νομού, ώστε να συμβάλλει στην αντιπυρική τους προστασία, ασχέτως αν αυτά αρχίσουν να παραλαμβάνονται στα τέλη του Ιουνίου.

Κι αυτό γιατί............

όπως προέκυψε από την προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, μπορεί να υπάρχουν ΟΤΑ που να διαθέτουν πέραν του ενός πυροσβεστικά οχήματα και να διεκδικούν ένα επιπλέον από την ΤΕΔΚ, τη στιγμή που άλλοι ΟΤΑ τα βλέπουν μόνο σε φωτογραφίες.
Αυτός ήταν, άλλωστε, κι ο λόγος που ο πρόεδρός της, δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας «μετέφερε» τα της κατανομής των οχημάτων σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, ελπίζοντας ότι ο χρόνος θα κατευνάσει τις αντιδράσεις και η απόφαση που θα ληφθεί, θα είναι ομόφωνη.
Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι ότι όταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Χαρ. Αφάλης, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση μαζί με τον υποδιοικητή Ευάγ. Τζανετέα, άρχισε να εκθέτει τις απόψεις της υπηρεσίας του λέγοντας πως ο Δήμος Είρας είναι απομακρυσμένος και δεν έχει κοντά του κάποιον σταθμό, η Κοινότητα Τρικόρφου με δασώδη έκταση χρειάζεται επίσης ένα όχημα, όπως και ο Δήμος Ιθώμης για την Αρχαία Μεσσήνη ή για την ανάγκη ύπαρξης οχημάτων σε Θουρία και Πεταλίδι, δέχθηκε την «επίθεση» του δημάρχου Παπαφλέσσα Περ. Ψώνη, πως «θα πρέπει η Πυροσβεστική να μη δει επιφανειακά το θέμα και να δει το σύνολο των Δήμων. Οι περισσότεροι είναι μέσα σε λόγγους και εκεί θα πρέπει να υπάρξει μια κάλυψη και από γειτονικούς Δήμους. Να μην πάμε στην ικανοποίηση μόνο του αιτήματος των δημάρχων, αλλά να δούμε την ουσία του θέματος».
Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Νίκας ζήτησε να μη συνεχιστεί η παρουσίαση των απόψεων της Πυροσβεστικής, διαβλέποντας τυχόν οξύτητα, ενώ σημείωσε ότι το θέμα της κατανομής θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση. Όπως επισήμανε, «δεν μπορώ να μοιράσω 16 οχήματα σε 31 Δήμους».
Με χρησιδάνειο
Τελικά, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να παραχωρηθούν τα οχήματα αυτά με χρησιδάνειο. Θα διατεθούν το πολύ δύο από αυτά στην Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο, ενώ η ΤΕΔΚ θα αναλάβει τις δαπάνες συντήρησης και ασφαλιστικής κάλυψης, την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας κ.λπ. Όποιος παραλαμβάνει τα οχήματα (ΟΤΑ ή Πυροσβεστική), θα διαθέτει τον οδηγό και το κόστος των καυσίμων. Τα οχήματα θα χρησιμοποιούνται μόνο για περιπολίες πυροφυλακής ή για επιχειρήσεις κατάσβεσης και θα επιστρέφονται αμέσως μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου σε καλή λειτουργική κατάσταση και χωρίς φθορές.
Αποφασίστηκε, επίσης, να συγκροτηθεί στην ΤΕΔΚ τριμελής διαχειριστική ομάδα που θα δίνει εντολή για μετακίνηση κάποιων ή όλων των οχημάτων σε περιοχή που παρουσιάζει προβλήματα σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου τα οχήματα θα συγκεντρώνονται στα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ, όπου θα τους παρέχεται η αναγκαία συντήρηση με τις οδηγίες του διευθυντή και του οδηγού – υπαλλήλου της ΤΕΔΚ.
Τα οχήματα θα παραδίδονται στους ΟΤΑ μετά από αίτησή τους. Θα υπάρχει ισοκατανομή κατά επαρχία, θα λαμβάνεται υπόψη το ανάγλυφο του εδάφους, η ύπαρξη ή μη αντίστοιχων οχημάτων ανά Δήμο και η άποψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αντίθετη άποψη
Εντελώς διαφορετική άποψη εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Αρφαρών Ι. Αργυράκης, λέγοντας πως θα πρέπει η ΤΕΔΚ να προβεί σε κανονική κατανομή των οχημάτων ανά Δήμο και όχι να τους παραχωρήσει με χρησιδάνειο, να υποχρεώσει τους ΟΤΑ να τα θέσουν υπό το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο και οι Δήμοι να είναι υπεύθυνοι και για τις δαπάνες συντήρησης των οχημάτων.
Με την άποψη αυτή συμφώνησαν κατά την ψηφοφορία ο δήμαρχος Αετού Δημ. Δριμής και ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Νικ. Τζώρτζης, ενώ ο δήμαρχος Θουρίας Γ. Σκαλαίος συμφώνησε με την πρόταση της πλειοψηφίας, που τελικά εγκρίθηκε.
Ενδιαφέρον παρουσίασε η παρέμβαση του δημάρχου Πεταλιδίου Ηλία Κουτσοδημητρόπουλου, ο οποίος ζήτησε να βρίσκονται τα οχήματα όλο το έτος στους Δήμους, να αξιοποιηθούν οι εθελοντές που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και να γίνει ταχύρρυθμη εκπαίδευση από την Πυροσβεστική, όλων όσοι πρόκειται να τα χειριστούν.



Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"