Το μοναδικό πορτρέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που φιλοτεχνήθηκε, όταν ο σπουδαίος δραματουργός ήταν ακόμη εν ζωή, ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν Βρετανοί ειδικοί σε σπίτι της ιρλανδικής επαρχίας.........
Επί περίπου 300 χρόνια ο εξαίρετος πίνακας άλλαζε χέρια από γενιά σε γενιά στους κόλπους της αριστοκρατικής οικογένειας Κομπ, οι ρίζες της οποίας φτάνουν έως τον μοναδικό γνωστό πάτρωνα του Σαίξπηρ, τον 3ο Έρλ του Σαουθάμπτον.
Η ταυτότητα του προσώπου που απεικονίζεται στον πίνακα αποτελούσε πάντοτε μυστήριο για την οικογένεια, αν και υποψιάζονταν ότι πρόκειται για τον Σερ Γουόλτερ Ράλεϊ. Ο Στάνλεϊ Γουέλς, όμως, μια από τις μεγαλύτερες αυθεντίες του Σαίξπηρ παγκοσμίως, δηλώνει «90% βέβαιος» ότι ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε το 1610 απεικονίζει τον μεγαλύτερο βάρδο όλων των εποχών σε ηλικία 46 ετών.
Μια σειρά επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζουν την εν λόγω άποψη, όπως η δενδροχρονολόγηση –ο προσδιορισμός της ηλικίας του καμβά από βελανιδιά, η ανάλυση ακτίνων Χ και η υπέρυθρη φωτογραφία. Πολλές από τις ρέπλικες που δημιουργήθηκαν από τον εν λόγω έχουν αναγνωριστεί έως σήμερα ως πορτρέτα του Σαίξπηρ που θεωρήθηκε ότι φιλοτεχνήθηκαν με βάση τις «ζωντανές μνήμες» από το δραματουργό λίγο μετά το θάνατό του, αναφέρει ο Δρ. Γουέλς.
Εάν η ταυτοποίηση είναι ακριβής, ο πίνακας θεωρείται ότι παρέχει σημαντικά στοιχεία για τη ζωή του Σαίξπηρ, καθώς ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας απεικονίζεται ως ένας ευκατάστατος άνδρας που ανήκει σε υψηλή κοινωνική τάξη, με αποτέλεσμα να διαψεύδονται οι ισχυρισμοί «συνωμοσίας» ορισμένων θεωρητικών που υποστηρίζουν ότι ο Σαίξπηρ δεν διέθετε στην πραγματικότητα την απαραίτητη δεξιότητα για να γράψει τα θεατρικά έργα που του αποδίδονται σήμερα.
Πηγή: Times