Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Κύπρος: Μόνο ένα κράτος υπάρχει στο νησί!



Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε τουρκικές αιτιάσεις.


Στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα κράτος, το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένας μόνο λαός, που αποτελείται από δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Σχολίαζε σε γραπτή δήλωση, τις τουρκικές θέσεις περί σύστασης νέου συνεταιρικού κράτους στην Κύπρο και περί δύο ιδρυτικών κρατών, όπως διατυπώθηκαν στην Άγκυρα σε κοινή διάσκεψη Τύπου του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλλάχ Γκιούλ και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Οι θέσεις αυτές, υπογραμμίζει στη γραπτή του δήλωση ο κύριος Στεφάνου, δεν βοηθούν στη διατήρηση του κατάλληλου κλίματος ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στις 3 Σεπτεμβρίου.
Επιπρόσθετα, συνεχίζει, αυτές οι θέσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τα όσα έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για τη βάση διαπραγμάτευσης και κονταροκτυπιούνται με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων, ως την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων, πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις που να δυναμιτίζουν το κλίμα και να σπέρνουν την αμφιβολία για τις προθέσεις της κάθε κοινότητας.
Ο κ. Στεφάνου διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, αποφασιστικότητα και ευελιξία, αλλά και με συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως καθορίζονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στα όσα έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις μεταξύ τους συναντήσεις.
Ο στόχος, καταλήγει ο κ. Στεφάνου, είναι να εξευρεθεί λύση που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού λαού το συντομότερο δυνατό.


http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ