Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Τιμή στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος στον Αετό Τριφυλίας!...




Την 65η επέτειο από το ολοκαύτωμα και την μνήμη των θυμάτων του Αετού τον Σεπτέμβρη του 1943 τιμά αυτό το Σαββατοκύριακο ο Δήμος με εορταστικές εκδηλώσεις στο μαρτυρικό χωριό.

Το πρωί του Σαββάτου θα τελεστεί θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και
στις 10.30 θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα.

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τους επισήμους και στη συνέχεια τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Αετού Δωροθέα Ρέμπελου.

Στην συνέχεια θα γίνει προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας θα ολοκληρωθούν με δεξίωση που θα παραθέσει ο Δήμος Αετού στο κέντρο «Κεφαλόβρυσος».
Την Κυριακή τώρα, στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην δημοτικού σχολείου Αετού, θα προβληθεί η ταινία του Τζων Μάντεν «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Να σημειώσουμε ότι τα θύματα του ολοκαυτώματος που εκτελέστηκαν ή πυρπολήθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα σε αντίποινα προς το χωριό που είχε στήσει ενέδρα σε γερμανική περίπολο είναι:

από τον Αετό Αλέξιος Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Καζάτζας (Κοκώνης), Μήτρος Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Γκότσης (Κόρος) και Γεώργιος Χαϊμανάς (Γιωργιάνης).
Από τα γειτονικά χωριά:
Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα, Αικατερίνη Ζιάννη, Μιχάλης Αποστολόπουλος, Νικόλαος Μανωλόπουλος.


***με πληροφορίες από http://www.eleftherianews.gr/