Στην επιτήρηση του Αρκαδικού ποταμού θα προχωρήσουν μέλη του Ομίλου Τριπυλιωτών Φίλων του Ποταμού, μετά τη διαπίστωση ότι εξαφανίζεται η ζωή στο ποτάμι από την ασυνείδητη χρήση χημικών, όπως χαλκού, ασβέστη, χλωρίνης κ.ά.
Το θέμα συζητήθηκε..........
στην τελευταία συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παραγωγής, καθώς ο Όμιλος κατέθεσε αίτημα απαγόρευσης της αλιείας για μια τριετία.
Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν την εφαρμογή όσων προβλέπονται από το νόμο, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν Αγροφυλακή και Αστυνομία.
Καταστροφικές συνέπειες
Με επιστολή του ο Όμιλος σημειώνει ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από τη Νομαρχία την απαγόρευση της αλιείας στον Αρκαδικό ποταμό για 3 χρόνια, ενώ μετά το ψάρεμα να επιτρέπεται μόνο με αγκίστρι.
Όπως τονίζεται στην επιστολή του, πριν από μια 20ετία το ποτάμι έσφυζε από ζωή και σήμερα τείνει να εξαφανισθεί κάθε ίχνος της λόγω της ασυνείδητης χρήσης δηλητηρίων: «Οι συνέπειες είναι καταστροφικές και, δυστυχώς, στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από ανθρώπους εκτός Τριπύλης. Ο Όμιλός μας θεωρεί υποχρέωσή του να διατηρηθεί ζωή στο ποτάμι, που είναι ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της χώρας και αποτελεί πλούτο, όχι μόνο για την Τριπύλα, αλλά για όλη τη Μεσσηνία, Η ζωή στο ποτάμι σήμερα επικεντρώνεται σε ψάρια, σε νεροχελώνες, σε καβούρια, σε βατράχια, σε νερόφιδα και σε χέλια. Η μοναδικότητα του ποταμού συνίσταται στην αναπαραγωγή του ψαριού Χαμωσούρτης, που μόνο στη Μεσσηνία υπάρχει».
Αστυνόμευση
Για το εν λόγω θέμα, η Επιτροπή Παραγωγής ζήτησε την άποψη του αρμόδιου Τμήματος Αλιείας. Η προϊσταμένη του Ζωή Γεωργίου σημείωσε ότι η χρήση χημικών για τη διενέργεια αλιείας τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση: «Με δεδομένο ότι δεν έχουν εκδοθεί άδειες επαγγελματικής αλιείας για κανένα από τα ποτάμια της Μεσσηνίας η αλιεία σε αυτά, άρα και στον Αρκαδικό, επιτρέπεται μόνο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Η αλιεία στα εσωτερικά νερά επιτρέπεται μόνο με αγκιστρωτά εργαλεία και οι επιτρεπόμενες ποσότητες ανά ερασιτέχνη είναι έως 2 κιλά ημερησίως ή μέχρι 3 άτομα ανεξαρτήτως βάρους. Η αστυνόμευση των εσωτερικών υδάτων και η επιβολή προστίμων είναι αρμοδιότητα που ανήκουν στη Αγροφυλακή».
Η κα Γεωργίου πρόσθεσε ότι τα όσα αναφέρει ο Όμιλος είναι παράνομη δραστηριότητα κάποιων πολιτών και αυτό που τίθεται είναι η αστυνόμευση του ποταμού και όχι η επιβολή περιορισμών. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, αν η Νομαρχία προχωρούσε σε γενική απαγόρευση της αλιείας στον ποταμό χωρίς επαρκή αστυνόμευση, δε θα υπήρχε κανένα αποτέλεσμα.
Κλείνοντας είπε ότι σε πολλές περιοχές με υδάτινα οικοσυστήματα έχει βοηθήσει πολύ η εθελοντική συνδρομή για φύλαξή τους.
Της Βίκυς Βετουλάκη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
ΑΝΩΤΕΡΟ στέλεχος της HTS! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο νέος υπουργός Άμυνας της Συρίας...
Πριν από 14 δευτερόλεπτα