Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Εξόρμηση στον Νέδοντα από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας



Έτσι περιγράφει την εξόρμηση στον Νέδοντα o Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας μέσω του Εμμανουήλ Αλοίμονου: «To πρωί της Κυριακής 28-9-08 ξεκινήσαμε για την προγραμματισμένη μας εξόρμηση από Καλαμάτα για Νέδουσα, μέσα από τον ποταμό Νέδοντα. Δεκατρία άτομα, μαζί μας και δύο ορειβάτες από τον ΕΟΣ Αθηνών.
Η συννεφιά και οι λίγες πρωινές ψιχάλες προμήνυαν ότι θα χρειαστούμε αδιάβροχα, αλλά τουλάχιστον δεν θα κουραζόμασταν να διανύσουμε τα περίπου εννέα χιλιόμετρα μήκος του ποταμού.
Ο ποταμός Νέδοντας ή Νέδωνας διασχίζει την πόλη της Καλαμάτας. Η εκβολή του βρίσκεται δυτικά του λιμανιού της Καλαμάτας και η λεκάνη απορροής του στη δυτική πλευρά του βόρειου τμήματος του Ταϋγέτου.
Το περπάτημα άρχισε από το Πεδίο Βολής βόρεια της πόλης. Η ομορφιά του φαραγγιού φάνηκε απ’ τα πρώτα μας κιόλας βήματα. Μπροστά μας άρχισε να υψώνεται μια βαθιά και στενή χαράδρα, που ήταν και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε όλο το μήκος της διαδρομής. Περνούσαμε κάθε τόσο από δάση - στοές που αποτελούνταν από τεράστια πλατάνια, αγριελιές, σκίνα, δάφνες… Η μυρωδιά από όλη αυτή τη βλάστηση σε συνδυασμό με τη βροχή, που είχε ήδη αρχίσει να δυναμώνει, ήταν μοναδική. Δεξιά κι αριστερά κρέμονταν πανύψηλα βράχια, κάποια απ’ αυτά είχαν σπηλιές που ίσως ήταν κατοικίες κάποιων πουλιών ή ζώων.
Σε λίγο συναντάμε έναν παραπόταμο, το Καρβελιώτικο ρέμα και συνεχίζουμε. Η βροχή επιμένει, αλλά κι εμείς επίσης. Άλλωστε μέσα σε νερό περπατάμε.
Την ομορφιά του τοπίου κάποιες φορές χαλάει κάποιο αντικείμενο πολιτισμού που έχει πέσει στο ποτάμι είτε κατά λάθος, όπως αυτοκίνητα, λάστιχα αυτοκινήτων κ.λπ. είτε εσκεμμένα όπως κάδοι πλυντηρίων, στρώματα κ.λπ. Κάποιοι Φορείς θα έπρεπε κάποια στιγμή να καθαρίσουν τις φυσικές ομορφιές αυτού του τόπου από αντικείμενα που καμία θέση δεν έχουν στο περιβάλλον και στο παραμυθένιο κατά τ’ αλλα αυτό τοπίο.
Μετά από πέντε ώρες συνεχούς πορείας με ένα μικρό διάλλειμα, φτάσαμε στη Νέδουσα. Το χωριό αυτήν τη στιγμή έχει μόλις 150 μόνιμους κατοίκους. Το μικρό και μοναδικό καφενείο του χωριού, ήταν το σημείο για ξεκούραση αλλά και για να καλύψουμε το αίσθημα της πείνας. Το μενού είχε ντομάτα, τυρί, ψωμί και… κονσέρβες, πολλές κονσέρβες. Εκείνη τη στιγμή βέβαια, όλα ήταν πεντανόστιμα.
Άλλη μια πορεία τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το φαράγγι του ποταμού Νέδοντα μπορεί άξια να συναγωνισθεί μεγάλα και ονομαστά φαράγγια της Ελλάδας.
Καλή συνέχεια. Η προβολή των εξορμήσεων πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στα γραφεία του Συλλόγου».


με πληροφορίες από την Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ