Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Δημήτρης Κουσελάς: «Στάχτη στα μάτια των πυρόπληκτων»






Με αφορμή τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τη διάθεση 2,23 δισ. για το «ειδικό πλαίσιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών» ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κουσελάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αγοράσει πολιτικό χρόνο, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα, που έχει επανειλημμένα δώσει στους πυρόπληκτους όλο το προηγούμενο διάστημα.
Μέχρι σήμερα κορόιδευε τους πυρόπληκτους, ισχυριζόμενη ότι έχει καταβάλει 1 δισ. ευρώ, ενώ τα χρήματα του Ταμείου Εκτάκτων Αναγκών του κ. Μολυβιάτη παραμένουν αδρανή και τοκιζόμενα στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι αποζημιώσεις στους αγρότες δεν έχουν ακόμα καταβληθεί, τα χρήματα του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί.
Η Κυβέρνηση αφού απέρριψε την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με διαφανείς διαδικασίες και αξιόπιστους θεσμούς εποπτείας, σήμερα υποτιμά τη νοημοσύνη των πυρόπληκτων. Επιχειρεί όψιμα να παρουσιάσει ως δήθεν Ειδικό Πλαίσιο και πιστώσεις Ανασυγκρότησης, έργα και δράσεις που ούτως ή άλλως θα υλοποιούνταν από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ - Δ’ ΚΠΣ και Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού οι πυρόπληκτες περιοχές ήταν εξαρχής επιλέξιμες, λόγω της αναπτυξιακής τους υστέρησης.
Μάλιστα από τη χρηματοδότηση του “σχεδίου” που παρουσιάζει η Κυβέρνηση, οι πυρόπληκτες περιοχές δεν παίρνουν ούτε καν αυτό που τους αναλογεί από την παράταση του Γ’ ΚΠΣ, αφού οι πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 λειτούργησαν ως δικαιολογία για να πάρει η Κυβέρνηση αυτή την παράταση. Αλλιώς θα χάνονταν πολύ περισσότερα κονδύλια από αυτά που τελικά διαθέτει για τις πυρόπληκτες περιοχές και μάλιστα αδιαφανώς, βάζοντας στο περιθώριο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.
Αυτές οι δήθεν παροχές στους πυρόπληκτους, στις οποίες εντάσσονται αναδρομικά οι δωρεές, ακόμα και τα προεκλογικά “τριχίλιαρα”, προβάλλονται τη στιγμή που για τον πυρόπληκτο νομό Μεσσηνίας αραχνιάζουν στα συρτάρια 237 επενδυτικά σχέδια με ειδική πριμοδότηση για τις πυρόπληκτες περιοχές, που θα δημιουργούσαν 423 θέσεις εργασίας στον Νομό, ενώ εκκρεμούν 642 επενδυτικά σχέδια συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ύψους 692 εκ. ευρώ, γιατί το Δημόσιο δεν θέλει να διαθέσει την απαιτούμενη δημόσια δαπάνη 402.35 εκατομμυρίων ευρώ. Προβάλλονται τη στιγμή που οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας παίρνουν ψίχουλα ως αποζημίωση και περιμένουν ενάμισι χρόνο τώρα την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης. Οι πυρόπληκτες περιοχές δεν έχουν τίποτα πλέον να περιμένουν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το όψιμο, όσο και παραπλανητικό ενδιαφέρον της. Χρειάζονται ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, όπως αυτά που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ στη δική του Πρόταση Νόμου, για τα οποία και δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες
».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"