Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Ασιατικά Χρηματιστήρια...




ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ απώλειες σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών σημείωσαν οι ασιατικές μετοχές, πτωτικά κινήθηκε το δολάριο και ανοδικά τα ομόλογα καθώς οι ζημίες από τις πιστώσεις προκάλεσαν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της American International Group Inc. και την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc.
Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. και της Aozora Bank Ltd., των δύο από τις μεγαλύτερους πιστωτές της Lehman, οδήγησαν τις μετοχές των ιαπωνικών τραπεζών στη μεγαλύτερη πτώση από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987. Οι μετοχές της AIG που αγωνίζεται να αντλήσει κεφάλαια για να αποφύγει τη χρεοκοπία, υποχώρησαν χθες 61% στη Ν. Υόρκη στο πλαίσιο της μεγαλύτερης υποχώρησης των αμερικανικών μετοχών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Σεπτέμβριο του 2001.
Το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών έναντι του γιέν
[JPY=X] και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έκαναν ράλι καθώς οι διαπραγματευτές στοιχημάτισαν ότι η Federal Reserve θα μειώσει σήμερα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να τροφοδοτήσει με ρευστό το τραπεζικό σύστημα. Το πετρέλαιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών και το κόστος για την προστασία των εταιρικών ομολόγων αυξήθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση στην αγορά πιστώσεων θα ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Ο MSCI Asia Pacific Index υποχωρούσε 4,4% φθάνοντας στις 110,57 μονάδες στις 11:54 π.μ. στο Τόκυο, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 22 Ιανουαρίου. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei
[.N225] 225 υποχώρησε 5,1%, φθάνοντας στις 11.596,09 μονάδες. Το δολάριο υποχώρησε 0,3% στα 104,39 γιέν μετά την υποχώρησή του στα 104,14 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Ιουλίου.
Στη Ν. Κορέα ο Kospi υποχώρησε 5,3% και πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές οδηγώντας στην αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών από τον δείκτη για πέντε λεπτά της ώρας. Το νόμισμα της χώρας ουόν υποχώρησε 3,9% έναντι του δολαρίου στα 1.152. Η Ν. Κορέα ενδέχεται να διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της χώρας.
Η Bank of Japan διοχέτευσε 1,5 τρισ. γιέν (14,4 δισ. δολ.) στο τραπεζικό σύστημα ενώ χθες η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά σε έξι χρόνια καθώς η μείωση των εξαγωγών περιόρισε την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές στην Ιαπωνία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Ν. Κορέα λόγω εθνικής εορτής.
Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικές μετοχές ωθώντας τον Standard & Poor's 500 Index 4,7% χαμηλότερα.
Η Lehman, η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, αναγκάστηκε σε χρεοκοπία, τη μεγαλύτερη στην ιστορία. Τουλάχιστον επτά ιαπωνικές τράπεζες της έχουν δανείσει συνολικά 1,62 δισ. δολάρια.
Οι μετοχές της Μitsubishi UFJ υποχώρησαν 9,8% φθάνοντας στα 774 γιέν, ενώ της
Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. σημείωσαν απώλειες 12% φθάνοντας στα 603.000 γιέν. Ο δείκτης Topix Banks των 84 μετοχών υποχώρησε έως 10%, τα μέγιστα από τις 20 Οκτωβρίου του 1987, μία ημέρα μετά τη «Μαύρη Δευτέρα», όταν οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα δολάρια της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών έναντι του γιέν καθώς οι επενδυτές έχασαν την όρεξή τους για τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις. Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 2% στα 83,31 γιέν από 84,91 γιέν κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία. Το νόμισμα της Ν. Ζηλανδίας υποχώρησε στα 68,23 γιέν από 69,20 γιέν.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/16/1563597.htm