Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΡΕΔΟΘΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ



Παρεδόθη στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα το πόρισμα των βουλευτών της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου με το Δημόσιο, στο οποίο υπάρχουν πέντε εκδοχές επί του θέματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της ΝΔ, που αποτελούν και την πλεοψηφία στην Επιτροπή, συνέταξαν πόρισμα-έκθεση, στο οποίο αποδίδουν αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς από την εποχή του Απόστουλου Φωτιάδη έως σήμερα και καταλογίζουν στους υπουργούς τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ πλημμελή εποπτεία.
Στο 150 σελίδων πόρισμα-έκθεση του ΠΑΣΟΚ καταλογίζονται ποινικές ευθύνες σε πέντε υπουργούς (Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη, Μπασιάκο, Δούκα και Κοντό) και πολιτικές ευθύνες σε τέσσερις υπουργούς (Αλογοσκούφη, Μαγγίνα, Μπέζα και Κιλτίδη). Από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κατατεθεί πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες βλέπει στο πόρισμά του το ΚΚΕ, καθώς η υπόθεση ξεκίνησε από την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κορυφώθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ. Επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών.
Ο ΣΥΝ αναγνωρίζει πολιτικές ευθύνες τουλάχιστον σε όσους υπέγραψαν τις ανταλλαγές, με διαχωρισμό της περιόδου του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των αναπομπών των απόφάσεων σπό τον Απόστολο Φωτιάδη. Επίσης, φωτογραφίζει τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς για ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών.
Ο ΛΑΟΣ αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών.
Το πόρισμα θα τεθεί προς συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής.



με πληροφορίες από Newsroom ΔΟΛ