Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ανησυχούν για την τιμή του καλαμποκιού στην Ηλεία


Έντονος προβληματισμός υπάρχει στους καλαμποκοπαραγωγούς της Ηλείας αλλά και σε στελέχη των συνεταιριστικών οργανώσεων του Νομού, καθώς με την έναρξη της φετινής συγκομιδής φάνηκαν και τα πρώτα δυσάρεστα μαντάτα που θυμίζουν τα προβλήματα της περσινής χρονιάς. Η τιμή που δίνουν οι έμποροι είναι.............

μόλις 15-16 λεπτά, την στιγμή που η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι αλλά και η τιμή το καλαμποκιού που έρχεται την βόρεια Ελλάδα πωλείται στην τιμή των 17,5 λεπτών.

Οι παραγωγοί εμφανίζονται ήδη απογοητευμένοι καθώς ευελπιστούσαν σε τιμή περίπου 20 λεπτά για να καλύψουν τα καλλιεργητικά τους έξοδα. Έτσι, μοναδική τους ελπίδα τώρα είναι η διαπραγμάτευση του προϊόντος από τις Ενώσεις, οι οποίες ανέλαβαν μετά από κοινή συμφωνία να παραλάβουν το καλαμπόκι και ανάλογα με την τιμή που θα «πιάσουν» να πληρώσουν τους παραγωγούς.

Μιλώντας σχετικά για το θέμα στον τοπικό τύπο ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Γαστούνης κ. Δημήτρης Κουλούρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η χρονιά δεν εξελίσσεται και με τις ιδανικότερες συνθήκες γιατί οι έμποροι έχουν ξεκινήσει με πλασματικές τιμές για το καλαμπόκι. Εφόσον το καλαμπόκι έρχεται από την βόρεια Ελλάδα εδώ με τιμή 17,5 λεπτά γιατί οι έμποροι να παίρνουν με 15 το δικό μας που και ποιοτικός είναι καλύτερο και εκείνο από την βόρεια Ελλάδα κατά την γνώμη μου είναι περσινό.

Αναρωτιέμαι γιατί. Εμείς οι Ενώσεις αποφασίσαμε να το πάρουμε με ανοιχτή τιμή για λογαριασμό των παραγωγών όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα και αν πουλήσουμε για παράδειγμα με 20 λεπτά ο παραγωγός θα πάρει τα 19 λεπτά. Πιστεύω ότι η τιμή του καλαμποκιού είναι πολύ πιο πάνω από τα 15 λεπτά που δίνουν οι έμποροι».


ΠΑΣΕΓΕΣ