Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Διαμαρτυρία μαθητών στη ΓΑΔΑ για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου


Συνέχιση των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τα πυρά ειδικού φρουρού αποφάσισε την Κυριακή το Συντονιστικό Όργανο Μαθητών.


- Αυτήν την ώρα οι μαθητές πραγματοποιούν διαδήλωση έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο.
- Ένταση επικρατεί έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ομάδα 300 μαθητών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι μαθητές πέταξαν πέτρες κατά των ανδρών των ΜΑΤ, που απάντησαν με χημικά.
- Μαθητές συγκεντρώνονται και έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.
- Επίσης, μαθητές προχωρούν σε αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων: Ήδη, έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στην Εθνάρχου Μακαρίου στο Φάληρο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία στην λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά. Ακόμη, έχουν προγραμματίσει να κλείσουν τους δρόμους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την Πλατεία Καλογήρων, την οδό Θηβών, την οδό Θησέως και Δαβάκη στην Καλλιθέα.
- Συγκέντρωση πραγματοποιούν αντιεξουσιαστές και ομάδα μαθητών στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
- Ειρηνική κατάληψη του δημαρχείου Συκεών Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν νεαροί διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Οι δημοτικοί υπάλληλοι εξυπηρετούν μόνο τις έκτακτες ανάγκες των δημοτών. Στις 7 το βράδυ οι σπουδαστές καλούν τους κατοίκους της περιοχής σε συγκέντρωση στο δημαρχείο προκειμένου για να συζητήσουν για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
- Υπό κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών βρίσκεται το πνευματικό κέντρο και το δημοτικό ραδιόφωνο του δήμου Ιωαννίνων, το παλαιό δημαρχείο Χαλανδρίου και το δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, με στόχο την διεξαγωγή λαϊκών συνελεύσεων.
- Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέλαβαν το ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Αιγαίου στη Μυτιλήνη, διεκδικόντας τη μετάδοση προγράμματος δικής τους παραγωγής που αφορά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Οι δημοσιογράφοι μετά από παρέμβαση της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) αποχώρησαν από το ραδιοφωνικό σταθμό.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Οι μαθητές θα παραμείνουν στους δρόμους όλη την εβδομάδα με σειρά κινητοποιήσεων.

- Την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και αποκλεισμοί κεντρικών και κατά τόπους δρόμων. Παράλληλα, οι μαθητές θα ενημερώσουν για τα αιτήματά τους την κοινή γνώμη και κυρίως τους γονείς και τους εργαζόμενους.
- Την Τετάρτη, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός των δικαστηρίων της Ευελπίδων και στις 18:00 οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στην Ομόνοια μαζί με το ΠΑΜΕ.
- Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δύο συλλαλητήρια: από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς στα Προπύλαια στις 13:00 και από φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ στην Ομόνοια, στις 12:00.
- Την Παρασκευή, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κρατικής και οικονομικής βίας έξω από τη Βουλή στις 15:00, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Εν τω μεταξύ, το συντονιστικό των μαθητών δεν έλαβε κεντρική απόφαση για τις καταλήψεις. Απόφαση για κατάληψη ή αποχή από τα μαθήματα θα λάβει το 15μελές του κάθε σχολείου.
Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι τα υπό κατάληψη σχολεία είναι 100, αλλά από τους μαθητές υπολογίζονται σε 400 έως 600, ενώ περίπου 100 πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονται επίσης υπό κατάληψη.


Newsroom ΔΟΛ