Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ



Εξαιρετικά κρασιά αναμένεται να προέλθουν φέτος από το «ιδανικό αμπελοτόπι» της Τριφυλίας, καθώς ο καιρός ευνόησε ιδιαίτερα και η μέριμνα των καλλιεργητών και των οινοποιών θα μετουσιώσει τους μούστους σε διαμάντια. Σημαντικό είναι το γεγονός πως όχι μόνο δεν παρατηρείται εγκατάλειψη των αμπελώνων, αλλά κάθε χρόνο φυτεύονται-αναδιαρθρώνονται εκατοντάδες στρέμματα, όπως είπε στο «Θ» ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Κανέλλος Κυριακού.
Σχεδόν σε όλα τα οινοποιεία της Τριφυλίας περιόδευσε χθες ο αντινομάρχης Παραγωγής και Ανάπτυξης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενος από τον κ. Κυριακού, τον προϊστάμενο του αρμοδίου τμήματος Σωτήρη Κόλλια και τον ειδικό σύμβουλο νομάρχη σε θέματα αγροτικού τομέα Μαρίνο Τζαβάρα. Ο αντινομάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυναμική που αναπτύσσει η αμπελοκαλλιέργεια της Τριφυλίας και τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον κλάδο και «αυτό το ενδιαφέρον πρέπει να το τονώσουμε και να το στηρίξουμε». Μάλιστα, υπάρχουν και νέοι οινοποιοί, όπως και άλλοι που ενδιαφέρονται να μπουν στον κλάδο, κάτι ελπιδοφόρο.

Μεγάλη προσπάθεια αλλά και μεράκι


Μετά την επίσκεψη στα οινοποιεία Αποστολόπουλου Κων/νου στις Ράχες,
Δερέσκου στη Φλόκα, Οινεμπορική Τριφυλίας Κ. Πατσούρου στον Πύργο, Νικολοπούλου Αγγελικής στον Πύργο, Συνεταιρισμού ¨Ο Νέστωρ¨ στον Πύργο,
Σ. Δ. Παναγιωτόπουλου και Σία στον Πύργο και Κ. Τσώλη Οινοποιητική στο Μουζάκι, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τα εξής, μεταξύ άλλων:
«Διαπιστώθηκε μια μεγάλη προσπάθεια με αρκετό μεράκι από την πλευρά των οινοποιών, που αποκτά μέρα με τη μέρα ξεχωριστή δυναμική.
Η διαδικασία του τρύγου βρίσκεται σε ποσοστό περίπου 50% και όπως μας είπαν οι τυποποιητές κρασιού φέτος προμηνύονται πολύ καλά έως άριστα κρασιά σε ποιότητα λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών οι οποίες ευνόησαν την παραγωγή των αμπελιών, ενώ εντοπίζονται ορισμένα προβλήματα λόγω της ξηρασίας.
Υπήρξε πληροφόρηση ότι εκ μέρους των οινοποιών-τυποποιητών έχουν γίνει ενέργειες για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και επέκταση των οινοποιείων τους και έχουν καταθέσει σχετική μελέτη μέσω Αναπτυξιακού στην Περιφέρεια και περιμένουν έγκριση για την επιλεξιμότητά τους και εκφράστηκαν ευχαριστίες στα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί αισθάνονται δίπλα τους έντονη και ενεργή την παρουσία τους.

Προσβασιμότητα


Επιπλέον εκφράστηκαν και ορισμένα προβλήματα με κυρίαρχο το αίτημα της προσβασιμότητας σε οινοποιεία του Δήμου Γαργαλιάνων, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους από το ευρύ κοινό».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος «δεσμεύτηκε να θέσει το αίτημα στη Δημοτική Αρχή λόγω αρμοδιότητας προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά και τόνισε ότι η Ν.Α.Μ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή συνεργασίας με τους τυποποιητές στηρίζοντας κάθε προσπάθειά τους που στοχεύει στην ανάπτυξη του κλάδου τους και μέσω αυτού της ευρύτερης περιοχής του Νομού».

Πολύ καλή ποιότητα


Ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Κανέλλος Κυριακού είπε στο «Θ» πως «φέτος έχουμε όχι πολύ μεγάλες αποδόσεις αλλά πολύ καλές ποιοτικές προδιαγραφές. Τα κρασιά φέτος θα είναι ό,τι καλύτερο έχουμε παρουσιάσει στην αγορά». Τούτο ισχύει για όλες τις ποικιλίες καθώς «οι καιρικές συνθήκες ήτανε τέτοιες που ευνοήσανε την ποιότητα του κρασιού. Θα είμαστε οι πρώτοι στα κρασιά».
«Ο κόσμος μένει στην αμπελοκαλλιέργεια;», ρωτήσαμε τον κ. Κυριακού. «Μένει. Αφού αυξάνουν συνέχεια οι εκτάσεις. Εμείς έχουμε αναδιαρθρώσεις και νέες φυτεύσεις πολλά, εκατοντάδες στρέμματα στην Τριφυλία». Επομένως, ο κόσμος όχι μόνο μένει αλλά εισέρχεται κιόλας στην αμπελοκαλλιέργεια.


Του Κώστα Κοντοθανάση