Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και ο «πονοκέφαλος» της αυτοδυναμίας



Τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές εξετάζει αυτή την περίοδο ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» τόσο για τη ΝΔ όσο και για το ΠΑΣΟΚ είναι οι μικρές πιθανότητες αυτοδυναμίας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η πρόθεση ψήφου μετά βίας ξεπερνά το 25% για κάθε κόμμα.
Κρίσιμη ημερομηνία για την επιλογή του πρωθυπουργού είναι η 16η Μαρτίου, οπότε συμπληρώνεται το 18μηνο από τη διενέργεια των τελευταίων εκλογών. Σημειώνεται ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση εντός του 18μήνου είναι με λίστα και η επόμενη με σταυρό.
Οι περισσότεροι υπουργοί φέρονται να εισηγούνται στον κ. Καραμανλή τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαναληπτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.
Μία από τις πιθανότερες ημερομηνίες για προκήρυξη εκλογών δείχνει η 3η Μαΐου 2009.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι δεν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές με λίστα προτίμησης, αλλά με σταυρό, εκτίμηση η οποία αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών ως τις 16 Μαρτίου.
Εφόσον γίνουν βουλευτικές εκλογές πριν τις ευρωεκλογές, θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη, ενώ οι επόμενες θα γίνουν με βάση το νόμο Παυλόπουλου, που δίνει «μπόνους» 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ουσιαστικά απαγορεύει τους συνασπισμούς κομμάτων και παράλληλα ρίχνει το απαιτούμενο ποσοστό για την αυτοδυναμία σε 38% από 41,5% περίπου που δίνει ο νόμος Σκανδαλίδη.