Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

«Το Πα.Σο.Κ. είναι έτοιμο να κυβερνήσει όποτε κι αν γίνουν εκλογές», σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου!


«Το Πα.Σο.Κ. είναι έτοιμο να κυβερνήσει όποτε κι αν γίνουν εκλογές» τόνισε χθες η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία βρέθηκε στην Καλαμάτα προκειμένου να παρουσιάσει σε γονείς και εκπαιδευτικούς τη νέα πρόταση του Πα.Σο.Κ. για την Παιδεία.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κα Διαμαντοπούλου επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την πως με την πολιτική που ακολούθησε οδήγησε την οικονομία σε βαθιά κρίση, παρατηρώντας δε ότι δεν έχουν ακόμη φανεί οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πολιτική που έχει ακολουθήσει το Πα.Σο.Κ. στα θέματα της οικονομίας με στρατηγική αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας τις συγκεκριμένες ενέργειες σε αυτό τον τομέα.
Έτσι, μίλησε για την κατάθεση της φορολογικής πρότασης, λέγοντας πως διαφέρει από αυτή της Ν.Δ., για την κατάθεση της πρότασης επιστροφής των κτημάτων του Βατοπεδίου, το θέμα εγγύησης των καταθέσεων και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές για τη χορήγηση των επιδομάτων αλληλεγγύης και θέρμανσης, καθώς και την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες στο 11%, σημειώνοντας πως τα μέτρα αυτά είναι κοστολογημένα.

Όμως, επισήμανε ότι για το Πα.Σο.Κ. η Παιδεία είναι η πρώτη προτεραιότητα, ακόμη και σε αυτή την κρίση.

Η Παιδεία

Έτσι, πανελλαδικά εξελίσσεται η εβδομάδα Παιδείας για το Πα.Σο.Κ., που σχετίζεται με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ο νέος κύκλος, αυτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα ξεκινήσει το Νοέμβριο. Επιτέθηκε κατά του υπουργού Παιδείας, λέγοντας πως επιχείρησε με γκεμπελικό τρόπο να παρουσιάσει την κατάσταση ως ιδανική, χωρίς να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σημείωσε, επιπλέον, ότι συνεχώς μειώνονται τα ποσοστά του προϋπολογισμού για την Παιδεία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στο 3% του ΑΕΠ και η χώρα μας να κατακτά την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, στο συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην προσχολική ηλικία, δεν υπήρχαν θέσεις στα νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά. Αναφερόμενη στους διορισμούς των εκπαιδευτικών, έκανε λόγο για διαχειριστικό χάος στο υπουργείο Παιδείας. Έτσι, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι 8.000 εκπαιδευτικοί έχουν αποσπαστεί για να καλύπτουν διοικητικές θέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια κενά στις αίθουσες διδασκαλίας. Τέλος, χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο έγκλημα τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην τεχνική εκπαίδευση. Η περίφημη επανάσταση των ΕΠΑΛ, συνέχισε, είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε πέντε χρόνια να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο είδος εκπαίδευσης το 35% των παιδιών στην ελληνική περιφέρεια και σε μεγαλύτερο ποσοστό στα αστικά κέντρα και πλέον η κατάσταση είναι καταρρέουσα.

Καταλήψεις

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τα περιστατικά των καταλήψεων, επισήμανε πως θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέσο πάλης. Παρατήρησε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα υποδομών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που πρέπει να λυθούν και κατέληξε επισημαίνοντας πως «τα σχολεία πρέπει να μένουν ανοιχτά και να μη χάνεται ούτε ώρα μαθήματος». Όσον αφορά στα προβλήματα της εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, παρατήρησε πως δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη διαφορά από το μέσο όρο των προβλημάτων που εντοπίζονται στην περιφέρεια.

«Έτοιμο να κυβερνήσει»

Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, απαντώντας στην ερώτηση αν το Πα.Σο.Κ. είναι έτοιμο να κυβερνήσει και τι θα πράξει η ίδια αν χάσει στις εκλογές, είπε πως το Πα.Σο.Κ. έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά. «Προσέφερε, συνέχισε, ένα τεράστιο έργο στον τόπο. Υπάρχει θετικός απολογισμός αυτού του έργου, αλλά και αυτοκριτική για τα λάθη μας, που τα πληρώσαμε. Η εμπειρία μας, η πρότασή μας και η κατακτημένη ενότητα, καθώς όλοι έβαλαν μπροστά την παράταξη, σημαίνουν ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Έτσι, διεκδικούμε τις εκλογές με μεγάλη ελπίδα».


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου