Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Με Μεσσηνιακές ρίζες ο 29χρονος ομογενής της Αυστραλίας που θα κάνει το Ίντερνετ 200 φορές ταχύτερο!...



Ένας Έλληνας επιστήμονας της Αυστραλίας ανακάλυψε μια μέθοδο που, όπως ισχυρίζεται, θα κάνει το Ίντερνετ έως και 200 φορές ταχύτερο από ότι είναι σήμερα!


Ο Δρ. Τζον Παπανδριόπουλος, που ήδη εργάζεται στο Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ, μιλώντας στο "Νέο Κόσμο", έσπευσε να διευκρινίσει πως "θα περάσει κάποιο διάστημα για την ολοκλήρωση της ανακάλυψης". Την οποία όμως θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική το πανεπιστήμιο Μελβούρνης με αποτέλεσμα να βραβεύσει τον ομογενή "μετ' επαίνων" ενώ αμέσως ο καθηγητής του διάσημου αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ και θεωρούμενος ως "πατέρας" της τεχνολογίας των ADSL, Τζον Τσιόφι, αφού διάβασε το διδακτορικό του, έσπευσε να του κάνει μια ιδιαίτερα δελεαστική προσφορά και να τον προσλάβει στην εταιρία του, ASSIA!

Η ανακάλυψή του, εκτός από βραβεία και διακρίσεις, πήρε και μεγάλη δημοσιότητα στην Αυστραλία.

Πρόσφατα η εφημερίδα The Age κατέταξε τον Παπανδριόπουλο μεταξύ των εκατό κορυφαίων προσωπικοτήτων του 2007 για την ανακάλυψή του αυτή.

( Έγραψε σχετικά ο "Νέος Κόσμος" όπως έγραψε και για παλιότερες βραβεύσεις του ομογενή επιστήμονα).

Ο ομογενής μαθηματικός ερευνητής μας είπε, μεταξύ άλλων, πως οι τρόποι πρόσβασης στο Ίντερνετ είναι περίπου οι ίδιοι παντού και πολλές φορές μια σύνδεση μπορεί να παρουσιάζει χαμηλές ταχύτητες και διακοπές "εξαιτίας των παρεμβολών και του 'θορύβου' της γραμμής".

Κάνοντας, λοιπόν, την διδακτορική του διατριβή (PhD) στο πανεπιστήμιο Μελβούρνης επέλεξε ακριβώς αυτό το θέμα.

Την μείωση ή την επίλυση του προβλήματος των παρεμβολών που προκαλούν και τις καθυστερήσεις.

"Όπως παλιά μπλεκόταν οι τηλεφωνικές γραμμές έτσι και τώρα οι τηλεφωνικές γραμμές που μεταφέρουν το Ίντερνετ μπερδεύονται και προκαλούν καθυστερήσεις και διακοπές" λέει.

Ο Δρ. Παπανδριόπουλος δημιούργησε μια τεχνολογία που αντιμετωπίζει με έξυπνους μαθηματικούς αλγόριθμους το πρόβλημα των παρεμβολών, πολλαπλασιάζοντας την εφικτή ταχύτητα πρόσβασης. Η τεχνολογία λειτουργεί όχι σε επίπεδο ενός χρήστη, αλλά αναλύοντας συνεχώς την κατάσταση επικοινωνίας πολλών χρηστών και ελέγχοντας τις μεταξύ τους παρεμβολές. Όταν οι παρεμβολές που προκαλεί η σύνδεση ενός χρήστη υπερβαίνουν ένα όριο διάχυσης στις συνδέσεις των άλλων χρηστών, η λύση του Δρ. Παπανδριόπουλου επεμβαίνει και προσαρμόζει, μειώνει ή και διακόπτει την προβληματική σύνδεση, οδηγώντας σε αύξηση επιδόσεων για τους υπόλοιπους χρήστες.

Ο Γιάννης Παπανδριόπουλος, μας λέει ότι κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες των "χάλκινων" γραμμών με μια σειρά αλγορίθμων που επινόησε κατά την εκπόνηση του διδακτορικού του, στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Σύμφωνα με όσα δείχνουν τα ως τώρα δεδομένα, οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι, αν εφαρμοστούν στους επεξεργαστές των διαμορφωτών/αποδιαμορφωτών (modems) των ADSL μπορεί να αυξήσουν ως και 100 φορές την ταχύτητα της γραμμής, αγγίζοντας και τα 100 Mbps.

Αναφορικά με την ανακάλυψή του ο Δρ. Παπανδριόπουλος και το πανεπιστήμιο Μελβούρνης περιμένουν την κατοχύρωση των πατεντών τους στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Ο 29χρονος ομογενής επιστήμονας λέει ότι υπάρχουν προοπτικές η ανακάλυψή του να εφαρμοστεί παγκοσμίως και ήδη το πανεπιστήμιο Μελβούρνης συζητά με τηλεπικοινωνιακές εταιρίες για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.

"Πιστεύω πως θα εφαρμόζεται σε τρία χρόνια παντού" λέει, ενώ ο αυστραλιανός τύπος σημειώνει πως σε μια τέτοια περίπτωση και τα οικονομικά οφέλη για τον Παπανδριόπουλο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Ο ίδιος δηλώνει "πολύ Έλληνας" και αναφέρει πως ο πατέρας του Πολύβιος κατάγεται από τον Μελιγαλά της Μεσσηνίας και η μητέρα του, Κατερίνα από την Ξάνθη.

Έχει επισκεφτεί την Ελλάδα και θυμάται: "Μια φορά ήμουν καλεσμένος της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια ενός πολιτιστικού προγράμματος τεσσάρων εβδομάδων κατά το οποίο επισκεφθήκαμε - μαζί με άλλους 100 νεαρούς μαθητές από το νότιο ημισφαίριο- το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ήταν μια υπέροχη και αξέχαστη εμπειρία. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη συγκίνηση που αισθάνθηκα όταν αντίκρισα τον Παρθενώνα για πρώτη φορά με τα ίδια μου τα μάτια. Ήταν μια βαθιά πνευματική εμπειρία, να βλέπω κάτι τόσο μεγαλειώδες και τόσο παλιό να στέκεται ακόμη όρθιο, εκεί μπροστά μου. Για μια στιγμή ένιωσα να συναντώ τους αρχαίους Έλληνες".

Ένα άλλο αξέχαστο ταξίδι του στην Ελλάδα ήταν το 2004 για το οποίο λέει: "Πήγα στη Σαντορίνη, όπου απόλαυσα τις μοναδικές παραλίες, την ωραία θέα και τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα. Αυτή μου η επίσκεψη συνέπεσε με το Πανευρωπαϊκό του 2004 - όταν το πήρε η Ελλάδα, όλο το νησί μαζεύτηκε να γιορτάσει στους δρόμους με τόση ζωντάνια που δε θα την ξεχάσω ποτέ".

Επαναλαμβάνει δε, πως μεγάλωσε σε καθαρά "ελληνικό, παραδοσιακό περιβάλλον".

Για την ώρα πάντως τον κέρδισε η Αμερική όπου εργάζεται για την ανάπτυξη της ανακάλυψής του.