Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

«Μελαχρινές ή ξανθιές προτιμούν οι άνδρες;» αναρωτήθηκε και ο Δαρβίνος!...




Οι ξανθιές ή οι μελαχρινές είναι περισσότερο ελκυστικές για τους άνδρες;


Και με αυτό το ερώτημα αυτό καταπιάστηκε ο Κάρολος Δαρβίνος, ο «πατέρας» μιας από τις σημαντικότερες θεωρίες όλων των εποχών.

Ξεκίνησε, μάλιστα, να ερευνά το θέμα, τα στοιχεία όμως που συγκέντρωσε δεν ήταν αρκετά για να βγάλει κάποιο συμπέρασμα.
Πρόσφατα, σύμφωνα με το «Βήμα», ανακαλύφθηκαν γράμματα που μαρτυρούν ότι ο Δαρβίνος αφιέρωνε χρόνο για να εξετάσει αν το χρώμα των μαλλιών των γυναικών επηρεάζει τις πιθανότητές τους να βρουν σύντροφο.
Ο πατέρας της θεωρίας για την εξέλιξη των ειδών, ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ατόμων με σκούρα μαλλιά αυξανόταν στην Αγγλία, επειδή οι μελαχρινές ήταν πιο πιθανό να παντρευτούν και να αποκτήσουν απογόνους με σκούρα μαλλιά, ενώ οι ξανθιές παρέμεναν σε μεγαλύτερο ποσοστό ανύπαντρες και άτεκνες.
Ο Δαρβίνος ζήτησε, λοιπόν, από έναν γιατρό από το Βασιλικό Νοσηλευτήριο του Μπρίστολ, τον Τζον Μπέντοου, να του αποστείλει στοιχεία σχετικά με το χρώμα των μαλλιών ανύπαντρων και παντρεμένων γυναικών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο.
Ο Δαρβίνος έλαβε τρία γράμματα από τον γιατρό το 1869.

Το πρώτο πακέτο στοιχείων έδειχνε ότι το 52% των παντρεμένων γυναικών ήταν μελαχρινές και το 15% ξανθιές. Αλλα στοιχεία όμως, αργότερα έδειξαν ότι το 39% των ελεύθερων γυναικών είχε σκουρόχρωμα μαλλιά, ενώ το 22% ξανθά.
Έτσι, ο Κάρολος Δαρβίνος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που είχε δεν ήταν επαρκή, για να αποδείξει τη θεωρία περί παντρεμένων μελαχρινών και ανύπαντρων ξανθών γυναικών.
Η έρευνα αυτή διεξήχθη μία δεκαετία μετά τη δημοσίευση του έργου «Η καταγωγή των ειδών» (1859).