Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τριφυλία. Αντιδράσεις για τις καταργήσεις σχολείων


Αντιδράσεις προκάλεσε στην Τριφυλία ο σχολικός χάρτης 2011-2012, που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με τον οποίο συγχωνεύονται τα Δημοτικά Σχολεία Μαραθόπολης και Καλού Νερού, καθώς και το Γυμνάσιο Κοπανακίου. Συγκεκριμένα, το 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Μαραθόπολης, όπως και το 6θέσιο 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαργαλιάνων συγχωνεύονται με το 6θέσιο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γαργαλιάνων, που γίνεται πλέον 12θέσιο. Το 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Καλού Νερού συγχωνεύεται με το 12θέσιο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας και το Γυμνάσιο Κοπανακίου με το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας.
Γονείς, μαθητές αλλά και οι τοπικές κοινωνίες σε Μαραθόπολη, Καλό Νερό και Κοπανάκι είναι ανάστατες και φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις, για να αποτρέψουν την κατάργηση των σχολείων τους, την οποία θεωρούν απαράδεκτη. Από την..........................

πλευρά τους, οι τοπικές Αρχές και ο δήμαρχος Τριφυλίας εκφράζουν την οργισμένη αντίδρασή τους, με δηλώσεις τους στο «Θ» σημειώνοντας πως θα εξαντλήσουν κάθε μέσο και περιθώριο για να μην καταργηθούν τα σχολεία.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια: «Εξακολουθούμε να είμαστε οργισμένοι με τη συμπεριφορά του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τελείως ανερμάτιστα, χωρίς καμία δικαιολογία, χωρίς κανένα σχόλιο στην επιχειρηματολογία που του αναπτύξαμε, αλλά έτσι, με τον τσαμπουκά του, κλείνει το Γυμνάσιο του Κοπανακίου και τα δύο Δημοτικά Σχολεία του Καλού Νερού και του Μαράθου. Ειδικά για το Γυμνάσιο Κοπανακίου, όπου συντρέχουν πάρα πολλοί λόγοι για τη λειτουργία του, το κτήριο είναι καινούργιο, υπάρχει ανοδική τάση στον αριθμό των μαθητών του, γιατί το Δημοτικό παίρνει όλο και περισσότερα παιδιά, υποβάλλει σε μεγάλη ταλαιπωρία παιδιά και γονείς με τους γνωστούς κινδύνους που ήδη έχουμε εκφράσει. Εμείς θα παρέμβουμε και πάλι, άμεσα, προς το υπουργείο, αναπτύσσοντας εκ νέου την επιχειρηματολογία μας και καλώντας, για άλλη μία φορά, και τα πολιτικά πρόσωπα του νομού, τα οποία δεν ξέρω αν παρενέβησαν και αν είχαν δυνατότητα να παρέμβουν, αλλά εκ του αποτελέσματος βλέπω ότι δεν κατάφεραν κάτι και αυτοί, να υπάρξει μια καινούργια αντίδραση, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη και να μην τεθούν σε κίνδυνο τα παιδιά του Κοπανακίου και της περιοχής».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Γυμνασίου Κοπανακίου, Γρηγόρης Νικολακόπουλος, σημείωσε: «Αυτό που έγινε είναι ανεπίτρεπτο. Δεν ελήφθη καθόλου υπόψη η γνώμη, η άποψη των γονιών και της τοπικής κοινωνίας, με τα επιχειρήματά μας. Το να κλείνουν τα σχολεία στην εποχή μας είναι απαράδεκτο, είναι απαράδεκτο για μία χώρα στην οποία γεννήθηκε ο πολιτισμός, τα γράμματα, οι τέχνες και οι επιστήμες. Δε φανταζόμαστε ποτέ ότι θα κάναμε “πόλεμο” στον 21ο αιώνα για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά!».
Την οργισμένη αντίδρασή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαραθόπολης, Γιώργος Μίγγας, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό και απαράδεκτο. Παίρνουν αποφάσεις χωρίς να λάβουν υπόψη τα επιχειρήματά μας, αλλά και τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους στην τοπική κοινωνία και τους κινδύνους για τα παιδιά. Εδώ υπάρχει σημαντική ανάπτυξη, λόγω και των εργαζομένων της ΠΟΤΑ, που μένουν και θα μείνουν με τις οικογένειές τους, και αντί να ενισχύσουν το σχολείο, το κλείνουν. Δεν πρέπει να περάσει αυτό. Το σχολείο πρέπει να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλού Νερού, Σπύρος Παπαηλιού, δήλωσε: «Η απόφαση αυτή, για εμάς, είναι εντελώς απαράδεκτη αλλά και ακατανόητη ταυτόχρονα, γιατί το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου στο Καλό Νερό δεν έχει όφελος ούτε παιδαγωγικό, όπως μας λένε και φωνάζουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά ούτε και οικονομικό, αφού τα έξοδα του σχολείου για ολόκληρη τη χρονιά δεν ξεπερνούν τις τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ, ενώ για τη μεταφορά των μαθητών το κόστος εκτοξεύεται. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει τη λογική του “αποφασίζω και διατάζω”, γιατί ουδέποτε ρωτηθήκαμε για το σχολείο του τόπου μας, ενός τόπου με μεγάλη ανάπτυξη και με καλές προδιαγραφές για το μέλλον!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"