Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Αλλοδαποί - 9.000 οι νόμιμοι στη Μεσσηνία!...



Στους 7.615 αριθμούνται οι αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στη Μεσσηνία, ενώ μαζί με αυτούς που έχουν υποβάλει μέρος των απαιτούμενων δικαιολογητικών για νομιμοποίησή τους ανέρχονται περίπου στους 9.000. Από τους 7.615, οι 4.307 είναι άντρες και οι 3.308 γυναίκες. Η πλειοψηφία αυτών είναι αλβανικής υπηκοότητας. Συνολικά, στο νομό μας διαμένουν νόμιμα 5.832 Αλβανοί (3.758 άνδρες και 2.074 γυναίκες). Δεύτεροι σε πληθυσμό, αλλά με πολύ μεγάλη διαφορά, έρχονται οι Ουκρανοί, που είναι 228 (37 άνδρες και 191 γυναίκες) και οι Μολδαβοί, που είναι 213 (73 άνδρες και 140 γυναίκες). Φυσικά, δε περιλαμβάνονται Βούλγαροι, Πολωνοί και Τσέχοι, οι οποίοι πλέον ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλλοδαπών Μεσσηνίας Σταύρος Μπαρμπετσέας, έχει ξεκινήσει η χορήγηση αδειών αορίστου χρόνου. Ήδη έχουν δοθεί περίπου 500 τέτοιες άδειες, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν τις προϋποθέσεις για να την πάρουν περισσότεροι από 1.500 αλλοδαποί.Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χρονιές, υπάρχει αύξηση του αριθμού των νομίμων αλλοδαπών. Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Μπαρμπετσέας, σημαίνει ότι μειώνονται συνεχώς οι αλλοδαποί που διαμένουν παράνομα στη χώρα μας.


Αορίστου διάρκειας


Σύμφωνα με τον κ. Μπαρμπετσέα, αντικείμενο της υπηρεσίας είναι η έκδοση αδειών διαμονής των υπηκόων τρίτων χωρών και τα ζητήματα ιθαγενείας, ανάκτησης, απόκτησης, πολιτογράφησης Ελλήνων της διασποράς ή αλλοδαπών. Οι χορηγούμενες άδειες διαμονής είναι για εξαρτημένη εργασία, ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα και οικογενειακή συνεύρεση των μελών των οικογενειών των αλλοδαπών. Προσφάτως ξεκίνησε και η χορήγηση αδειών αορίστου διάρκειας σε κατηγορίες αλλοδαπών οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 10ετή νόμιμη παραμονή, με άδειες διαμονής στην Ελλάδα. Η άδεια αορίστου διάρκειας δίνει στους αλλοδαπούς περισσότερα δικαιώματα, έχοντας πια τη δυνατότητα να εξασκήσουν οποιοδήποτε επάγγελμα, ενώ στα ανήλικα παιδιά τους, που έχουν άδεια διαμονής, χορηγείται άδεια μέχρι την ενηλικίωση.


Μηχανοργάνωση Δήμων


«Κλείνοντας» ο κ. Μπαρμπετσέας σημείωσε: «Το όλο σύστημα έκδοσης αδειών είναι μηχανογραφημένο και σε on line σύνδεση με το υπουργείο Εσωτερικών. Έχει καταβληθεί προσπάθεια να μηχανογραφηθούν και οι Δήμοι, όπου στην ουσία γίνεται η πρώτη επαφή του αλλοδαπού με υπηρεσία, και να μπορούν να παραλαμβάνουν αιτήσεις. Είναι γεγονός ότι αυτό έχει καθυστερήσει, καίτοι έχει προβλεφθεί από διετίας και έχει εκπονηθεί σχετικό πρόγραμμα. Το σύστημα αυτό μέχρι σήμερα έχουν αναπτύξει στη Μεσσηνία μόνο 6-7 Δήμοι, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και ο Δήμος Καλαμάτας, ο οποίος έχει και το μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών. Αυτό έχει βοηθήσει και την υπηρεσία μας, προκειμένου να είναι ταχύτερη και αποτελεσματικότερη στην έκδοση αδειών διαμονής. Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι που πέρασε η υπηρεσία είχε φόρτο εργασίας, λόγω του ότι στις 30 Ιουνίου 2008 έληγε σημαντικός αριθμός αδειών, περίπου 4.000. Όλοι οι υπάλληλοι έλαβαν ολιγοήμερες άδειες για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, και καταφέραμε έτσι να φέρουμε εις πέρας το έργο αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ομαλή περίοδο εργασίας και σε περιπτώσεις που τα δικαιολογητικά είναι πλήρη, η άδεια εκδίδεται και παραλαμβάνεται από τον αλλοδαπό εντός 15 ημερών».


Της Βίκυς Βετουλάκη