Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Συκική - Πιστοποίηση με GLOBALGAP V3!




Πιστοποίηση για την παραγωγή σύκων σύμφωνα με το πρωτόκολλο GLOBALGAP V3 έλαβε η Ομάδα Παραγωγών «ΣΥΚΙΚΗ – Κεντρική Ένωση Σύκων και Ξηρών Καρπών Συν. Πε.», σύμφωνα με ανακοίνωση της EUROCERT, ενός από τους μεγαλύτερους φορείς πιστοποίησης με μακρόχρονη εμπειρία επιθεωρήσεων στον κλάδο των τροφίμων.
Σύμφωνα με τη EUROCERT, στόχος της Συκικής είναι η διάθεση ασφαλών προϊόντων που έχουν καλλιεργηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου GLOBALGAP V3 το οποίο εστιάζει στην Ορθή Γεωργική Πρακτική. Η Ομάδα Παραγωγών Συκική εφάρμοσε με επιτυχία το πρωτόκολλο και πιστοποιήθηκε από την EUROCERT με Αριθ. Πιστοποιητικού EUROCERT/1082/2008.
Την ευχάριστη είδηση της πιστοποίησης κατά GLOBALGAP, πρωτοκόλλου που ξεκίνησε ως EurepGAP σε εφαρμογή των απαιτήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ, επιβεβαίωσε στο «Θ» ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου και την ανέλυσε ο διευθυντής της Οργάνωσης Δημήτρης Κυριαζής.

Διεύρυνση ομάδας
Στην αρχική ομάδα των 100 περίπου παραγωγών μετέχει και ο πρόεδρος Παναγιώτης Παπαγεωργίου, θεωρώντας πως η πιστοποίηση αυτή θα αποτελέσει εφόδιο για καλύτερη πρόσβαση του σύκου στις αγορές. Μάλιστα, επεσήμανε μιλώντας στο «Θ» ότι εκτιμάται πως του χρόνου θα μπουν στην ομάδα αυτή οι παραγωγοί σε ευρεία κλίμακα.
Ο κ. Κυριαζής ανέφερε πως μετά την εφαρμογή των πιστοποιήσεων ISO και HACCP, η αγορά τείνει να καταστήσει υποχρεωτική και την πιστοποίηση κατά GLOBALGAP. «Κάναμε μια αρχή με 100 περίπου μέλη, τύπου πιλοτικού, για να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες επέκτασης και ποια τα προβλήματα. Σκοπός είναι σταδιακά τα επόμενα έτη να ενταχθούν όλοι οι παραγωγοί», μας είπε ο κ. Κυριαζής. Το να μπουν την πρώτη χρονιά όλοι οι περίπου 4.000 παραγωγοί της Συκικής είναι απαγορευτικό και λόγω αριθμού και λόγω κόστους. Για την πρώτη χρονιά δε θα επιβαρυνθούν οι παραγωγοί με το κόστος αλλά η Οργάνωση, με απόφαση του ΔΣ.

Εφαρμογή κανόνων
Οι περιοχές με τους συκεώνες όπου εφαρμόστηκε η πιστοποίηση κατά GLOBALGAP είναι διάσπαρτες στη Μεσσηνία, με τη μεγαλύτερη να εντοπίζεται σε Μάνεση, Αριστομένη και Ελληνοεκκλησιά. Σε εφαρμογή όσων ορίζει το σχετικό πρωτόκολλο, υπάρχει γεωπόνος σύμβουλος και προδιαγραφές που ορίζουν τον τρόπο καλλιέργειας για να βγαίνει ασφαλές και υγιεινό προϊόν. Θα πέσει το σωστό λίπασμα στη σωστή ποσότητα, θα γίνει το κλάδεμα που πρέπει, ο ψεκασμός που πρέπει, θα τηρηθούν δηλαδή όλες οι προδιαγραφές από το κλάδεμα μέχρι τη συγκομιδή, με συμβουλές και άμεση επιτήρηση από γεωπόνο και καταγραφή των ενεργειών σε ειδικό βιβλίο, όπως μας είπε ο κ. Κυριαζής.
«Δίνει μια νέα πορεία για το σύκο, δίνει κύρος και ένα διαβατήριο για την εξαγωγή του προϊόντος» αυτή η πιστοποίηση, επεσήμανε ο διευθυντής της Συκικής. Σημείωσε δε, πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε τα προερχόμενα από πιστοποιημένη καλλιέργεια σύκα να δοθούν σε ενδιαφερόμενους πελάτες χωριστά.

Του Κώστα Κοντοθανάση