Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Με θλίψη και συγκίνηση ο Κυπριακός Ελληνισμός αποχαιρέτησε τον Τάσσο Παπαδόπουλο


Με θλίψη και συγκίνηση ο Κυπριακός Ελληνισμός αποχαιρέτησε σήμερα τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος έχασε την Παρασκευή τη μάχη για τη ζωή χτυπημένος από καρκίνο.
Ο Τ. Παπαδόπουλος κηδεύτηκε στο Στρόβολο της Λευκωσίας, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε από τον Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας του κοιμητηρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου.
Στην κηδεία παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.
«O Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε μία εξέχουσα μορφή του κυπριακού ελληνισμού, τον οποίο υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση. Η μεταξύ μας σχέση υπήρξε άριστη με μοναδικό γνώμονα την εξεύρεση δίκαιης, συνολικής, συμφωνημένης λύσης του κυπριακού», έγραψε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Mε βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του βουλευτή, προέδρου της Βουλής, υπουργού, συνομιλητή και προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανική ηλικία και ταυτίστηκε με τις σημαντικότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και κυρίως με την απόρριψη από το 76% των Ελληνοκυπρίων του σχεδίου Ανάν για τη λύση του Κυπριακού.
Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο από διάφορες θέσεις και αξιώματα, με τελευταίο το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πενταετία (Φεβρουάριος 2003- Φεβρουάριος 2008) του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον σημαντικές στην πορεία του Κυπριακού προβλήματος, με κορυφαίο σταθμό το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν, το οποίο ο εκλιπών ηγέτης κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό να απορρίψει με ένα βροντερό «όχι».


Πηγή: ΑΠΕ