Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2008, την Κυριακή στη Γιάλοβα!


Ραντεβού στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας μάς δίνει την ερχόμενη Κυριακή 5 Οκτωβρίου η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, για τη φετινή Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών απ‘ τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Ως τόπος συνάντησης έχει οριστεί το παλιό αντλιοστάσιο, το οποίο θα εγκαινιαστεί κι επίσημα μετά τη μετατροπή του σε Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών, που λειτούργησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι και θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό όλο τον Οκτώβριο.


Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2008

Όσοι και όσες θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά το μαγικό κόσμο των άγριων πουλιών που κρύβεται στην πόλη τους, έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών» το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Οκτωβρίου στην Αττική, τη Μακεδονία, την Πύλο Μεσσηνίας και το Δέλτα του Έβρου. Εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες θα προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια συναρπαστική ημέρα στη φύση και, παράλληλα, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη φύση και τα πουλιά του τόπου μας. Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International. Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας τις διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, τοπικών φορέων και οργανώσεων.


Από το 1998 στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας διεξάγεται σταθερά η γιορτή, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για γνωριμία με την πλούσια φυσική κληρονομιά στον σημαντικό αυτό υγρότοπο:

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί σημαντικό σταθμό για πολλά μεταναστευτικά πουλιά.

Τα είδη που έχουν καταγραφεί εκεί είναι πάνω από 265 - και αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότιστην Ελλάδα συνολικά υπάρχουν 423 είδη.

Στον υγρότοπο αυτό της Μεσσηνίας μπορεί κανείς να παρατηρήσει φλαμίνγκο, ερωδιούς, αλκυόνες, γλαρόνια, πάπιες, φαλαρίδες, βουτηχτάρια, παρυδάτια, καθώς κι αρπακτικά όπως οι κίρκοι, τα κιρκινέζια, οι ψαραετοί... και πιο σπάνια οι βασιλαετοί.

Η Γιορτή περιλαμβάνει ξενάγηση από ειδικούς ορνιθολόγους και παρατήρηση πουλιών με κυάλια και τηλεσκόπια. Ακόμη, περίπατο στο Μονοπάτι της Φύσης όπου περιγράφονται οι τύποι των διαφορετικών οικοσυστημάτων και των οργανισμών που φιλοξενούν.

Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Μπονέτι με πρωταγωνιστές την ορνιθοπανίδα και τα σπάνια ερπετά του υγροτόπου - καθώς επίσης έκθεση πληροφοριακού υλικού σχετικά με τις δράσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Οι δε μικροί φίλοι των πουλιών θα συμμετέχουν σε πολλά περιβαλλοντικά παιχνίδια καθώς και σε διαγωνισμό με δώρα.