Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Η σταδιοδρομία του σχεδιαστή Βαλεντίνο σε ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ της Βενετίας!



Με ένα ντοκιμαντέρ για τον Ιταλό σχεδιαστή μόδας Βαλεντίνο αλλά τις νέες ταινίες του Τακέσι Κιτάνο και του Αμπάς Κιαροστάμι συνεχίστηκε το 65ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.
Στο τμήμα Ορίζοντες, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Βαλεντίνο: ο τελευταίος αυτοκράτορας» του Ματ Ρίμαουερ. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη ζωή και το έργο του Βαλεντίνο, μέσα από τις αναμνήσεις του ίδιου και του συνεργάτη και συντρόφου του, Τζιαμετί. Η ταινία παρακολούθησε ο ίδιος ο σχεδιαστής, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιώδη χειροκροτήματα από το πλήθος που θα παρακολουθούσε την προβολή, και ο Τζιμαμετί.
Στο διαγωνιστικό τμήμα προβλήθηκε η νέα ταινία του Ιάπωνα Τακέσι Κιτάνο με τίτλο «Ο Αχιλλέας και η χελώνα». Κεντρικό πρόσωπο είναι ένας μέσης ηλικίας ζωγράφος που προσπαθεί για χρόνια να βγει από την καλλιτεχνική αφάνεια. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Κιτάνο που, επίσης, ζωγράφισε και τους πίνακες.
Την Γερμανία εκπροσώπησε στο διαγωνιστικό τμήμα η «Ιεριχώ» του Γερμανού Κρίστιαν Πέτσολντ, δραματική ταινία που διασκευάζει ελεύθερα το πολυμεταφερμένο στη μεγάλη οθόνη μυθιστόρημα «Ο ταχυδρόμος χτυπά πάντα δυο φορές».
Εκτός συναγωνισμού προβλήθηκε η ταινία «Σίριν» του Ιρανού Αμπάς Κιαροστάμι με αντικείμενο την προετοιμασία για το θεατρικό ανέβασμα ενός κλασικού περσικού ποιήματος του 12ου αιώνα. Ο βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης κάλεσε 114 γυναίκες ηθοποιούς του ιρανικού σινεμά και θεάτρου, αλλά και την Γαλλίδα Ζυλιέτ Μπινός, και παρακολούθησε τις αντιδράσεις τους.


* Σε μία άλλη εξέλιξη και με αφορμή δημοσιεύματα ότι έχουν επιλεχτεί υπερβολικά πολλές ιταλικές ταινίες, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι, σε ανακοίνωσή του υπερασπίζεται την ελευθερία και την αυτονομία του διευθυντή του φεστιβάλ, Μάρκο Μούλερ, τονίζοντας πως αυτό δείχνει την αναβίωση του ιταλικού σινεμά.