Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

«Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα». Άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau


«Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau, το οποίο αναφέρεται στα προβλήματα της πυροσβεστικής με αφορμή τις πυρκαγιές του περασμένου Σαββατοκύριακου:................


«Απειλούμαστε με επανάληψη της πύρινης καταστροφής του 2007 ή μήπως οι πυροσβέστες είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένοι;

Πολλοί ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, όπως ο Νίκος Γεωργιάδης από τη διεθνή οργάνωση ‘Παγκόσμιο Ταμείο Αρωγής της Άγριας Ζωής’ (WWF), που εκτιμά πως ‘οι πολιτικοί και οι αρχές δεν διδάχθηκαν τίποτε, αλλιώς θα δρούσαν διαφορετικά’. Οι πυροσβέστες εκπαιδεύονται στην απόσβεση πυρκαγιών σε κτίρια, αλλά όχι σε δάση. ‘Λείπει η εμπειρία και η εκπαίδευση’, υποστηρίζει ο Νίκος Γεωργιάδης.»

«Στο μεταξύ έχουν περάσει δύο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και 3500 θέσεις παραμένουν ακάλυπτες στην πυροσβεστική υπηρεσία. Επιπλέον υφίστανται ελλείψεις στον τεχνικό εξοπλισμό, από τα 1600 πυροσβεστικά αυτοκίνητα τα 200 είναι περιορισμένης χρήσης λόγω παλαιότητας, έχουν περάσει τα 30 χρόνια κυκλοφορίας.

Επίσης πολλά πυροσβεστικά αεροπλάνα έχουν φθάσει στα όρια παλαιότητας και για την αγορά νέων δεν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια.

Φέτος το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να θέσει σε λειτουργία 15 πυροσβεστικά ελικόπτερα, αλλά η υπογραφή των συμβολαίων καθυστερεί, επειδή το κράτος χρωστά στις κατασκευαστικές εταιρείες από πέρσι 20 εκατομμύρια ευρώ.»

Πηγή: Deutsche Welle