Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Μάθε τέχνη κι άστηνε…



ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ «ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΟΡΤΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ



Σύμφωνα με αναφορές από υπεύθυνους του ΟΑΕΔ η ανεργία στη Μεσσηνία μειώνεται σταδιακά. Πολλοί, κυρίως νέοι, αν δεν τα καταφέρουν να μπουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ επιλέγουν κάποιες ειδικότητες που αποφέρουν άμεση επαγγελματική απασχόληση. Σ’ αυτό βοηθούν, σε μέγιστο βαθμό, οι Σχολές του ΟΑΕΔ. Εκεί μπορεί κάποιος να βρει ειδικότητες που να τον ενδιαφέρουν, ενώ ταυτόχρονα με τις σπουδές μπορούν οι μαθητές να εργάζονται πάνω στο αντικείμενό τους, έχοντας έτσι κάνει πρακτική εξάσκηση αλλά και προϋπηρεσία.
Φέτος, σύμφωνα με αναφορές υπευθύνων, πολλοί Μεσσήνιοι επέλεξαν τη Σχολή του ΟΑΕΔ στην Καλαμάτα για να φοιτήσουν. Συγκεκριμένα γι’ αυτό το θέμα μίλησαν στην «ΕΠΙ» ο διευθυντής της Σχολής, καθηγητές καθώς και μαθητές.
Η Μαριάννα Αποστολοπούλου, 18 ετών από την Κορώνη που φοιτά στο τμήμα βοηθός φαρμακείου, μας είπε: «Ήρθα σε αυτή την ειδικότητα του ΟΑΕΔ γιατί θεωρώ ότι, είναι το επάγγελμα του μέλλοντος με μεγάλη ζήτηση κι ενδιαφέρον. Η ανεργία μαστίζει στην εποχή μας και πιστεύω πως ο ΟΑΕΔ είναι ένας Φορέας, που μπορεί να εξαλείψει το φαινόμενο αυτό, προσφέροντας παροχές που συμβάλουν στην καλύτερη επιβίωση. Εύχομαι σε όλους τους σπουδαστές του ΟΑΕΔ καλή χρονιά».
Η Δήμητρα Καλκαβούρα, 18 ετών από τους Γαργαλιάνους, που φοιτά κι αυτή στο τμήμα βοηθός φαρμακείου, ανέφερε: «Αποφάσισα να σπουδάσω εδώ, γιατί ο ΟΑΕΔ σου προσφέρει για την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, δημιουργώντας ειδικότητες που θα έχουν αργότερα επαγγελματική αποκατάσταση. Εύχομαι σε όλους τους φοιτητές καλή σταδιοδρομία».
Ο κ. Κωνσταντίνος Βρυώνης, διευθυντής του ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Καλαμάτας, σημείωσε: «Στις Σχολές μας η φοίτηση είναι δύο χρόνια. Τα παιδιά εργάζονται από τον πρώτο χρόνο των σπουδών τους. Οι ειδικότητες για το πρώτο έτος είναι οχτώ κι αυτές είναι τεχνιτών θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, τεχνιτών μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου, τεχνιτών ηλεκτρολογικών εργασιών, μαγειρικής τέχνης, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, βοηθών φαρμακείου, βοηθών γενικής βρεφονηπιοκομίας και κομμωτικής τέχνης. Οι ειδικότητες για το δεύτερο έτος είναι έξι κι αυτές είναι τεχνιτών θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, τεχνιτών μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου, τεχνιτών ηλεκτρολογικών εργασιών, τεχνιτών υποστήριξης συστημάτων υπολογιστών, μαγειρικής τέχνης και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είχαμε γύρω στις 190 εγγραφές. Το κύριο μέλημά μας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Τα παιδιά στην ουσία κάνουν πρακτική εξάσκηση και αποκτούν εμπειρία στον χώρο εργασίας. Τα πιο πολλά παιδιά ήρθαν την πρώτη μέρα και κυρίως τα παιδιά του πρώτου έτους ενημερώθηκαν σχετικά με τα μαθήματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποκτήσουν τα παιδιά κοινωνικοποίηση και να ενταχθούν στην ομάδα. Φυσικά μας απασχολεί η συμπεριφορά των παιδιών κι έξω από τον ΟΑΕΔ. Οι πιο πολλοί σπουδαστές είναι συνειδητοποιημένοι κι έρχονται εδώ γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν τη ζωή τους. Οι πιο πολλοί καθηγητές είναι ωρομίσθιοι και πιστεύω πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, να υπάρχουν όλοι οι καθηγητές και να εργάζονται ως μόνιμο προσωπικό. Φυσικά εύχομαι σε όλα τα παιδιά καλή αρχή και καλή πρόοδο. Επιπλέον θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που ιδιαίτερα φέτος στήριξαν τις ειδικότητες του ΟΑΕΔ. Τέλος, θα ήθελα η τοπική αγορά να συνεισφέρει στην κατάρτιση των μαθητών μας και την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο».
Ο κ. Ιωάννης Μέρμηγκας, καθηγητής μηχανολόγος και υπεύθυνος του Τμήματος Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων δήλωσε: «Όλα τα παιδιά είναι συνειδητοποιημένα για την ειδικότητα που διάλεξαν, γιατί με την πρώτη συζήτηση που κάναμε είδαμε ότι, το 50% των μαθητών είναι απόφοιτοι Λυκείου, που μετά την αποτυχία τους στις εισαγωγικές εξετάσεις αποφάσισαν να μάθουν μία τέχνη, ώστε να μπορέσουν να μπουν στην αγορά εργασίας ειδικευμένοι και με προϋπηρεσία. Ο ΟΑΕΔ βοηθάει πάρα πολύ στην καταπολέμηση της ανεργίας. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά και καλή σταδιοδρομία στο επάγγελμα που διάλεξαν».
Ο Δημήτρης Ζέρβας, 18 ετών από το Πεταλίδι που φοιτά στο Τμήμα Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου, ανέφερε: «Επέλεξα να έρθω στον ΟΑΕΔ γιατί έχεις, τελειώνοντας τις σπουδές, προϋπηρεσία. Πιστεύω πως είναι καλύτερο από τις άλλες Σχολές. Θα έχω ένα χαρτί σίγουρο στα χέρια μου, που θα με βοηθήσει. Στον ΟΑΕΔ παρέχονται πολλές ευκολίες μεταφοράς και στέγης. Αυτό που εύχομαι σε όλους είναι καλή χρονιά να έχουμε και με το καλό να τελειώσουμε».
Ο κ. Γιώργος Λαμπίρης, καθηγητής σε Μηχανολογικό Κλάδο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, μας είπε: «Η πρώτη εικόνα ήταν καλή. Υπήρχε φυσικά το άγχος των μαθητών. Έγινε μια σφαιρική ενημέρωση γύρω από τους χώρους του Σχολείου. Υπήρξε μια συζήτηση με τα παιδιά, γιατί επέλεξαν τον ΟΑΕΔ και τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών, βλέποντας την ανεργία που μας πλήττει και σκεπτόμενοι το μέλλον τους, για την καλύτερη διαβίωσή τους επέλεξαν την αντίστοιχη ειδικότητα. Φυσικά, ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά, καλή επιτυχία στην ειδικότητα που επέλεξαν και θα είμαστε πάντα δίπλα τους και σαν Σχολείο και σαν εκπαιδευτικοί».