Ευρεία σύσκεψη που διήρκεσε πάνω από 8 ώρες, με τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 24/03/11, στα πλαίσια συναντήσεων – ανά περιφέρεια – βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τους Υπουργούς Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Εκ μέρους των βουλευτών της Πελοποννήσου, εκτός από την κ. Γιαννακοπούλου, στη συνάντηση παρέστησαν οι κκ. Φαρμάκη, Μανωλάκης, Κωνσταντινόπουλος και Γρηγοράκος.
Πολλά και ενδιαφέροντα συζητήθηκαν στις παραπάνω συναντήσεις. Συνοπτικά, ανά Υπουργείο, μεταξύ άλλων, ελέχθησαν τα εξής:.............................
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Τους βουλευτές ενημέρωσαν ο Υπουργός κ. Ρέππας και οι Υφυπουργοί κ. Βούγιας και Μαγκριώτης. Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα των δημοσιών έργων της περιφέρειας και της Μεσσηνίας ιδιαίτερα, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου, την πορεία του έργου του περιμετρικού της Καλαμάτας και προεξαρχόντων των Παραδείσια – Τσακώνα και Ριζόμυλος - Κορώνη. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ανέφερε ότι το ποσό που απαιτείται για τις απαλλοτριώσεις για το έργο του περιφερειακού της Καλαμάτας φτάνει συνολικά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, σύμφωνα με την προσωρινή τιμή μονάδος. Το ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί στο εφετείο, ενώ αναζητείται χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων. Ο Υπουργός κ. Ρέππας ενημέρωσε, επιπλέον, ότι το Παραδείσια – Τσακώνα αναμένεται να παραδοθεί με παράκαμψη γύρω στον Αύγουστο και μέσα στο φθινόπωρο το σύνολο του έργου. Στην ερώτηση της κ. Γιαννακοπούλου σχετικά με την πορεία των έργων της Ολυμπίας Οδού, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το ζήτημα είναι περίπλοκο λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το γνωστό θέμα στον Καϊάφα, ενώ η υπόθεση με τις απαλλοτριώσεις εκκρεμούν. Σχετικά με το έργο Ριζόμυλος – Κορώνη, επισημάνθηκε από τον Υπουργό ότι η μελέτη δεν είναι ώριμη, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι τοπικοί φορείς ότι η μελέτη είναι έτοιμη.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Τους βουλευτές ενημέρωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουτσούκος. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στην Πελοπόννησο και ειδικά για το ελαιόλαδο. Σε αυτό το σημείο, η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης των ελεγκτικών μηχανισμών και τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αγορά ελαιόλαδου προκειμένου να σπάσουν τα καρτέλ και να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων. Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε η βουλευτής «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν και η ενεργοποίησή τους δεν κοστίζει τίποτα. Αντίθετα, προστατεύει τον παραγωγό και ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό». Επίσης, ζητήθηκε η αρωγή του Υπουργείου με κάθε τρόπο στην προσπάθεια της επέκτασης του ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλο το νομό. Εκ μέρους του Υπουργείου, μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι για πρώτη φορά φέτος δεν θα επιβαρυνθεί ο Έλληνας αγρότης με τέλος ενεργοποίησης δικαιωμάτων με την υποβολή της ενιαίας αίτησης ΟΣΔΕ, η οποία θα αποσταλεί εξατομικευμένα, απευθείας στους παραγωγούς.
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Τους βουλευτές ενημέρωσε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τιμοσίδης. Μεταξύ άλλων, η κ. Γιαννακοπούλου ζήτησε την συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και την άμεση κάλυψη θέσεων υγειονομικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία του νομού. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Τιμοσίδης ενημέρωσε ότι είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός 10 ημερών θα προκηρυχθούν θέσεις επικουρικού προσωπικού για τις μονάδες υγείας της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Τους βουλευτές ενημέρωσε ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης και οι Υφυπουργοί κ. Ρήγας και Ξυνίδης. Η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε την ανάγκη δημιουργίας «ενός πλαισίου ταχέων επενδύσεων «fast – track» για το σύνολο των επιχειρήσεων, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρότερες επενδυτικές δραστηριότητες και την αναγέννηση της μικρομεσαίας επιχείρησης». Ο Υπουργός, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες διατάξεις του νέου επενδυτικού νόμου και την ανάπτυξη στρατηγικής για την παραγωγική επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την άμεση αποπληρωμή των οφειλών από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Διακήρυξε την εκκίνηση, τους προσεχείς μήνες, σειράς προγραμμάτων – «πακέτων» για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων στην περιφέρεια, με σκοπό την παραμονή των νέων, «των καλύτερων μυαλών αυτής της χώρας», όπως χαρακτηριστικά είπε, «στον τόπο τους», απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κ. Γιαννακοπούλου.
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Τους βουλευτές ενημέρωσε η Υπουργός κ. Μπιρμπίλη και οι Υφυπουργοί κ. Σηφουνάκης και Μωραΐτης. Η βουλευτής Μεσσηνίας έθεσε ενώπιον της ηγεσίας του Υπουργείου, το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας για το οποίο έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων άμεσα. Επιπλέον, η βουλευτής Μεσσηνίας αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες. Η Υπουργός ανέφερε σχετικά, ότι οι αιτήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια που μπορεί να στηρίξει το δίκτυο της ΔΕΗ. Η Υπουργός διαβεβαίωσε την κ. Γιαννακοπούλου ότι το Υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλίες με τις οποίες θα ξεπεραστεί στην ολότητά του το ζήτημα στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία. Αναλυτικά, η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε την κ. Γιαννακοπούλου ότι στη Μεσσηνία το 50% των αιτήσεων έχει ικανοποιηθεί, συγκεκριμένα 77 από τις 160 αιτήσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου θα ικανοποιηθούν και οι υπόλοιπες αιτήσεις. Για τις νέες αιτήσεις, έγινε γνωστό ότι από εδώ και στο εξής θα εξετάζονται «ad hoc» - κατά περίπτωση. Για τα σχέδια διαχείρισης υδάτων, η κ. Υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «προχωράνε», καθώς μέσα στο 2011 θα ολοκληρωθούν τα προσχέδια και μέσα στο 2012 τα ολοκληρωμένα σχέδια. Σχετικά με το θέμα των βιολογικών καθαρισμών γενικά, τονίστηκε από την Υπουργό ότι είναι στις προτεραιότητές της και βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια τέθηκε, επίσης, επί τάπητος, για το οποίο η κατάσταση χαρακτηρίστηκε ως «τελματώδης» και η συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας ως «επιβεβλημένη» για την επίλυση του ζητήματος.
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: Την ενημέρωση των βουλευτών ανέλαβε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης. Στις αρχικές ανησυχίες της κ. Γιαννακοπούλου για την πορεία του τουρισμού στην Πελοπόννησο το ερχόμενο καλοκαίρι, ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι «ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά και ειδικά στην Πελοπόννησο». Στη συνέχεια, η κ. Γιαννακοπούλου ζήτησε την ενίσχυση της χρηματοδότησης για τις ανασκαφές στην αρχαία Μεσσήνη και την αποκατάσταση – συντήρηση των κάστρων Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης και Ανδρούσας. Η συζήτηση στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο Μέγαρο χορού Καλαμάτας, όπου ο Υφυπουργός ανέφερε ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και εξετάζεται η πολύπλευρη αξιοποίησή του. Στη συνέχεια και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβολής κανόνων διαφάνειας τόσο στις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ όσο και στις κοινωνικές επιχορηγήσεις του. Στην πορεία της συνεργασίας, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την οποία τόνισε ότι «είναι παράλογο από τη μία να ζητάμε ανάπτυξη και από την άλλη οι επενδύσεις στην Ελλάδα να σκοντάφτουνε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και το περιβάλλον. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές επενδύσεις, με τον απαιτούμενο σεβασμό αλλά χωρίς υπερβολές. Πρέπει να γίνει καταγραφή των επενδύσεων που έχουν κολλήσει για αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς λόγους σε ολόκληρη την περιφέρεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα και άμεσα», τόνισε η βουλευτής. Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Νικητιάδης τόνισε ότι για συγκεκριμένα ζητήματα θα ενημερώσει τους βουλευτές ο Υπουργός κ. Γερουλάνος που θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, άμεσα.
Ανατροπή στα επιτόκια: Μπορεί να πέσουν και στο 1%
Πριν από 44 δευτερόλεπτα