Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ "ΦΩΝΗ"



Το ΠΑΣΟΚ του 2009 δεν ειναι το ΠΑΣΟΚ του 1981, ούτε το ΠΑΣΟΚ του 2004.


Συνέντευξη στην Εφημερίδα "ΦΩΝΗ" παραχώρησε ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ.............




1. Τι διαφορετικό μπορεί να προτείνει το ΠΑΣΟΚ για να πείσει τους πολίτες να το ψηφίσουν;



Οι άξονες της πολιτικής μας πρότασης έχουν αναπτυχθεί από τον Πρόεδρό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου, ήδη από την προηγούμενη ΔΕΘ και είχαν θετική αποδοχή από την πλειοψηφία των πολιτών.

Από σήμερα ξεκινάμε μια νέα πορεία προς τον λαό, αναδεικνύοντας τις προτάσεις μας για έξοδο από την κρίση και στήριξη της ανάπτυξης σε νέες βάσεις, με διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αναδεικνύουμε τον δικό μας Οδικό Χάρτη ανασυγκρότησης της χώρας και ανάταξης της οικονομίας. Ένα νέο πρότυπο δίκαιης, βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης, στην υπηρεσία του πολίτη.

Γνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το τι θα παραλάβουμε.

Δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε μάγοι. ‘Εχουμε όμως και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να συγκρουσθούμε με συμφέροντα και νοοτροπίες που «χάϊδεψε», ανέχθηκε ή και παρότρυνε η Κυβέρνηση της Ν.Δ, για να υπηρετήσουμε το συμφέρον του τόπου και των πολιτών.

Οι διαφορές μας με τη Ν.Δ, τις πολιτικές και τη διακυβέρνησή της είναι πολλές και σημαντικότατες.

Για να το πω αλλιώς, η επιλογή που έχουν σήμερα οι πολίτες δεν είναι, απλά, ανάμεσα σε δυο εναλλασσόμενα κόμματα εξουσίας ή ανάμεσα στους «καταλληλότερους» αρχηγούς τους.

Είναι επιλογή ανάμεσα σε δυο ουσιαστικά διαφορετικές αντιλήψεις για το μέλλον της χώρας. Για την κοινωνία, τους θεσμούς, τη διανομή του εισοδήματος, την οικονομία, την απασχόληση, το ρόλο της αγοράς και τη δημοσιονομική διαχείριση, αλλά και για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Το αποτέλεσμα αυτής της κρίσιμης αναμέτρησης θα καθορίσει αν θα χτίσουμε πάνω σ’ αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να δημιουργήσουμε νέα, ή αν αντίθετα θα συνεχίσουμε το γκρέμισμα και την αδιέξοδη πρακτική «να τρώμε από τα έτοιμα», ανεχόμενοι και ευλογώντας λογικές πελατειοκρατίας, αδιαφάνειας, κοινωνικής αδικίας και αρπαχτής.



2. Μπορεί η προτεινόμενη πολιτική του ΠΑΣΟΚ να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα, σε όφελος των πολιτών;



Αυτός είναι ο γνώμονας και η κύρια μέριμνα των πολιτικών μας, σε όλα τα επίπεδα. Από την οικονομία, τη φορολογία, την κοινωνική πολιτική και τα δημόσια αγαθά, μέχρι τις πολιτικές μας για την ανάπτυξη και το περιβάλλον.



Δεν είναι για μας ανεκτό το σημερινό όργιο της ανομίας, της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, οι πολιτικές με τις οποίες οι πλούσιοι γίνονται συνεχώς πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.



Δεν είναι για μας ανεκτό η νεολαία μας να ζει σε καθεστώς πολιτικής ομηρείας, με μόνη εναλλακτική τον εργασιακό μεσαίωνα των 700 –και πολύ λιγότερων- ευρώ, η ύπαιθρος να φυτοζωεί και να ερημώνει, το περιβάλλον να καταστρέφεται, αφήνοντας στις επόμενες γενιές κυριολεκτικά καμένη γή.



Δεν είναι για μας ανεκτό οι δημόσιοι πόροι να γίνονται βορά πελατειακών λογικών και ανομολόγητων «εξυπηρετήσεων», ούτε να απαξιώνονται οι θεσμοί της Δημοκρατίας.



Οι πολίτες περιμένουν από μας να αλλάξουμε το κλίμα και να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, που δηλητηριάζει τα όνειρα, τις αξίες και την καθημερινότητά τους. Με τη βοήθειά τους, έχουμε και τη γνώση και το δυναμικό και την αποφασιστικότητα να το πετύχουμε !







3. Τα λάθη του παρελθόντος έχουν γίνει μαθήματα για το νέο ΠΑΣΟΚ;



Είμαστε περήφανοι για την προσφορά μας στους πολίτες και στον τόπο κατά τις περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι το 2004. Δεν υπήρξαμε όμως αλάθητοι, ούτε αποφύγαμε παραλείψεις και συμπεριφορές που ενόχλησαν τους πολίτες. Κριθήκαμε, πληρώσαμε και διδαχθήκαμε πολλά από αυτές.



Το ΠΑΣΟΚ του 2009, το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Α. Παπανδρέου, παραμένει πιστό στις αρχές και στις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη, στις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Κοινωνικής Απελευθέρωσης και της Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Αλλά δεν είναι –πως θα μπορούσε, άλλωστε...- το ΠΑΣΟΚ του 1981, ούτε το ΠΑΣΟΚ του 2004.



Το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει στις αποσκευές του τη θετική του εμπειρία και την προσφορά του από το παρελθόν, τα διδάγματα από τα λάθη και τις παραλείψεις του, νέες απαντήσεις, κατάλληλες για τα σημερινά προβλήματα, ένα νέο Συμβόλαιο με τον Λαό για την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και έμπειρο, αλλά και σημαντικά ανανεωμένο, στελεχιακό δυναμικό, ικανό και αποφασισμένο να υπηρετήσει τον Λαό και τη Δημοκρατία.



4. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για μεγάλες αλλαγές. Πόσο θα αφορούν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ οι αλλαγές αυτές;



‘Οπως προείπα, το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί ήδη σε μεγάλο βαθμό την πείρα, το δυναμικό και τα θετικά στοιχεία του παρελθόντος, αλλά συγκρούεται αποφασιστικά με ό,τι στοιχειοθέτησε στο παρελθόν τον «κακό του εαυτό» και το απομάκρυνε από τη βάση του, δηλαδή με προσωπικές στρατηγικές, με αλαζονικές συμπεριφορές, με πρακτικές παραβίασης των αρχών και των αξιών μας.



Είχαμε ήδη εκτεταμένη ανανέωση των θέσεων, των λειτουργιών, του στελεχιακού δυναμικού και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας από το 2004 και μετά, μέρος της οποίας είμαι και εγώ, αφού πρωτοεκλέχθηκα βουλευτής τον Μάρτιο του 2004 και ανέλαβα Εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ το 2008.



Οι ευκαιρίες ανάδειξης που παρέχονται σε νέα στελέχη –και όταν λέω «νέα στελέχη», δεν εννοώ απαραίτητα νέα σε ηλικία, αλλά κυρίως νέα σε ιδέες, σε αξίες και σε ηθικό ανάστημα- είναι απτή απόδειξη των διεργασιών που υπήρχαν και συνεχίζονται στο ΠΑΣΟΚ από το 2004 μέχρι σήμερα.



Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε στην κοινωνία ένα εντελώς νέο Πρόγραμμα, με καινοτόμες προτάσεις.



Γι’ αυτό, αισιοδοξώ ότι η διαδικασία των αλλαγών θα συνεχιστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα και σε κομματικό επίπεδο και στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.



5. Τι μπορεί να περιμένουν οι πολίτες της Μεσσηνίας από την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία;



Πέρα από τη γενικότερη αποκατάσταση της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης στη δημόσια διοίκηση, αυτό που μπορούν να περιμένουν οι πολίτες της Μεσσηνίας από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ένα πλαίσιο δράσεων και μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και μετάβασης στην Πράσινη ανάπτυξη, με προτεραιότητα στην παραγωγή και τις υπηρεσίες ποιότητας στις πόλεις και στην ύπαιθρο.



Επίσης, επιτάχυνση και νέες λογικές στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού μας.



Στόχος μας είναι η δημιουργία ισχυρής Μεσσηνίας, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος:



Στην επιτάχυνση και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, στη στήριξη και στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου, στη βελτίωση των τοπικών και ιδίως των κοινωνικών υποδομών, στην αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Στη στήριξη της απασχόλησης και στην προώθηση μιας νέας επιχειρηματικότητας στην πόλη και στην ύπαιθρο, με έμφαση στην ποιότητα και στη νεολαία.

Στην αναβάθμιση των αυτοδιοικητικών θεσμών, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν νέες ιδέες και καινοτομίες, σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορίας και της γνώσης.

Στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και στην ασφάλεια των πολιτών.



6. Αισθάνεστε ότι οι πολίτες σας εμπιστεύονται;



Οι πολίτες έχουν καταλάβει πως δεν έχουν τίποτα πλέον να περιμένουν από τον κ. Καραμανλή και την παράταξή του. Στα έξι περίπου χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. απέδειξαν πως δεν είχαν όραμα και σχέδιο για τη χώρα, ούτε υπήρξαν καλοί διαχειριστές της εξουσίας…



Ασφαλώς, οι πολίτες που απογοητεύθηκαν από τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και τις υποσχέσεις της Ν.Δ, τώρα... «φυσούν και το γιαούρτι». Δεν πιστεύουν σε θαύματα, ούτε σε υποσχέσεις πλειοδοσίας.



Τους κατανοούμε απόλυτα. Γι’ αυτό κι εμείς – σ’ αυτό το «εμείς» περιλαμβάνω και τον εαυτό μου- δίνουμε κάθε μέρα εξετάσεις στους συμπολίτες μας. Εξετάσεις για την επόμενη μέρα και για όσα προδιαγράφει το Πρόγραμμά μας.



Δεν υποσχόμαστε θαύματα. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν τάζουμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε.



Ο δικός μας ο πήχυς είναι ήδη πολύ ψηλά, γιατί αναμετρώμαστε και με τα σωρευμένα προβλήματα πολιτών και με το μεγάλο μας στόχο να τους δώσουμε προοπτική και να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό είναι το δικό μας μέτρο, το δικό μας στοίχημα με την Ιστορία.



7. Με ποιο σημαντικό για τη Μεσσηνία έργο φιλοδοξείτε να συνδέσετε το όνομά σας;



‘Οπως γνωρίζετε, έχω στηρίξει στη Βουλή τα περισσότερα κρίσιμα για τη Μεσσηνία θέματα, είτε αυτά αφορούν σε έργα, είτε σε πολιτικές, είτε ακόμα σε προβλήματα συμπολιτών μας που αδικήθηκαν από το Κράτος.



Για να είμαι ειλικρινής, δεν λειτουργώ στη λογική της «κορδέλας», ώστε να θέλω να συνδέσω το όνομά μου με ένα μεμονωμένο μνημείο, έργο ή θεσμό, που ασφαλώς θα συμβάλει, αλλά δεν λύνει από μόνο του τα προβλήματα του Νομού μας.



Λέγοντας αυτά, δεν σας κρύβω –και αυτό νομίζω έχει ήδη φανεί από τη δουλειά μου στο Εθνικό Κοινοβούλιο- ότι αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε τρία κομβικά για τον Νομό μας ζητήματα:



- στη στήριξη των αγροτών μας και ιδιαίτερα των νέων, με συγκεκριμένες στρατηγικές ποιότητας και προβολής για κάθε τοπικό προϊόν, με έμφαση στο ελαιόλαδο, αλλά και με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, όπως τα Κέντρα συμβουλευτικής υποστήριξης και εξυπηρέτησής τους στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, ει δυνατόν σε κάθε αγροτικό Δήμο.



- στη στήριξη και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, στην κατάλληλη αξιοποίηση των λιμανιών και στην επιβαλλόμενη αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ώστε σε συνδυασμό με τους μεγάλους οδικούς άξονες, ο Νομός μας να γίνει ένας σύγχρονος κόμβος συνδυασμένων μεταφορών για την προώθηση του τουρισμού και των προϊόντων μας.



- στην προστασία και την αξιοποίηση της παράδοσης, των ανεκτίμητων φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Μεσσηνίας, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει ισότιμα, αν όχι να πρωτοπορήσει, στη νέα δυναμική της πράσινης ανάπτυξης. Σε μια λογική που επιβάλλει σύγχρονα, φιλικά στο περιβάλλον και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και συνδυασμένες δραστηριότητες αλληλοστήριξης της υπαίθρου, του τουρισμού και της καινοτόμας επιχειρηματικότητας στις πόλεις και στα χωριά του Νομού μας.



Με τη βελτίωση των επιδόσεων και των προοπτικών του Νομού μας σ’ αυτά τα ζητήματα θα ήθελα κυρίως να συνδεθεί το όνομά μου, ώστε να αισθανθώ και εγω την ικανοποίηση ότι συνέβαλα, με τη δουλειά και τις μικρές μου δυνάμεις, στη μεγάλη υπόθεση της Μεσσηνίας που θέλουμε, που ονειρευόμαστε και που μας αξίζει!