Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Σαν σήμερα...

το 29... αποκεφαλίζεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.
το 1831... ο Βρετανός χημικός, Μάικλ Φαραντέι, ανακαλύπτει την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, την παραγωγή ενός ηλεκτρικού κύματος από την αλλαγή της μαγνητικής έντασης, την αρχή λειτουργίας της ηλεκτρομαγνητικής γεννήτριας
το 1876... γεννιέται ο Αμερικανός μηχανολόγος κι εφευρέτης, Τσαρλς Κέτερινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τον ηλεκτρικό εκκινητήρα
το 1885... ο Γκότλιεμπ Ντέιλμερ πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα
το 1898... ιδρύεται η εταιρία ελαστικών Goodyear
το 1902... στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ο στρατηγός Γκόμπιν δίνει εντολή στο στρατό να πυροβολεί σε περιπτώσεις ''εχθρικών'' εκδηλώσεων των ανθρακωρύχων
το 1909... σε πολλές πόλεις της Αμερικής, Έλληνες μετανάστες καταρτίζουν εθελοντικούς λόχους με σκοπό να κατέλθουν στην Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου.
το 1922... οι Τούρκοι πυρπολούν τη Σμύρνη.
το 1924... το αερόστατο "Γκραφ Ζέππελιν" ολοκληρώνει το ιστορικό του ταξίδι γύρω από τον κόσμο όταν φτάνει στο Λέικ Χερστ της Νέας Υόρκης. Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της 8/8 από το Λέικ Χερστ και διήρκεσε 21 μέρες, 7 ώρες και 26 λεπτά
το 1931... γεννιέται στη Νέα Ιωνία ο λαϊκός τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης.
το 1932... στην Ελλάδα, δημοσιεύεται το διάταγμα διενέργειας εκλογών, που ορίζονται για την 25η Σεπτεμβρίου. Της σχετικής προκήρυξης προηγείται οξεία αντιπαράθεση των κομμάτων, εντός και εκτός Βουλής.
το 1935... γεννιέται ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ.
το 1940... ιταλικά αεροσκάφη πλήττουν τη Διώρυγα του Σουέζ.
το 1941... γεννιέται ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και νυν υπόδικος για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
το 1947... ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης διαδέχεται τον Μάξιμο στην πρωθυπουργία της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
το 1947... πεθαίνει ο θρυλικός ταυρομάχος Manolete σε ηλικία 30 ετών από θανάσιμο τραύμα, που είχε δεχθεί την προηγούμενη ημέρα σε αγώνα στο Linares της Ισπανίας.
το 1949... η ΕΣΣΔ πραγματοποιεί την πρώτη της μυστική πυρηνική δοκιμή.
το 1958... γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον
το 1959... ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών κατά τις τελευταίες ανασκαφές
το 1960... εκτελείται στην Ελλάδα η πρώτη γυναίκα κατάδικος για έγκλημα ποινικού δικαίου. Είχε πνίξει την έγκυο νύφη της.
το 1963... σε 22 αξιωματικούς της Χωροφυλακής απαγγέλλεται κατηγορία για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.
το 1966... οι Μπιτλς δίνουν την τελευταία τους συναυλία στο Σαν Φρανσίσκο.
το 1970... στην Ελλάδα, δημοσιεύεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
το 1974... ο 19χρονος Moses Malone υπογράφει συμβόλαιο με τους Utah Stars και γίνεται ο πρώτος παίκτης του μπάσκετ που πηγαίνει κατευθείαν από το λύκειο σε επαγγελματική ομάδα.
το 1991... η Σοβιετική Ένωση αναστέλλει όλες τις λειτουργίες του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
το 1991... πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών, από οξύ καρδιακό επεισόδιο, ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός Αλέκος Σακελάριος
το 1992... ο πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Σώστε τα παιδιά" τονίζει ότι, δεκάδες παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα στη Σομαλία.
το 1992... στη γερμανική πόλη Ροστόκ, χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν κατά της ρατσιστικής βίας.
το 2004... κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του αττικού ουρανού, η Αθήνα αποχαιρετά τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μεγαλύτερη γιορτή της ανθρωπότητας έφθασε στο τέλος της μετά από 17 μέρες δυνατών συγκινήσεων, ολυμπιακών ρεκόρ, μεγάλων αθλητικών στιγμών. Η αντίστροφη μέτρηση εμφανίζεται στις οθόνες του σταδίου και πάλι από το νούμερο 28 και ένα βίντεο προβάλλει εικόνες που "έχουν συλλάβει" τον ενθουσιασμό και τη χαρά των θεατών των Αγώνων. Η αντίστροφη μέτρηση φθάνει στο μηδέν... και μία έκρηξη πυροτεχνημάτων σηματοδοτεί την κορυφαία στιγμή. Η τελετή ξεκινά. Και η Αθήνα αποχαιρετά τον κόσμο, τραγουδώντας και χορεύοντας ενώ η Φωτεινή το κοριτσάκι από το παιδικό Χώριο SOS φυσά και σβήνει την Ολυμπιακή Δάδα.
το 2004... στην αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα κατακτά ένα ακόμα μετάλλιο με τον αθλητή του ταεκβοντό Αλέξανδρο Νικολαΐδη να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο. Στιγμές ολυμπιακού μεγαλείου, έκρυβε ο αγώνας του Αλέξανδρου Νικολαΐδη με τον Κορεάτη Ντάε Μουν. Το ελληνικό κοινό που πήγε να πανηγυρίσει ακόμα μια επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού, στο τέλος βρέθηκε να χειροκροτεί δύο αθλητές που έδωσαν μαθήματα ήθους και αθλητικής αξιοπρέπειας, χειροκροτούμενοι από όλους. Αίτια η συμπεριφορά του Νοτιοκορεάτη Χρυσού Ολυμπιονίκη, που μετά το τέλος του αγώνα με νοκ αουτ, αγκάλιασε τον Έλληνα αθλητή τον πήρε από τον χέρι και έκαναν μαζί τον γύρο του θριάμβου όπως είθισται σε αθλητές, που όντως αγωνίζονται όχι μόνο για την πρωτιά αλλά και για την Ολυμπιακή Ιδέα.