Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Στους δρόμους οι μαθητές


Υπό κατάληψη βρίσκονται όλο και περισσότερα σχολεία της χώρας, σε μία μαζική αντίδραση των μαθητών για το θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια. Οι μαθητές των σχολείων του λεκανοπεδίου προχωρούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Στην Αθήνα υπό κατάληψη τελούν πολλά σχολεία όπως το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας (το μεγαλύτερο του λεκανοπεδίου), ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και μαθητές ιδιωτικών σχολείων προχωρώντας σε αποκλεισμούς δρόμων.
Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη μαθητές από γυμνάσια της πόλης έχουν βγει στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 15χρονου μαθητή. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται σε διάφορα σχολεία, στην περιοχή του Λαγκαδά, του κέντρου της Θεσσαλονίκης, των ανατολικών προαστίων (Καλαμαριά, Περαία κτλ). Νέα συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην Καμάρα. Μία ακόμα πορεία οργανώνει η Κομματική Οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης της
ΚΝΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ την ίδια ώρα, ο ΣΥΝ Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Στη Δράμα οι μαθητές των σχολείων συγκεντρώνονται στη κεντρική πλατεία της πόλης.
Αποχή από τα μαθήματα και στα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Τρίπολης. Μαθητές του 2ου , 3ου, 4ου ενιαίου λυκείου και 1ου και 2ου ΤΕΛ Τρίπολης κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Άρεως, ενώ εξάλλου κλειστά είναι τόσο το Λύκειο Μεγαλόπολης, όσο και το Λύκειο Λεωνιδίου.
Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 18:00 στα Προπύλαια, με κατεύθυνση προς τη Βουλή. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας και στα αντίστοιχα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά, Αττικής του
ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια, όπου θα μιλήσει η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Κλειστά παραμένουν σήμερα το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Πάντειο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, καθώς επίσης τα
ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 15χρονου. Στο μεταξύ, υπό κατάληψη τελούν Πολυτεχνείο και ΑΣΟΕΕ.
Αύριο κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και λύκεια ολόκληρης της χώρας, μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, εις ένδειξη πένθους για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή.
Κλειστά αύριο, ημέρα της κηδείας του 15χρονου μαθητή, και τα δημοτικά σχολεία, καθώς οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια.