Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΣΕΓΕΣ: «Προεκλογική ρουκέτα» η ανακοίνωση Χατζηγάκη για ελάχιστη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα


Προχειρότητα, ασάφεια και έλλειμμα συμβατότητας με τις κοινοτικές πολιτικές περιέχει η ανακοίνωση-δήλωση, της 8ης Σεπτεμβρίου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προτείνει τη διασφάλιση ελάχιστων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα, μέσω του ΕΛΓΑ, επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τζανέτος Καραμίχας «Ως προεκλογική ρουκέτα και μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή εξαγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκη, η οποία εκτός του ότι είναι πολιτικά επικίνδυνη, είναι και νομικά παντελώς αστήρικτη. Ο υπουργός οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, γιατί η χώρα μας είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη, πολιτικά και νομικά έναντι της Κοινότητας, με το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ. Δεν χρειάζεται να εκτεθούμε ακόμα περισσότερο»

Ειδικότερα, από την ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνονται τα εξής:...............


1. Σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης δεν αναφέρεται η νομική βάση που είναι ικανή να διασφαλίσει τη νομιμότητα και τη συμβατότητα της πρότασης αυτής με την ΚΑΠ και τις άλλες κοινοτικές πολιτικές, που αφορούν στο εμπόριο και στον ανταγωνισμό. Πολιτικές, βάσει των οποίων διασφαλίζονται οι αγροτικοί πόροι για τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας και του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών.

2. Δεν αναφέρεται καμία μελέτη επιπτώσεων από την ενδεχόμενη εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά, ενώ αγνοείται ο κίνδυνος έμμεσης επιδότησης του εμπορίου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, παρασύροντας τις τιμές των αγροτικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που βρίσκονται σήμερα.

3. Με την αναφερόμενη πρόταση εξαγγέλλεται ουσιαστικά η επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας, σε μια στιγμή που οι άλλες χώρες της ΕΕ διεκδικούν οριζόντιες πολιτικές με κοινοτικά κονδύλια και μέτρα, για την κάλυψη των απωλειών του αγροτικού εισοδήματος από τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς. Ζήτημα που αναγνωρίστηκε εξάλλου και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις 7.09.2009, που συνοδεύτηκε με την έντονη απαίτηση των Υπουργών για τη διαμόρφωση οριζόντιων κοινοτικών πολιτικών παρέμβασης στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων, ώστε να μην καταρρεύσουν κι' άλλο τα αγροτικά εισοδήματα.

4. Οι ίδιοι οι αγρότες αναζητούν μια πολιτική διασφάλισης των εισοδημάτων τους και μια δίκαιη διαμόρφωση εμπορικών σχέσεων και τιμών στην αγορά, αλλά η πολιτική αυτή, η οποία, εκτός των άλλων, προϋποθέτει μελέτη και σοβαρή αξιολόγηση, απαιτεί πλέγμα μέτρων σε όλα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας των αγροτικών διατροφικών προϊόντων - και φυσικά του εμπορίου, ώστε οι μηχανισμοί στήριξης να μην καταλήγουν σε έμμεση ενίσχυση όλων των άλλων, πλην των αγροτών, διασφαλίζοντας κύρια και πρωταρχικά την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

5. Η ασάφεια της εξαγγελίας του μέτρου παρέχει κάθε δικαίωμα στους αγρότες της χώρας να αντιληφθούν ότι πρόκειται για μια ανερμάτιστη πρόταση, δια μέσου της οποίας επιδιώκεται να επωμισθούν, οι ίδιοι, και νέα βάρη, τύπου ασφαλίστρων αυτή τη φορά, προσφέροντας μάλιστα χαμηλές εγγυημένες τιμές στο εμπόριο, προς όφελος των κάθε λογής μεσαζόντων.

6. Ως προς τον ΕΛΓΑ τέλος οφείλεται να υπενθυμίσουμε το πάγιο αίτημα των αγροτών και της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ανάγκη ριζικής, θεσμικής, οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισής του, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς κατ' εξαίρεση περιπτώσεις, στις πραγματικές ανάγκες αποζημίωσης των αγροτών από καταστροφές και κινδύνους.


ΠΑΣΕΓΕΣ