Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Χιονοστιβάδα διαμαρτυριών για το θάνατο του 15χρονου μαθητή


Μαθητική εξέγερση σε ολόκληρη τη χώρα για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου από πυρά ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Μαθητές έχουν βγει στους δρόμους, ενώ σημειώνονται επεισόδια έξω από αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Καταλήψεις και κλειστά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το απόγευμα.
Κλειστά όλα τα σχολεία την Τρίτη.


Οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων βγήκαν στους δρόμους από το πρωί της Δευτέρας εκφράζοντας την οργή τους για τη δολοφονία του 16χρονου. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από αστυνομικά τμήματα, πραγματοποίησαν πορείες και σταδιακά συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.
Ομάδες μαθητών έφθασαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών. Ορισμένοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ, όπου επικράτησε ένταση με τους αστυνομικούς να αποκλείουν τη λεωφ. Αλεξάνδρας και να κινούνται απειλητικά εναντίον των μαθητών και φοιτητών.
Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από αστυνομικά τμήματα, με τους μαθητές να πετούν πέτρες και νεράτζια και τους αστυνομικούς να απαντούν με χημικά.
Ακινητοποιημένα είναι τα οχήματα σε κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Κλειστές είναι η Αλεξάνδρας, η Πανεπιστημίου και η Σταδίου. Νωρίτερα, είχαν κλείσει η λεωφ. Κηφισίας σε τρία σημεία, στο ύψος του Νέου Ψυχικού, της Πανόρμου και του ΚΑΤ, η Μεσογείων στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, καθώς και στους Αμπελόκηπους, η Παπάγου στου Ζωγράφου, η Βεΐκου στο Γαλάτσι, η Αμφιθέας και η Θηβών.
Μέχρι το σταθμό Ειρήνη πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ, λόγω κατάληψης του σταθμού Νερατζιώτισα από μαθητές. Μετ' εμποδίων πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του τράμ, καθώς μαθητές έχουν μπλοκάρει τις ράγες.
Στο δρόμο οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα
Στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται στην περιοχή του Λαγκαδά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε προάστια, όπως η Καλαμαριά και η Περαία.
Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου. Μαθητές, φοιτητές και γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, ενώ ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες κατά του κτιρίου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο Πειραιά, στο αστυνομικό τμήμα Ερυθραίας, στο αστυνομικό τμήμα Πατησίων και στο αστυνομικό τμήμα Κέρκυρας, όπου προκλήθηκε μεγάλη ένταση.
Εν τω μεταξύ, ένας μαθητής και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα Τρίκαλα σε συμπλοκές, που σημειώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης και έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων και από εκεί, μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης, κατέληξαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ μαθητών και αστυνομικών.
Η ένταση μεταφέρθηκε στο κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας Τρικάλων και ακολούθως στην κεντρική πλατεία, ενώ σημειώθηκαν φθορές και σε αυτοκίνητα. Η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων προσήγαγε εννέα μαθητές, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης. Αντιεξουσιαστές, που είχαν παρεισφρήσει στην ουρά του μαθητικού συλλαλητηρίου, επιτέθηκαν με ξύλα και πέτρες στο κτήριο της Νομαρχίας, σπάζοντας τζάμια και την πόρτα.
Επίσης, επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία αναποδογυρίζοντας και καταστρέφοντας δυο αυτοκίνητα ΜΜΕ, ενώ με πέτρες στράφηκαν σε βάρος αστυνομικών και εμπορικών καταστημάτων.
Νωρίτερα, μαθητές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα Λιοντάρια, πραγματοποιώντας ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας.
Το πρωί, οι μαθητές από τα περισσότερα σχολεία του Ηρακλείου απείχαν από τα μαθήματά τους, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το θανάσιμο τραυματισμό 15 χρόνου μαθητή από τον ειδικό φρουρό.
Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι μαθητές και στα Χανιά. Σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών οι μαθητές φώναξαν αρχικά συνθήματα και μετά χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κρατώντας ένα πανώ έκανε πορεία στους δρόμους
Όταν η πορεία έφθασε έξω από το δημαρχείο κάποιοι από τους μαθητές εκτόξευσαν αντικείμενα προς το κτίριο, η κεντρική είσοδος του οποίου ήταν κλειστή για προληπτικούς λόγους.
Η ομάδα των μαθητών λίγο αργότερα συναντήθηκε με την άλλη ομάδα των παιδιών που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο δρόμο μπροστά από την δημοτική αγορά.
Σήμερα τα περισσότερα σχολεία στα Χανιά δεν λειτούργησαν, καθώς οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα τους. Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού ανακοίνωσαν πως την Τρίτη θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κύρηξαν οι ομοσπονδίες τους, ενώ η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού με ανακοίνωση της ζητά συγνώμη από την οικογένεια του άτυχου μαθητή στην Αθήνα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μαθητών υπάρχουν σκέψεις για καταλήψεις σχολείων.
Πάντως, από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι αύριο, Τρίτη, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Δεδομένης και της απεργίας των δασκάλων αύριο, Τρίτη, κλειστά θα παραμείνουν και τα δημοτικά.
Ο υπουργός Παιδείας Ευρ.Στυλιανίδης εξέφρασε την οδύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την τραγική απώλεια της ζωής του 15χρονου μαθητή κάτω από συνθήκες οι οποίες πληγώνουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας και υπέβαλε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ηγεσίας του υπουργείου στην οικογένεια του μαθητή.
Νέα συλλαλητήρια το απόγευμα
Συγκέντρωση στα Προπύλαια έχουν προγραμματίσει στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας εργατικά συνδικάτα, φοιτητές και μαθητές. Συγκέντρωση την ίδια ώρα στην Ομόνοια, κατά την οποία θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, διοργανώνει το ΚΚΕ.
Στη Θεσσαλονίκη, το ΚΚΕ έχει εξαγγείλει κινητοποίηση στις 6 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου, την ίδια ώρα ο ΣΥΝ διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία, ενώ μισή ώρα αργότερα προγραμματίζεται συγκέντρωση αντεξουσιαστών στην Καμάρα.
Η ένταση που σημειώθηκε στις πορείες διαμαρτυρίας για το θάνατο του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου από πυρά ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια, συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Στις 4 τα ξημερώματα ομάδες νεαρών βγήκαν από το Αριστοτέλειο και εκσφενδόνισαν μολότοφ προς την Εγνατία Οδό και την Εθνικής Αμυνης με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τρία αυτοκίνητα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή.
Στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κλειστή παραμένει η οδός Στουρνάρη, ενώ αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην οδό Τζορτζ. Ανοιξε από τους κάδους και τις πέτρες η οδός Πατησίων.
Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής, όλο το 24ωρο χθες, Κυριακή, πυρπολήθηκαν συνολικά:
- Στην Αθήνα: 24 τράπεζες, 35 καταστήματα, 22 ΙΧ αυτοκίνητα, 12 κατοικίες, 63 κάδοι απορριμμάτων, 7 στάσεις λεωφορείων και ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ. - Στην Πάτρα: μία τράπεζα, ένα περιπολικό, 4 ΙΧ αυτοκίνητα, ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας Αχαΐας, 14 κάδοι απορριμμάτων και το πάρκινγκ της αστυνομικής διεύθυνσης. - Στη Θεσσαλονίκη: 9 τράπεζες, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, 7 ΙΧ αυτοκίνητα, 40 κάδοι απορριμμάτων, το κυλικείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, τρία εργοτάξια του μετρό, μία μοτοσικλέτα και ένα λυώμενο γραφείο ΚΕΠ.- Στο Ηράκλειο: δύο τράπεζες και τέσσερις κάδοι απορριμμάτων. - Στα Χανιά: ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας και 8 κάδοι απορριμμάτων.- Στην Καβάλα: ένα γραφείο της ΝΔ, ένας κάδος απορριμμάτων και το γραφείο εκδόσεως διαβατηρίων στο αστυνομικό μέγαρο, στη Χρυσούπολη ένα φυλάκιο συνοριοφυλάκων και στη Δράμα τρεις κάδοι απορριμμάτων.- Στην Ελευσίνα: 16 κάδοι απορριμμάτων.


Newsroom ΔΟΛ - in.gr