Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Στήριξη τραπεζών με όλα τα μέσα αποφάσισαν οι «15»!



Την αποφασιστικότητά τους να διασώσουν το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξέφρασαν χθες στο Παρίσι οι ηγέτες των 15 χωρών της Ευρωζώνης, λαμβάνοντας σειρά μέτρων με στόχο τη διάσωση των τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν βασίζονται στο βρετανικό σχέδιο της κυβέρνησης - Μπράουν.
Οι παρεμβάσεις για τη διάσωση τραπεζών που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας θα γίνεται με εθνικά μέσα, αλλά με τρόπο συντονισμένο σε όλα τα κράτη-μέλη και όπου απαιτείται θα επιδεικνύεται η κοινοτική αλληλεγγύη.


Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός των 15 ηγετών και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι «15» εγγυώνται ότι θα αποτρέψουν με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της αναχρηματοδότησης (συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο), τη χρεοκοπία τραπεζών, των οποίων η πτώχευση θα εγκυμονούσε κινδύνους για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Αναχρηματοδότηση έως 31/12/09


Οι κρατικές εγγυήσεις της αναχρηματοδότησης των τραπεζών θα έχουν ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2009, ενώ θα δίνονται με πολλούς τρόπους που θα στηρίζουν την ανάληψη κεφαλαίων. Μάλιστα, προβλέπεται μέχρι και ανταλλαγή των λεγόμενων «τοξικών» προϊόντων με κρατικά ομόλογα.
Οι «15» διαβεβαιώνουν ότι η κρατική παρέμβαση σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του Ευρωπαίου φορολογούμενου, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών που ζητούν κρατική παρέμβαση θα υποστούν και αυτές τις συνέπειες της παρέμβασης, «φωτογραφίζοντας» με τον τρόπο αυτό την απομάκρυνσή τους.
Οι παραπάνω αποφάσεις έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών, ώστε να αρχίσουν πάλι να δανείζονται μεταξύ τους, αποκτώντας έτσι την απαραίτητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας (επιχειρήσεις, νοικοκυριά).


Ο Γκόρντον Μπράουν


Σύμφωνα με το Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος πήγε χθες στο Παρίσι και συναντήθηκε με τους ομολόγους του, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες μέρες και με τα συντονισμένα μέτρα που λήφθηκαν χθες από τους «15» θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στη χρηματοπιστωτική αγορά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός της Μεγάλης Βρετανία, η οποία ανακοινώνει σήμερα τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών, συνολικού ύψους 387,5 δισ. ευρώ και άλλες χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν εθνικά προγράμματα.
Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 400 δισ. ευρώ. Από τις μικρότερες χώρες, η Πορτογαλία, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα έκθεσης των τραπεζών της σε «τοξικά» προϊόντα, αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αποδεσμεύσει 20 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που ενδεχομένως θα χρειαστούν ρευστότητα.
Σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερ, η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει ότι μέχρι την Τετάρτη όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ανακοινώσουν το εθνικό ποσό που θα διαθέσουν για τη διάσωση τραπεζών.
Τα σχέδια διάσωσης εκτός από την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες μέσω της εισόδου του κράτους στο μετοχικό τους κεφάλαιο, θα εγγυώνται και τα δάνεια που συνάπτουν οι τράπεζες μεταξύ τους.


Συντονισμένες δράσεις Ε.Ε.


Τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία επιχειρούν να περιορίσουν η Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η διάσωση των τραπεζών μπορεί να είναι απολύτως αναγκαία, αλλά δεν θεωρείται αρκετή για την άρση του σημερινού αδιεξόδου.
Οι ανακοινώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, κορυφαίων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, ότι προχωρούν σε απολύσεις και μείωση της παραγωγής, εξαιτίας της δραματικής υποχώρησης των πωλήσεων, προκάλεσαν συναγερμό στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι ο εν λόγω κλάδος από τη φύση του προαναγγέλλει πάντα τον κίνδυνο της ύφεσης.
Σε κοινοτικό επίπεδο, το πρώτο μέτρο που αποφασίζεται και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά είναι η διάθεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 30 δισ. ευρώ, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπό μορφή επιδοτούμενων δανείων.
Αναφορικά με τις πρώτες ενέργειες κρατών - μελών, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, κάλεσε για σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να αποφασιστεί η έγκριση πρόσθετης δαπάνης ύψους 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2008.