Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Άγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. για τους φόρους




Στο επίκεντρο η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και του εισοδήματος

Πόλεμος ξέσπασε χθες μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τους φόρους στα «ρετιρέ», με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι θα ανατρέψει το καθεστώς που επέβαλε η κυβέρνηση να φορολογείται η μικρή ακίνητη περιουσία, μέσω του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ), αλλά όχι η μεγάλη, αφού έχει καταργηθεί ο φόρος κληρονομιάς.................



Oι πρώτες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τους φόρους, που περιλαμβάνουν κατάργηση του ΕΤΑΚ και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με προοδευτική κλίμακα, αλλά και τιμαριθμοποίηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, άρχισαν έτσι να ξεδιπλώνονται. Το οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζεται εντατικά τις βασικές κατευθύνσεις του οικονομικού προγράμματος εν όψει και της ομιλίας του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική αλλαγή που σχεδιάζεται και η οποία θα δώσει το στίγμα της ανακούφισης για τους χαμηλόμισθους θα είναι η εισαγωγή ενός πρόσθετου χαμηλού συντελεστή εισοδήματος, κάτω από το σημερινό 25%.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υπερασπίστηκε την πολιτική της, καθιστώντας σαφές ότι η Ν.Δ. θα διατηρήσει το ΕΤΑΚ και δεν σκοπεύει να επαναφέρει τον φόρο κληρονομιάς και μεταβίβασης ακινήτων που έχει καταργήσει.

Η διαμάχη
Υπάρχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ για το ΕΤΑΚ, άρα οι μικροϊδιοκτήτες έχουν απαλλαγεί, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να δηλώσει ποιους φόρους θα αυξήσει για να καλύψει το πρόσθετο έλλειμμα των 800 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΤΑΚ. Επίσης, ο κ. Παπαθανασίου υπερασπίστηκε την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, όπως και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, λέγοντας ότι σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ φορολογούν περισσότερο την κατοχή και όχι τη μεταβίβαση της περιουσίας. Απαντώντας, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Λ. Κατσέλη, δήλωσε ότι το ΕΤΑΚ επιβαρύνει δυσανάλογα τους μικροϊδιοκτήτες και ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες, αφού όλοι φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή. Επίσης, είπε, η Ν.Δ. ευνοεί τους εύπορους μεγαλοκληρονόμους. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ
Όπως είπε η κ. Κατσέλη, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση:

1 Θα μειώσει το φορολογικό βάρος στα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα 2 Θα εφαρμόσει ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και όλες τις αμοιβές, με εξαίρεση τους τόκους των καταθέσεων, που θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς όπως σήμερα.

3 Θα καταργήσει το ΕΤΑΚ για να ελαφρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες και θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία με προοδευτικό τρόπο, με αύξηση του αφορολόγητου.

4 Θα αυξήσει το αφορολόγητο για τις μικρές ιδιοκτησίες που κληρονομούνται και θα φορολογήσει μόνο την κληρονομιά μεγάλου πλούτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, το πρόγραμμα που επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:

5 Καθιέρωση ενός νέου χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, με τον οποίο θα ανακουφιστούν κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα. Σήμερα, τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ είναι αφορολόγητα και στη συνέχεια επιβάλλεται συντελεστής 25% για τα εισοδήματα έως 30.000

ευρώ. Σ΄ αυτό το κλιμάκιο εισοδήματος θα εισαχθεί ένας χαμηλότερος συντελεστής, π.χ. 15%. Το επόμενο κλιμάκιο αφορά εισοδήματα μεταξύ 30.000 ευρώ και 75.000 ευρώ που φορολογούνται με 35%, ενώ υπάρχει και το υψηλό κλιμάκιο για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ που φορολογούνται με 40%. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, το ΠΑΣΟΚ εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες και τη διεύρυνση των κλιμακίων. Αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα συντελεστή ανώτερου του 40%.

6 Επαναξιολόγηση των φοροαπαλλαγών και των χαριστικών ρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται οτι χάρη σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις ο μέσος φορολογικός συντελεστής των τραπεζών τον προηγούμενο χρόνο ήταν μόνο 7,1% και φέτος θα ειναι κάτω από 6%,.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την ένταξη στην κλίμακα όλων των εισοδημάτων, σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις (π.χ. για κάποια επιδόματα) αν αυτό κριθεί ότι επιβάλλεται από ειδικές συνθήκες.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα μερίσματα που θα διανέμονται δεν θα φορολογούνται διπλά, μια φορά στην πηγή και μια στο εισόδημα, αλλά μόνο στο εισόδημα, με βάση την κλίμακα του φορολογούμενου.


«Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα»

Ο Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «γενικολογίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα». «Ποιο είναι το αφορολόγητο όριο που θέτει το ΠΑΣΟΚ για τον ΦΜΑΠ και τον φόρο κληρονομιάς;», ρώτησε. Επίσης, υποστήριξε ότι οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι στην Ελλάδα χαμηλότεροι από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, μετά τη Φινλανδία.


Διαφωνία και για τους μισθούς

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ των διαφορών πολιτικής μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι εξάλλου οι θέσεις τους για τους μισθούς.

Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής δήλωσε, ως γνωστόν, το περασμένο Σάββατο στη ΔΕΘ ότι η κυβέρνησή του, εφ΄ όσον επανεκλεγεί, θα παγώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και το 2010, με ειδική μέριμνα μόνο για τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις. Έτσι, θα έχουμε μια διετία παγώματος μισθών εν μέσω ύφεσης. Επίσης, είπε ότι θα περικόψει τις υπερωρίες κατά 30%, ενώ υποσχέθηκε περικοπές στις αμοιβές υπουργών, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων. Το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του κ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε ότι αν εκλεγεί θα δώσει αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά θα περικόψει τις αμοιβές των στελεχών του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, ορισμένα από τα οποία παίρνουν αμύθητα ποσά.


tanea.gr