Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Γεωργία...



Οι δυτικοί διπλωμάτες των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν τη Δευτέρα αργά το βράδυ, επί ενός σχεδίου απόφασης, που θα εισηγείται μία άμεση κατάπαυση του πυρός στη σύρραξη ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία, την οποία θα καταθέσουν εσπευσμένα στο ΣΑ του Οργανισμού, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Τα ευρωπαϊκά κι αμερικανικά μέλη του ΣΑ "είναι σύμφωνα για το κείμενο", το οποίο θα κατατεθεί στην επόμενη ολομέλεια του σώματος ανακοίνωσε η ίδια πηγή.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου θα περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ν’ ακούσουν την ενημέρωση του αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, υπεύθυνου για τη διατήρηση της ειρήνης, Έντμοντ Μάλετ, για τις εξελίξεις στη σύρραξη αυτή.

Ενόσω οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στη γεωργιανή επικράτεια, οι αμερικανοί κι ευρωπαίοι ειδικοί συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών για να επιφέρουν τις τελευταίες βελτιώσεις στο σχέδιο της απόφασης, βάση της οποίας αποτελεί το σχέδιο τριών σημείων του γάλλου ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ.Όσον αφορά το μέτωπο του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη γεωργιανή πόλη Σενάκι τη Δευτέρα το βράδυ, καθώς απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για επιθέσεις κατά της Νοτίου Οσετίας από τη συγκεκριμένη πόλη έπειτα από την αποχώρηση του γεωργιανού στρατού, ο οποίος είχε τη βάση του στο σημείο αυτό, ανέφερε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Το Σενάκι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ από την Οσετία και περίπου 50 χλμ από την έτερη υπό απόσχιση δημοκρατία της Αμπχαζίας, την οποία επίσης υποστηρίζει η Μόσχα. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καμία πρόθεση να κατευθυνθούν προς την Τιφλίδα" δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. "Δεν έχουμε και ποτέ δεν είχαμε σχέδια να κατευθυνθούμε προς την Τιφλίδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ρώσοι κυανόκρανοι έχουν καταλάβει αεροπορική βάση κοντά στην Αμπχαζία. Επίσης, ο γεωργιανός πρωθυπουργός Λάντο Γκουργκενίτζε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στον γεωργιανό λιμένα Πότι στον Εύξεινο Πόντο."Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Πότι. Δεν υπήρξαν θύματα.", τόνισε ο ίδιος. "Λυπούμεθα που γίναμε μάρτυρες τέτοιων εξελίξεων χωρίς οι δυτικοί εταίροι μας να επέμβουν πιό ενεργά" στη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, πρόσθεσε ο γεωργιανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι κάλεσε τους κατοίκους της Τιφλίδας να μην χάνουν την ψυχραιμία τους και τους δήλωσε ότι η πόλη δεν κινδυνεύει άμεσα από τις ρωσικές δυνάμεις. Την ώρα που ο γεωργιανός πρόεδρος καλούσε σε ηρεμία τον πληθυσμό, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έκαναν ουρές έξω από τα πολυκαταστήματα και τα πρατήρια βενζίνης για να προμηθευθούν είδη πρώτης ανάγκης και βενζίνη, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές μαρτυρίες.

Στο μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ στο τρέχον διάστημα, θα συναντηθεί την Τρίτη στη Μόσχα με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κατόπιν θα μεταβεί στην Τιφλίδα για να συνομιλήσει με τον γεωργιανό ομόλογό του Μιχαήλ Σαακασβίλι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η γαλλική προεδρία. Ο Σαρκοζί είχε επί μακρόν συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο, καθώς και με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να επιτευχθεί χωρίς χρονοτριβή μία συμφωνία ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για την παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία, προστίθεται στο ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα, απηύθυνε επίσης έκκληση γι’ άμεση εκεχειρία ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία. Περίπου 1000 άτομα διαδήλωσαν στη Ρίγα, αξιώνοντας την κατάπαυση του πυρός στη Γεωργία, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στις πρωτεύουσες της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας.