Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ...



Προς την αξιότιμη κα. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας,

Προς τους αξιότιμους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Κυπαρισσίας,

Προς τα μέλη του Συλλόγου για την Αναβίωση και Προστασία της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, τους πολίτες της Κυπαρισσίας, τους απανταχού Κυπαρίσσιους και τους φίλους της πόλης μας,

Είναι στ' αλήθεια δύσκολο και καθόλου ευχάριστο το να χρειάζεται να σχολιάσει κανείς την όλη «αντιμετώπιση» καθώς και ότι ακολούθησε από την ημέρα υποβολής στο Δήμο Κυπαρισσίας από τον Σύλλογό μας «για την Αναβίωση και Προστασία της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας» αίτησης - επιστολής για την σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με την φετινή διοργάνωση του παζαριού αντικών στην πόλη μας τον μήνα Αύγουστο.

Πραγματοποιήθηκε την.................


1-7-2009 η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας, χωρίς βέβαια ούτε να αναγνωσθεί η επιστολή μας, ούτε να γίνει οικονομικός απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας του παζαριού, όπως είχε ζητηθεί, δίχως τέλος να διευκρινιστεί από την πλευρά του Δήμου τι ακριβώς σημαίνει «επιτυχία» για μια τέτοια διοργάνωση.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των κ.κ. Δημοτικών Συμβούλων και η αίσθηση που όλοι αποκομίσαμε από την συζήτηση και την εξέλιξη της όλης διαδικασίας ήταν η «δικαίωση» του Συλλόγου μας σχετικά με το αίτημα μας για «μη αποκλεισμό» από την φετινή διοργάνωση του παζαριού και μάλιστα μπορούμε να μιλήσουμε για «πλήρη δικαίωση» αφού, πλην μιας δυο εξαιρέσεων, όλοι τάχθηκαν υπέρ του να ορισθεί ο Σύλλογος μας ως ο μόνος συνομιλητής-συνδιοργανωτής του Δήμου και οι υπόλοιπες αρμοδιότητες να ανατίθενται με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της διοργάνωσης κατόπιν κοινής απόφασης Δήμου - Συλλόγου.

Αντ' αυτού την επόμενη κιόλας μέρα σε Αθηναϊκά ηλεκτρονικά και άλλα έντυπα καταχωρήθηκαν διαφημίσεις του φετινού παζαριού με διοργανωτές «τον τοπικό Δήμο» και την «Μ.Κ.Ο. Πρόγραμμα για την προστασία και την ανάδειξη της παλιάς πόλης της Κυπαρισσίας» … κουβέντα για τον Σύλλογο!!! Την ίδια στιγμή στο site του Δήμου και στην ανάρτηση του προγράμματος για το πολιτιστικό καλοκαίρι 2009 το παζάρι φαίνεται ως συνδιοργάνωση του Δήμου με τον Σύλλογό μας και την Μ.Κ.Ο. Ενώ τελικά η επίσημη αφίσα που κυκλοφόρησε έχει ως μοναδικό διοργανωτή τον Δήμο Κυπαρισσίας.

Μα τι συμβαίνει επιτέλους… ;;; αναρωτηθήκαμε και επιχειρήσαμε να προσφύγουμε στα «γραπτά» προκειμένου να καταλάβουμε ποια ήταν ακριβώς η απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος για το θέμα αυτό. Μα προς μεγάλη μας έκπληξη -μετά από κάποιες παλινωδίες- «υπάρχει δεν υπάρχει απόφαση»… «περάστε αύριο… μεθαύριο»… διαπιστώσαμε πως ουδεμία απόφαση είχε ληφθεί και πως επρόκειτο για μια απλή ενημέρωση μη δεσμευτική του Σώματος για το όλο θέμα από τον κ. Δήμαρχο.

Ζητήσαμε συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο, η οποία, μετά από αναβολές, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα και πνεύμα «μοναδικής συλλογικότητας» και «διάθεσης συνεργασίας», «ειλικρίνειας και αλληλεγγύης» κατά την οποία ο κ. Δήμαρχος «κάνοντάς μας χάρη μεγάλη και παραχώρηση», μας ανακοίνωσε πως η αρμοδιότητα του Συλλόγου μας στο παζάρι θα είναι η ευθύνη καθαριότητας και συγκεκριμένα η ευθύνη λειτουργίας των χημικών τουαλετών, η ευθύνη εστίασης, καθώς και «προσωπικό» τεχνικής υποστήριξης των συμμετεχόντων πωλητών.

Στην έντονη αντίδρασή μας τέλος… και στην εκδήλωση έκφρασης της κάθετης διαφωνίας μας, όχι για τις αρμοδιότητες που μας ανατέθηκαν, -διότι κάθε συμβολή και βοήθεια σε μια τέτοια διοργάνωση είναι απαραίτητη-, αλλά για την προκλητική μη ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά του παζαριού, αλλά και την ακριβή στόχευση και σημασία του … επιχειρήθηκε «πρωτοφανής πίεση»… για τη συμμετοχή μας, θέτοντάς μας «προ τετελεσμένων» και ήδη «ειλημμένων αποφάσεων».

ΜΑ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ;;;

Αν όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν σενάριο μιας φαρσοκωμωδίας … τότε τι άλλο μπορεί να είναι;;; Αν όλη αυτή η αντιμετώπιση του Συλλόγου μας από τον κ. Δήμαρχο δεν συνιστά ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ενός θεσμικού οργάνου… τότε τι άλλο μπορεί να είναι;;; Αν αυτή η συμπεριφορά δεν προσβάλει βάναυσα την λογική του μέσου ανθρώπου… τότε τι άλλο μπορεί να είναι;;;

ΜΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ;;;

Ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής πως «ό, τι κι΄ αν επιχειρείται» ο Σύλλογός μας θα παραμείνει έως τέλους υπερασπιστής της Ενότητας και της Προόδου της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας… χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις…

Κάνουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως «Ο Σύλλογος για την Αναβίωση και Προστασία της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας» δεν θα μπει σε καμία λογική «πολεμικής και σύγκρουσης», διότι δεν εξαρτά συμφέροντα και ιδιοτελείς πρακτικές… ΑΛΛΑ θα υπερασπιστεί την μέχρι τώρα πορεία του… την αυτοτέλειά του και το μέλλον του, καθώς και την περιφρούρηση, πάνω και πέρα από υποκειμενικά κίνητρα και διαθέσεις, ενός θεσμού όπως το παζάρι αντικών, μιας ιδέας που υπήρξε στις καρδιές και στο νου πολλών συμπατριωτών μας, που δραστηριοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα κοινά της πόλης μας και που η ίδρυση του Συλλόγου μας έδωσε την ευκαιρία για την δρομολόγησή του και την υλοποίηση του… ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΖΑΡΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΚΤΕΝΟΜΕΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ -ΜΕ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ- ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Θέτουμε ωστόσο κάποια ζητήματα προς ενημέρωση και προβληματισμό των κ.κ. Δημοτικών Συμβούλων, των άλλων Συλλόγων και Φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, των πολιτών της Κυπαρισσίας, των απανταχού Κυπαρισσίων καθώς και των φίλων της πόλης μας:

Ρεαλιστικά τοποθετούμενοι βλέπουμε ότι ο προσδιορισμός του περιεχομένου δράσης ενός Συλλόγου για την Άνω Πόλη, όπως του δικού μας Συλλόγου, που όντος την νοιάζεται καθώς τα μέλη του προέρχονται απ' αυτή είναι αρκετά δύσκολος αν όχι προβληματικός, ούτως ή άλλως, μετά την πάροδο τόσου χρόνου αδιαφορίας, αδράνειας και απραξίας.

Όχι μόνο ο προσδιορισμός στόχων αλλά και η δράση υλοποίησης τους αποδεικνύεται δυσχερής στη σημερινή συγκυρία, αφού η παρούσα Δημοτική Αρχή, ως πρωταγωνιστής τέτοιων μεθοδεύσεων, μοιάζει να επιχειρεί την με κάθε τρόπο και μέσο ακύρωση της ύπαρξης και της λειτουργίας ενός τέτοιου φορέα.

Η επιχειρούμενη μετονομασία της «Άνω Πόλης» σε «παλιά», δεν σημαίνει αυτόματη μεταμόρφωσή της σε παλιά πόλη. Οι περισσότεροι έχουμε γίνει στοϊκοί μάρτυρες της αποδόμησης και της διασάλευσης ενός απαραίτητου σε κάθε περίπτωση κοινωνικού ιστού στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας, της καταστροφής του παραδοσιακού οδικού πλέγματος (καλντεριμιών), της αδράνειας και της έλλειψης ακόμα και σκέψης για την ανάγκη προγραμματισμού για να σωθούν κτιριακά σύνολα ή μεμονωμένα κτίρια που θα μπορούσαν να δώσουν νόημα και περιεχόμενο στην μετονομασία αυτή. Σε ευρωπαϊκές πόλεις ο προσδιορισμός παλιάς πόλης και νέας πόλης είναι αναγνωρίσιμος από την υπάρχουσα κατάσταση. Πιθηκισμοί μετονομασιών μόνο επαρχιωτισμό μπορούν να σημαίνουν. Η Άνω πόλη της Κυπαρισσίας αν εγκαταλειφθεί σε κερδοσκοπικά παίγνια κινδυνεύει να αποκτήσει χαρακτηριστικά «ξένης» πόλης για τους ίδιους τους κατοίκους της.

Ο Σύλλογός μας θα αγωνιστεί για μια αξιοβίωτη ανάπτυξη της Άνω Πόλης, που θα αναδεικνύει τον όποιο παραδοσιακό χαρακτήρα της έχει απομείνει… δεν θα κατακερματίζει τον κοινωνικό της ιστό και δεν θα επιτρέπει στις όποιες φιλόδοξες «επιχειρηματικές δράσεις» να βάλουν την ταφόπετρα στα απομεινάρια του παραδοσιακού μας οικισμού.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος Προέδρου κ. Αθανασίου Κόρδα προέβη στην εκλογή ως Προέδρου του κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Αντιπροέδρου μέχρι πρότινος του Συλλόγου, τον οποίο και αντικατέστησε ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μέλος μέχρι πρότινος του Δ.Σ. του Συλλόγου. Το νέο Δ.Σ. σε σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την σύνταξη και αποστολή της παρούσας επιστολής. Την διαχείριση της κρίσης που προκλήθηκε από την επιχειρούμενη - ενορχηστρωμένη αποσταθεροποίηση και απόπειρα διάλυσης εν τέλει του Συλλόγου μας, με καθημερινές συνεδριάσεις και συντονισμό των δράσεων του. Την σύγκληση τέλους έκτακτης Γενικής Συνέλευσης - ενημέρωσης και ανοιχτής συζήτησης για το «ποια ακριβώς Άνω Πόλη» θέλουν οι κάτοικοί της, καθώς και την διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας την Κυριακή 30 Αυγούστου 2009 στις 11.00 το πρωί στην πλατεία της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας.




Με τιμή,

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου