Νέα έρευνα της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ έρχεται να επιβεβαιώσει επιστημονικά ότι οι αλλαγές στον καιρό προκαλούν πονοκεφάλους. Συγκεκριμένα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη βαρομετρική πίεση στην ατμόσφαιρα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση πονοκεφάλου.
Η μελέτη κάλυψε περίπου 7.000 περιστατικά ατόμων που προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων ενός αμερικανικού νοσοκομείου, επί διάστημα αρκετών ετών, και διαγνώστηκαν με πονοκέφαλο.
Οι ερευνητές............
σύγκριναν το επίπεδο θερμοκρασίας, βαρομετρικής πίεσης, υγρασίας και άλλων παραγόντων (μόλυνση αέρα κλπ) για ένα διάστημα μιας έως τριών ημερών πριν την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι όντως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις αλλαγές του καιρού και στην εμφάνιση του πονοκεφάλου.
Ο κίνδυνος για πονοκέφαλο αυξάνεται κατά 7,5% για κάθε άνοδο της θερμοκρασίας κατά πέντε βαθμούς Κελσίου. Κάπως μικρότερη είναι η αρνητική επίδραση της χαμηλής βαρομετρικής πίεσης κατά τις προηγούμενες δύο έως τρεις μέρες.
Όσο πιο απότομη είναι η αλλαγή του καιρού, τόσο πιο πιθανή είναι η εμφάνιση πονοκεφάλου. Έτσι, αν μετά από μια περίοδο κρύου και κακοκαιρίας, η θερμοκρασία ανέβει απότομα αρκετούς βαθμούς, τότε ο κίνδυνος για ημικρανίες αυξάνει.
Περίπου το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών υποφέρουν από ημικρανίες, που είναι πιο συχνές στους νέους και τους ηλικιωμένους. Ορισμένες τροφές, το αλκοόλ, το άγχος και μερικές ορμόνες θεωρούνται ότι είναι ανάμεσα στους παράγοντες που «πυροδοτούν» ένα πονοκέφαλο. Τώρα σε αυτούς προστίθεται και ο καιρός.