Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Γερμανοί δημοσιογράφοι: «Διαφυλάξτε την αυθεντικότητα της Μεσσηνίας!»



Τις ομορφιές της Μεσσηνίας, προκειμένου να τις προβάλλουν στη χώρα τους, γνώρισαν για πέντε ημέρες 7 Γερμανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο νομό από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Γερμανίας (Φρανκφούρτη), ενώ τους συνόδεψε ο προϊστάμενος του εκεί Γραφείου Ηλίας Γαλανός.

Λίγο πριν φύγουν οι 7 Γερμανοί μίλησαν για τις ομορφιές της Μεσσηνίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η αυθεντικότητά της, καθώς ο μαζικός τουρισμός έχει καταστρέψει πολλές όμορφες περιοχές.


Εντυπώσεις


Οι δημοσιογράφοι που φιλοξενήθηκαν είναι οι: Barbara Meixner από την εφημερίδα «Das Abenteuermagazin» του Μονάχου, Horst Schwartz από την εφημερίδα «Pressedienst Schwartz» του Βερολίνου, Wilfried Gratz, από το περιοδικό «Magazin am Wochenende - Gute Reise» της Νυρεμβέργης, Daniel J. Basler από το περιοδικό «Offenburger Tageblatt», Sabine Demm από την εφημερίδα «Frankfurter Rundschau – Fliegende Blδtter» της Φρανκφούρτης, Michael Wolf, από το περιοδικό «Karfunkel» της Στουτγάρδης και ο φωτογράφος του ίδιου περιοδικού Sabine Wolf.

Εκείνο που γοήτευσε περισσότερο τους Γερμανούς ήταν ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, και η φύση.Η Barbara Meixner, από το Μόναχο, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Μεσσηνία και ανέφερε ως ένα από τα πλεονεκτήματά της την αυθεντικότητα: «Μου άρεσε ιδιαίτερα αυτή η περιοχή της Ελλάδας. Κυρίως λόγω της μακράς ιστορίας της, μέρος της οποίας είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε αυτές τις ημέρες, μέσω της πολύ καλής ξενάγησης που μας έγινε. Η αυθεντικότητα της περιοχής είναι από τα μεγάλα της πλεονεκτήματά της κι αυτό που πρέπει να προστατέψετε στο εξής. Το να γίνει γνωστή η περιοχή είναι, βέβαια, κάτι αναγκαίο, αλλά θα ήταν κρίμα να αλλοιωθεί το ιδιαίτερο χρώμα της. Θα επισκεφθώ και στο μέλλον τη Μεσσηνία, γιατί θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο να απολαύσω αυτό το μοναδικό τοπίο και να βιώσω την καταπληκτική φιλοξενία, που έχει τις ρίζες της στο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της Ελλάδας».Έξι πράγματα δε θα ξεχάσει από τη Μεσσηνία ο Daniel Basler: την αίσθηση να είσαι μέσα στη θάλασσα με ανοικτά τα μάτια και να στριφογυρίζεις βλέποντας το φως του ηλίου να φτάνει ως το βυθό, το απίστευτο και μαγικό φως, το συνδυασμό βουνού και θάλασσας και τα σημεία με απίστευτη θέα, τη φιλικότητα των ανθρώπων, τα μνημεία διαφόρων περιόδων, το καλό φαγητό και κρασί και τη γεμάτη ζωντάνια και γοητεία νυχτερινή ζωή. «Φεύγω από έναν τόπο όπου πέρασα όμορφα και θα ήθελα να ξαναέρθω. Δεν αισθάνθηκα τουρίστας, αλλά επισκέπτης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ο μαζικός τουρισμός έχει καταστρέψει πολλά όμορφα μέρη. Η Μεσσηνία πρέπει να διατηρήσει την αυθεντικότητά της και να στοχεύσει σε ‘ποιοτικό τουρισμό’. Δηλαδή, σε αυτούς που θα μπορέσουν να εκτιμήσουν το δώρο ζωής που προσφέρει, αλλά και την ιστορική της κληρονομιά», πρόσθεσε.


«Προστατέψτε την»


Οι φυσικές ομορφιές, η ιστορία, η φιλοξενία και το καλό φαγητό πιστεύει το ζεύγος Michael και Sabine Wolf ότι είναι τα πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας. «Ελπίζουμε να μη γίνουν σε αυτή την όμορφη περιοχή τα λάθη που έγιναν αλλού. Δηλαδή, τουριστική ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος και της αυθεντικότητας της περιοχής. Συνεχίστε να καλείτε τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους και να τους δείχνετε την περιοχή σας. Είμαστε σίγουροι πως θα μπορέσουν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του όμορφου τόπου σας και της καταπληκτικής φιλοξενίας σας», τόνισαν. Παλιός φίλος της Μεσσηνίας είναι ο Wilfried Grδtz από τη Νυρεμβέργη, ο οποίος έρχεται στην περιοχή μας από το 1967. Όπως είπε, αισθάνεται Μεσσήνιος και χαριτολογώντας σημείωσε ότι κάθε φορά προσπαθεί να βαρεθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει. «Αγαπώ την ιστορία σας και δε σταματώ ποτέ τη μελέτη της. Αισθάνομαι πολύ όμορφα με αυτό που συμβαίνει στην Αρχαία Μεσσήνη. Σας συγχαίρω που δώσατε τη δυνατότητα και σε άλλους συναδέλφους μου να γνωρίσουν την περιοχή σας. Η Μεσσηνία πρέπει να βρει τη θέση της ανάμεσα στους ταξιδιωτικούς προορισμούς όσων ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περιοχές με πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον αλλά και ωραίο, φιλόξενο περιβάλλον», συμπλήρωσε.


Της Βίκυς Βετουλάκη